Hlavní navigace

Tip: Nahraďte desktopový software doplňky pro Chrome - 5. díl

17. 2. 2013

Sdílet

 Autor: © pressmaster - Fotolia.com
Následující pokračování věnujeme online službám určeným pro tvorbu poutavých prezentací.

Od dob prvních prohlížečů schopných zobrazit prosté HTML se leccos změnilo. Dnes si v browseru spustíte (téměř) plnohodnotné programy. Podívejme se na ty nejužitečnější pro Google Chrome.

 

<< předchozí díl | následující díl >>

 

Prezentace: SlideRocket, Prezi

Především v akademické, ale i firemní sféře je dnes pojem "prezentace" poměrně neodmyslitelně spjat s kancelářským nástrojem PowerPoint z produkce společnosti Microsoft. Na internetu však již dnes existuje hned několik služeb, jež staví na rychle se rozvíjejících webových technologiích a nabízejí tak zcela jiný pohled na to, co je to prezentace a jak může vypadat.

Za netradiční přístup k tvorbě prezentací lze považovat výtvor společnosti SlideRocket. Jejich stejnojmenná webová služba využívá technologii Flash a umožňuje tvorbu líbivých prezentací doplněných o aktivní odkazy, animace, vložená videa a jiná multimédia (tedy papírově stejné možnosti, jakými disponuje PowerPoint). Navíc však zdůrazňuje dostupnost prezentací, které jsou vždy uloženy online, možnost online spolupráce s kolegy, tvorby knihoven slajdů (především ve firemním prostředí je znovupoužitelnost nedocenitelná záležitost) a také import již existujících PowerPoint nebo Google prezentací.

SlideRocket klade důraz také na interakci s obecenstvem a propojuje prezentace se systémem komentářů pro jednotlivé slajdy a nástrojem pro sledování popularity slajdů.

slide rocket

Zcela inovativní a doposud nepříliš rozšířený koncept prezentací nabízí platforma Prezi. Prezi nahlíží na celou prezentaci jako na jediné velké plátno s významnými body, které zastupují funkci tradičních slajdů. Během přehrávání prezentace cestuje virtuální kamera přes obří plátno, přičemž oddaluje a přibližuje náhled na jednotlivé snímky. Na diváky tak prezentace působí uceleným dojmem, neboť z ptačí perspektivy sledují pohyb po celé mapě se zastávkami u jednotlivých bodů zájmu.

Nespornou výhodou cloudových služeb je také fakt, že si zájemci nebudou muset prezentace stahovat například jako přílohu e-mailu, nýbrž je budou mít dostupné online skrze běžný webový prohlížeč.

příloha_ovladnete_sva_data

prezi

Příští, závěrečný díl věnujeme online nástrojům pro práci s obrázky a fotografiemi.

Byl pro vás článek přínosný?