Hlavní navigace

TIP: monitorujeme teplotu počítače

1. 7. 2010

Sdílet

V dnešním tipu si představíme program, který nám umožní snadné monitorování teploty jednotlivých komponent našeho počítače.

Pokud chceme, aby náš počítač pracoval tak, jak má, je důležité, aby byl řádně chlazen - zvlášť důležité je pak chlazení procesoru. Proto si v dnešním tipu představíme program, který nám (nejen) monitorování teploty CPU jednoduše umožní.

SpeedFan

SpeedFan představuje kvalitní a navíc zdarma dostupný program, který nejenže monitoruje teplotu procesoru, ale zjišťuje i teplotu pevného disku, napětí a kontroluje i rychlosti větráků. SpeedFan kontrolu teploty provádí tím, že přistupuje k teplotním senzorům umístěným na základní desce. Velmi zajímavá je zmíněná možnost monitorovat chod větráků v počítači - to se může hodit obzvláště v situaci, pokud jich máte více. O každém z nich pak totiž můžete získávat informace pomocí SpeedFanu.

Výhodou programu je hlavně jednoduchost užívání. Aplikace vám nabídne zobrazení všech potřebných dat na jednom místě a pokud teplota nebo nějaká jiná hodna přesáhne přednastavené maximum, SpeedFan vás na to upozorní. SpeedFan si můžete stáhnout zde.

Byl pro vás článek přínosný?