Hlavní navigace

Tip: Jak zajistit offline přístup k Google kontaktům - 1. díl

22. 8. 2012

Sdílet

 Autor: © Andres Rodriguez - Fotolia.com
Kontakty přidruženými k emailové schránce Gmail lze příjemně spravovat přes webový prohlížeč nebo synchronizovat s mobilním zařízením. Jak se však ke svým kontaktům dostat bez internetového připojení?

Ať už jste svůj elektronický adresář naplnili v rámci e-mailové schránky Gmail či v mobilním telefonu a následně provedli synchronizaci se svým účtem, všechny své kontakty můžete prohlížet a spravovat na webové stránce https://www.google.cz/contacts. Zde naleznete přehledný seznam všech uložených kontaktů včetně jmen osob, e-mailů, telefonních čísel a dalších informací. Pakliže ale ke svému adresáři potřebujete přistoupit v případě, kdy nemáte k dispozici internetové připojení, jste lidově řečeno „nahraní“. Kontakty si však můžete nevyexportujete lokálně na disk. Jak na to?

Google umožňuje export do formátu CSV (Comma Separated Values – hodnoty oddělené čárkou) určeného pro práci s účty Google i s e-mailovým klientem Outlook a do formátu vCard. Běžnou praxí je provedení exportu právě do souboru CSV a jeho následný import do některého lokálního e‑mailového klienta typu Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird apod. Ne každý však podobný software používá. Ukážeme si tedy alternativní postup v podobě importu CSV souboru do tabulkového procesoru Excel a tvorbu přehledné tabulky a taktéž práci s formátem vCard. Nejprve však trocha teorie.

Formát CSV

CSV představuje jednoduchý textový formát, který umožňuje reprezentaci tabulky pouhými textovými znaky. Kromě samotných užitečných dat, jako jsou jména, telefonní čísla nebo adresy naleznete v CSV dokumentu ještě takzvané oddělovače, jež slouží pro vymezení jednotlivých buněk tabulky. Ve většině (a jak také plyne z názvu formátu) se jako oddělovač používá čárka, ale můžete se setkat také se středníkem, mezerou, tabulátorem apod. CSV soubor pak může vypadat například tento obsah

 

Jméno,Příjmení,Věk

Petr,Svetr,27

Prokop,Buben,21

Karla,Krutá,36


reprezentuje tabulku

 

Jméno

Příjmení

Věk

Petr

Svetr

27

Prokop

Buben

21

Karla

Krutá

36

 

Formát vCard

vCard je formát využívaný pro záznam vizitek a jejich výměnu skrze e-mail, IM klienty či jejich publikaci na webu. Na rozdíl od formátu CSV, který se běžně používá prakticky pro jakékoliv informace je vCard zaměřený výhradně na osobní kontakty. Běžně nese údaje jako jméno, příjmení, adresu, telefon apod. V textové podobě je formát podstatně méně čitelný, než CSV. Každý kontakt začíná řádkem BEGIN:VCARD a končí řádkem END:VCARD. Mezi těmito mezníky je na každém řádku zaznamenán jeden údaj, jako je jméno a příjmení, adresa, apod. Příklad elektronické vizitky pak může vypadat například takto:

 

BEGIN:VCARD

VERSION:3.0

FN:Petr Svetr

EMAIL;TYPE=INTERNET;TYPE=HOME:petr.svetr@gmail.com

TEL;TYPE=CELL:+420123456789

TEL;TYPE=WORK:+420987654321

END:VCARD

příloha_ovladnete_sva_data

 

V následujícím díle si ukážeme, jak kontakty dostat do tabulkového procesoru Microsoft Excel.

Byl pro vás článek přínosný?