Hlavní navigace

Jak zapisovat do jakéhokoli PDF. Tipy na nejlepší programy

12. 5. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Znáte to, přijde vám PDF soubor a vy ho potřebujete upravit a něco si do něj zapsat. Dříve to bylo občas komplikovanější, ale dnes existuje celá řada programů, které vám s tím pomohou.

PDF je skvělý formát ke čtení dokumentů, s jeho používáním však mohou být spojeny i určité problémy. Dostali jste například někdy dokument v PDF a zjistili jste, že do formuláře v něm nejde zapisovat? To se stane v případě, že je dokument vytvořen bez příslušných administrativních práv. Samozřejmě, že lze PDF vytisknout a vyplnit rukou, to však může být zbytečně pracné (a ztrácí se tím význam elektronického formuláře).

V minulosti s tím byl občas problém a ne každý měl k dispozici Acrobat od společnosti Adobe. Na PCWorld.cz vyšlo v poslední hned několik textů, které recenzují alternativy pro populární, ale zároveň drahý Acrobat.

Co si tedy můžete třeba pořídit a na kolik vás to vyjde?

Acrobat Reader

Už dávno neplatí, že za program jednou zaplatíte a dost. Adobe nyní nabízí jen měsíční předplatné a není to příliš levná záležitost. Za Acrobat Standard DC, který je určen jen pro Windows, zaplatíte měsíčně necelých 15 euro (při ročním závazku), verze Acrobat Pro DC pro Windows i Mac vás vyjde na 18 euro za měsíc.

Nitro Pro 13

Jde o skvělou a plnohodnotnou alternativu za Acrobat. Pořídit si ho můžete jako jednorázovou investici za 158 euro. Program Nitro Pro 13 jsme detailně popisovali zde.

Able2Extract Pro 16

Jedná se opět o solidní software věnovaný editování a přípravě souborů v PDF. Editovací funkce nejsou tak robustní jako u programů Adobe, ale na druhé straně je program skutečně uživatelsky přívětivý. Cena za licenci je 150 euro. Recenzovali jsme ho zde

PhantomPDF

Nabízí se i řešení od známé firmy Foxit. Její program PhantomPDF vás vyjde jednorázově na 139 euro, můžete zvolit i měsíční paušál. Pokud ale nepotřebujete tak robustní řešení, můžete zkusit Foxit Reader, který vám (mimo jiné) umožní přidat text do jakéhokoli PDF.

PDF Studio Pro

Program americké firmy Qoppa Software si můžete pořídit ve dvou verzích – levnější verze Standard vás vyjde na 89 dolarů a dražší verze Pro na 129 dolarů. Recenzi najdete zde.

příloha_ovladnete_sva_data

Online řešení

Na webu najdete i řadu onlinových služeb, které vám s PDF soubory pomohou a které jsou navíc zdarma. Ale pozor, většinou se jedná o služby, které vám umožní PDF soubory rozdělit na jednotlivé stránky, sloučení více souborů do jednoho hlavního nebo převedení obrázků do PDF. Už vám ale neposkytnou možnost editovat vaše dokumenty.

Jako příklad můžeme uvést PDFCreator Online, který jsme recenzovali zde.

Byl pro vás článek přínosný?