Hlavní navigace

Tip: Jak v Google Chrome obnovit data vepsaná do formuláře

2. 8. 2012

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
V poklidu si vyplníte údaje do rozsáhlého formuláře, načež po odeslání zjistíte, že nastala neočekávaná chyba. Data jsou ta tam a můžete začít vše vepisovat znova. Podívejte se, jak si ušetřit nervy.

Ať už se jedná registrační formulář, dotazník či příspěvek do online diskuzního fóra, co dovede zaručeně zvednout tlak, je nenadálá chyba serveru či prohlížeče, jež dle Murphyho zákonů vždy nastává při pokusu o odeslání pracně vyplněných údajů.

Tato nepříjemnost obzvláště zamrzí, píšete-li například delší blogový příspěvek či popis závady do kolonky technické podpory vašeho produktu. Kliknete na tlačítko Odeslat a objeví se chyba typu Webová stránka nenalezena apod. K vepsaným datům se často nelze snadno vrátit a vše tak musíte vyplnit znova.

Naštěstí existuje jednoduché a elegantní řešení v podobě plug-inu Lazarus, který si můžete zdarma doplnit do svého prohlížeče (v našem případě Google Chrome). Jak to funguje? Lazarus automaticky (a bezpečně s volitelným použitím hesla) ukládá každé stisknutí klávesy při vyplňování webových formulářů, používání blogovacích nástrojů, vepisování textu do oken pro komentáře apod.

Pro získání dat, které jste dříve zadali do daného pole formuláře, klikněte na ikonu ve tvaru hieroglyfu Anch v pravém horním rohu pole, a ze seznamu vyberte požadovaný text.

lazarus anch

Pakliže si přejete svá zadaná data chránit heslem, opět klikněte na znak Anchu a z menu vyberte Lazarus Options. Na kartě General zaškrtněte políčko Encrypt forms and require password to restore text a vepište libovolné heslo.

Cloud24

lazarus anch

Přestože umí sám prohlížeč Chrome v případě havárie obnovit zadaný text, nezachrání vás již před neúmyslným smazáním textu, vypršením času na serveru a podobnými nepříjemnými událostmi. Proto se Lazarus jeví jako velmi užitečný pomocník, který vám v mnoha případech ušetří spoustu času i trápení.

Byl pro vás článek přínosný?