Hlavní navigace

Tip: Jak v záplavě externích disků vybrat ten správný - 2.díl

1. 3. 2013

Sdílet

 Autor: © dell - Fotolia.com
V dnešním pokračování se podíváme na výchozí souborový systém disků a jak jej v případě potřeby snadno změnit.

Ať už rozšiřujete paměťovou kapacitu svého počítače nebo zodpovědně myslíte na zálohování, pravděpodobně sáhnete po externím disku. Podívejme se, jak na přeplněném trhu vybrat ten správný.

 

| další díl >>

 

Souborový systém

Souborový systém je nezbytná softwarová součást každého paměťového úložiště, která se stará o organizaci uložených dat. Externí disky jsou v drtivé většině již z výroby formátované na některý souborový systém tak, aby mohli uživatelé paměťové médium pouze připojit a ihned s ním pracovat. Nejčastěji se setkáte s NTFS, dvorním souborovým systémem OS Windows, ale někteří výrobci však myslí i na majitele počítačů Mac, jež staví na souborovém systému HFS+. Na příznivce Linuxu se zapomíná, alespoň jsme se ještě nesetkali s diskem předformátovaným na ext3, ext4 nebo jiný souborový systém, což je však dáno tím, že Linux s NTFS pracovat umí (a navíc se od linuxových uživatelů tiše předpokládá, že si s případným formátováním poradí).

Nutno však zdůraznit, že souborový systém může být prostřednictvím formátování snadno nahrazen jiným. Dejte si pozor, že formátováním přijdete o všechna uložená data, tedy v případě potřeby nejprve data zálohujte.

V prostředí OS Windows lze disk formátovat například přes Správu disků. Stiskněte klávesovou zkratku Win+R, vepište diskmgmt.msc a stiskněte Enter. V tabulce vyhledejte připojený disk, klikněte na něj pravým tlačítkem myši a zvolte volbu Formátovat.

sprava_disku_Windows

Potvrďte výstrahu tlačítkem Ano a v následujícím okně vyberte v rozbalovacím menu kýžený souborový systém (pravděpodobně budete chtít použít NTFS). Volba Rychlé formátování říká, že bude provedeno pouze samotné formátování bez kontroly a případného označování vadných sektorů. Pomalé formátování je potřeba pouze v případech, kdy máte podezření, že disk může být fyzicky poškozen (tedy volbu Rychlé formátování ponechte zaškrtnutou). Nakonec stiskněte tlačítko OK. Formátování se provede okamžitě.

rychle formatovani

Zmiňme ještě fakt, že i operační systém OS X je schopný pracovat se souborovým systémem NTFS. Je však nutné doinstalovat podporu například v podobě bezplatného řešení NTFS-3G. Podobně to platí také pro Linux. Hodí se to v případě, kdy na jednom PC provozujete více operačních systémů (velice často kombinace Windows a Linux) a přejete si z obou systémů přistupovat k jednomu diskovému oddílu.

Suma sumárum, předformátovaným souborovým systémem se nemusíte při výběru externího disku nikterak znepokojovat, neboť jej můžete v prostředí svého OS snadno změnit dle vlastní libosti.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Následující pokračování věnujeme poměru kapacita/cena disku a rychlosti otáčení magnetických ploten.

Byl pro vás článek přínosný?