Hlavní navigace

Tip: Jak zjistit produktové číslo MS Windows nebo Office

18. 1. 2012

Sdílet

 Autor: © pn_photo - Fotolia.com
Pakliže potřebujete přeinstalovat svůj operační systém MS Windows nebo kancelářský balík MS Office, budete potřebovat příslušné produktové číslo. Podívejte se, kde jej hledat.

Většina generického komerčního softwaru je vybavena určitou formou ochrany proti neautorizovanému šíření. V praxi se jedná o mnoho způsobů, avšak tím nejčastějším jsou produktová či sériová čísla. Tento řetězec na první pohled nesmyslných číslic a znaků představuje unikátní identifikátor softwaru, pomocí nějž prokážete jeho legalitu. Sériové (produktové) číslo je většinou nutné zadat v průběhu instalace produktu a v případě operačního systému Windows či kancelářského balíku Office tomu není jinak. Pakliže se rozhodnete software přeinstalovat, budete muset nejprve lokalizovat své produktové číslo. Ukažme si, kde zmíněný kód naleznete.

 

Krabice nebo počítač

V první řadě si uvědomte, jakým způsobem jste software zakoupili. Pakliže vlastníte krabicovou verzi Windows nebo Office (tedy pořídili jste si instalační DVD), bude produktové číslo uvedené na stříbrném štítku uvnitř krabice (může být na obale samotného optického média). Pokud jste však zakoupili PC či notebook s předinstalovanou verzí Windows, hledejte barevný štítek s nadpisem „Windows“ na zadní straně (v případě PC) respektive na spodní straně (v případě notebooku) zařízení. Hledaný řetězec představuje sekvenci číslic a znaků uvedených za heslem Product key.

stitek

Nemám krabici nebo se nálepka strhla

Pakliže se vám krabice nedaří najít, či se štítek umístěný na počítači poškodil a nelze z něj číst, naštěstí je možné produktové číslo zjistit i softwarově (za předpokladu, že máte Windows či Office nainstalovaný a funkční). V tomto případě budete potřebovat pomocnou ruku od specializovaného prográmku, například Magical Jelly Bean Key Finder, jenž dokáže kýžené informace vyhledat a zobrazit.

cd key

1) Program stáhněte, nainstalujte a spusťte.

2) Program automaticky prohledá systém a zobrazí seznam veškerého podporovaného nainstalovaného softwaru včetně produktů od společnosti Microsoft.

3) Seznam se zobrazí v levém panelu. Klikněte na požadovanou položku a následně si budete moci prohlédnout detailní informace v pravém podokně.

příloha_ovladnete_sva_data

4) Pro Windows i Office platí, že hledaná položka zde bude uvedena pod heslem CD Key. Pečlivě si řetězec poznačte.

5) Vesele se pusťte do nové instalace Windows či Office.

Byl pro vás článek přínosný?