Hlavní navigace

Tip: Kouzlete s obrázky v Microsoft Office 2010 - 6. díl

9. 9. 2011

Sdílet

 Autor: © yellowj - Fotolia.com
Odhalte s námi nepříliš známé funkce pro kreativní ztvárnění obrázkových doplňků vašich dokumentů. V šestém díle si společně ukážeme, jak vkládat obrázky na pozadí grafu či listu.

Vaše dokumenty, tabulky i prezentace si bezesporu zaslouží, aby byly doplněny těmi nejlepšími a nejlépe zpracovanými obrázky, ať už se jedná o kreativně zpracované logo firmy, přesvědčivě působící tabulky či atraktivně upravené fotografie. Jednotlivé aplikace kancelářského balíku Microsoft Office totiž disponují skvělými nástroji pro využívání obrázků ve vašich dokumentech, naneštěstí nejsou tyto funkce ve valné většině příliš známé.

Veškeré tipy v tomto článku jsou primárně určeny pro Microsoft Office 2010, nicméně podobné nástroje najdete i ve starších edicích balíku Microsoft Office.

1. díl: Jak zkrotit chybné chování obrázků ve Wordu

2. díl: Vložení obrázku do kruhu, srdce či jiného tvaru

3. díl: Zalomení textu okolo nebo přes obrázek

4. díl: Používání podpisů a znaků v podobě klipartu

5. díl: Používání obrázkových grafů v Excelu

6. díl: Vkládání obrázků na pozadí grafu či listu

 

6) Vkládání obrázků na pozadí grafu či listu

Z předcházejícího tipu již víte, jak se dají značky a sloupce nahradit obrázky. Nicméně obrázek můžete vložit i na pozadí grafu či na pozadí plochy pro vykreslení grafu. Stačí jen, abyste klepli kdekoliv do tabulky a poté vybrali nabídku Nástroje grafu/Rozložení. V levém horním rohu pásu karet nyní v rozevíracím seznamu vyberte položku Oblast grafu. Poté stiskněte tlačítko Formátovat výběr, které se nachází hned pod tímto rozevíracím seznamem. V sekci Výplň vyberte položku Obrázek nebo texturová výplň a zvolte obrázek, který budete chtít použít. Zároveň zde můžete v případě potřeby upravit úroveň průhlednosti obrázku do té míry, aby byl skrz obrázek vidět přítomný graf. Nakonec stiskněte tlačítko Zavřít.

Vkládání obrázků na pozadí grafu či listu

Pokud do oblasti pro graf vložíte obrázek a zároveň má zobrazovaná oblast pevně nastavenou výplň, pak obrázek pod touto výplní vůbec neuvidíte. Tento nedostatek napravíte tak, že celý postup zopakujete, přičemž ale po výběru položky Zobrazovaná oblast a stisku tlačítka Formátovat výběr nastavíte v sekci Výplň položku Bez výplně. Alternativou je výběr možnosti Souvislá výplň, výběr barvy a nastavení průhlednosti na vysokou hodnotu.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Úvodní foto: © yellowj - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?