Hlavní navigace

Tip: Jak v záplavě externích disků vybrat ten správný - 3.díl

2. 3. 2013

Sdílet

 Autor: © ludodesign - Fotolia.com
Následující pokračování věnujeme poměru kapacita/cena disku a rychlosti otáčení magnetických ploten.

Ať už rozšiřujete paměťovou kapacitu svého počítače nebo zodpovědně myslíte na zálohování, pravděpodobně sáhnete po externím disku. Podívejme se, jak na přeplněném trhu vybrat ten správný.

 

<< předchozí díl | další díl >>

 

Kapacita

Nelze doporučit, jak velkou kapacitu zvolit, výběr závisí na tom, zda chcete diskem rozšířit současné paměťové úložiště, zálohovat na něj již existující data nebo jej využít pro jiný účel. Alespoň pro představu, na 500GB disk se vleze zhruba 100 000 fotografií z 6MPx fotoaparátu nebo 125 000 hudebních Mp3 souborů kódovaných běžným bitratem 128 kbps.

Důležitou roli bude hrát zřejmě cena, která se pro danou kapacitu dále liší značkou disku, jeho velikostí v palcích , rozhraním a dalšími parametry (ale o tom zase příště). 2,5palcový 500GB disk dnes pořídíte již od 1200 Kč, 1TB od 2000Kč, avšak 2TB 2,5palcový disk bez externího napájení již tlačí cenu téměř až ke 4000 Kč. Pro získání ještě vyšší kapacity je pak nutné sáhnout po větších, 3,5palcových discích.

Rychlost otáčení ploten

Rychlost otáčení ploten je přímo spjata s rychlostí čtení a zápisu dat. Při výběru externího disku budete volit mezi rychlostmi 5400 rpm (rotates per minute - otáček za minutu) a 7200 rpm. Nižší rychlost je typická pro většinu 2,5palcových disků, vyšší rychlostí se mohou pochlubit pouze dražší zástupci této kategorie. Pro 3,5palcové disky je rychlost 7200 rpm již typičtější. Co to však v praxi znamená? Vyšší rychlost otáčení ploten znamená vyšší rychlost náhodného přístupu k datům, což využijete v případě, kdy mezi diskem a počítačem (operační pamětí RAM) dochází k intenzivním datovým tokům, což může být případ práce se softwarem pro úpravu fotografií nebo videa, hraní her, dávkové zpracování dat (jako například komprimování) apod.

Pakliže však disk používáte spíše na zálohu dat nebo ukládání a přehrávání multimédií, nemusíte se rychlostí otáčení nikterak znepokojovat. Vyšší rychlost je navíc spjata s vyšší spotřebou energie a v závislosti na konstrukčním zpracování také s vyšším hlukem disku.

Závěrem pouze doplňme, že výkonné interní disky se točí i na 10000 nebo 15000 rpm.

příloha_ovladnete_sva_data

 

V následujícím díle se podíváme na jeden z nejvýznamnějších parametrů, a sice rozhraní, přes které lze disk k PC připojit.

Byl pro vás článek přínosný?