Hlavní navigace

Tip: Nástroj Obnovení systému pomůže opravit systém - 1. díl

13. 12. 2011

Sdílet

 Autor: © Sashkin - Fotolia.com
Znáte to. Nainstalujete si tohle a stáhnete zase tamto a než se nadějete, operační systém Windows je v nepoužitelném stavu. Naštěstí máme po ruce nástroj Obnovení systému, jež nám umožní vrátit čas.

1. dílCo nabízí nástroj Obnovení systému

2. dílTvorba bodu obnovení

3. dílObnovení systému ze zachyceného bodu obnovení

4. dílObnivení zle zvrátit, Obnovení systému není všemocné

 

Snad každý uživatel PC již zažil situaci, kdy svůj počítač neopatrnými systémovými změnami přivedl do nestabilního a téměř nepoužitelného stavu. Ať už se jedná o stažený vir, nekompatibilní software či nefunkční ovladač hardwaru, ve většině případů není snadné viníka dohledat a chybu snadno opravit. Než se však uchýlíte k poslednímu drastickému východisku, přeinstalování operačního systému, dejte šanci vestavěnému nástroji Obnovení systému.

obnoveni systemu

Co nabízí nástroj Obnovení systému?

Obnovení systému představuje vestavěný nástroj operačních systémů Windows 7, Vista a XP, jenž umožňuje navrátit systémové změny do předchozího funkčního stavu, přičemž nijak neovlivní vaše osobní data. Stav systému je uložen v tzv. bodech obnovení, jež obsahují soubory a nastavení systému (uložené v registru operačního systému), spustitelné soubory a soubory programů. Nástroj Obnovení systému vytváří body obnovení automaticky v pravidelných časových intervalech a taktéž před významnými systémovými událostmi, jako je právě instalace nového softwaru, ovladačů či aktualizací, můžete je však vytvořit i ručně. Bod obnovení si může ukousnout znatelnou část diskového prostoru, nicméně každý následující bod je uložen inkrementálním způsobem, tedy zaznamenávají se pouze změny oproti předchozímu stavu, nekopíruje se vše na novo.

Rozhodnete-li se nástroj použít, operace vrátí systémové změny provedené od vybraného bodu obnovení, tedy například odstraní nově přidané ovladače či aplikace, avšak uživatelská data jako dokumenty, emaily a další soubory zanechá netknuté. Zatímco o osobní data nepřijdete, budete muset následně znovu nainstalovat (respektive odinstalovat) všechny programy, které jste do systému přidali (respektive ze systému odebrali) od vybraného bodu obnovení.

příloha_ovladnete_sva_data

 

V následujícím díle si ukážeme správné nastavení nástroje Obnovení systému, ruční tvorbu bodu obnovení a obnovení systému.

Byl pro vás článek přínosný?