Hlavní navigace

Tip: Jak si zdarma zašifrovat cloudové úložiště - 3. díl

6. 10. 2012

Sdílet

 Autor: © Paulus Nugroh
Chcete-li, aby něco bylo uděláno správně, musíte to udělat sami. Možná to zní jako klišé, ale je to pravda. Minimálně v případě ochrany souborů uložených online.

Spousta nedávných incidentů – například trhliny v Dropboxu a iCloudu – podtrhává fakt, že dokonce i s integrovaným šifrováním a SSL přenosy nemohou poskytovatelé cloudového úložiště stoprocentně zajistit nedotknutelnost vašich dat. Naštěstí můžete vzít cloudovou bezpečnost do svých vlastních rukou.

 

1. díl článku: Úvod do problematiky, Která verze BoxCryptoru je pro vás ta pravá?

2. díl článku: Instalujeme BoxCryptor

 

Používáme BoxCryptor

Je to tak trochu chyták: Nemůžete jen přesunovat soubory do složky BoxCryptor.bc, kterou software vytvoří ve vašem cloudovém úložišti. Pokud to uděláte, nebudou výsledné soubory zašifrovány. Místo toho budete muset ukládat vaše data přímo na virtuální disk BoxCryptoru (v našem případě "S"). Takový postup pak zajistí, že se data objeví i v oné složce BoxCryptor.bc, a to ve své šifrované podobě.

Stejně tak je jediným způsobem dešifrování vašich souborů jejich vytáhnutí ze stejného virtuálního disku. Pokud se budete snažit vypáčit tyto soubory přímo ze složky BoxCryptor.bc, budou stále zašifrované a nebudete je moci přečíst.

Toto pravidlo trochu ztěžuje přístup k vašim souborům, nicméně i bezplatná verze BoxCryptoru umožňuje uživatelům přístup k šifrovaným složkám umístěným na cloudu, předpokládáme-li, že na vašem počítači máte nainstalován jak BoxCryptor, tak desktopového klienta vašeho cloudového poskytovatele. BoxCryptor také nabízí aplikaci pro Android, která umožňuje přistupovat k vašim šifrovaným datům uloženým na SkyDrive, Google Drive či Dropboxu poté, co zadáte heslo k BoxCryptoru. Je dostupná i stejná aplikace pro iOS, která však komunikuje pouze s Dropboxem.

Protože všechny šifrovací a dešifrovací akce provádíte ve virtuálním disku BoxCryptoru, pravděpodobně vůbec nebudete mít důvod navštěvovat onu složku BoxCryptor.bc uloženou na vašem cloudu. Pokud však do této složky zabrousíte, buďte velice, ale opravdu velice opatrní, abyste nepřesunuli, neměnili či dokonce nevymazali soubor encfs6.xml. Je v něm umístěn konfigurační klíč, který je nutný k dešifrování vašich souborů. Jestliže jej přesunete či smažete, už nikdy vaše data nedešifrujete.

příloha_ovladnete_sva_data

 

V příštím a zároveň závěrečném díle tohoho seriálu vás naučíme udržovat více šifrovaných disků najednou.

Byl pro vás článek přínosný?