Hlavní navigace

Tip: Jak si zdarma zašifrovat cloudové úložiště - 1. díl

4. 10. 2012

Sdílet

 Autor: © Beboy - Fotolia.com
Chcete-li, aby něco bylo uděláno správně, musíte to udělat sami. Možná to zní jako klišé, ale je to pravda. Minimálně v případě ochrany souborů uložených online.

Spousta nedávných incidentů – například trhliny v Dropboxu a iCloudu – podtrhává fakt, že dokonce i s integrovaným šifrováním a SSL přenosy nemohou poskytovatelé cloudového úložiště stoprocentně zajistit nedotknutelnost vašich dat. Naštěstí můžete vzít cloudovou bezpečnost do svých vlastních rukou.

Pomoci ochránit soukromí vašich dat uložených na vzdáleném serveru může několik různých nástrojů. Jedním z našich nejoblíbenějších je BoxCryptor, šifrovací program s intuitivním ovládáním, který spolupracuje se všemi rozšířenými cloudovými službami, jeho používání je bezplatné (přesto si můžete zaplatit služby navíc) a dokáže udržet vaše data v bezpečí.

cloud, bezpečnost, heslo

BoxCryptor je v podstatě virtuálním pevným diskem, který šifruje soubory za pochodu s využitím 256bitového AES šifrování. Na rozdíl od aplikace TrueCrypt, jiného populárního nástroje šifrujícího data za pochodu, šifruje BoxCryptor jednotlivé soubory, ne celý obsah cloudu či složky. To znamená, že vaše soubory šifrované v BoxCryptoru se s vámi používanou službou cloudového úložiště synchronizují ihned poté, co je uložíte, zatímco u TrueCryptu synchronizace probíhá až poté, co ukončíte šifrování celé jednotky (složky).

BoxCryptor šifruje a dešifruje vaše soubory lokálně, přičemž heslo nepřenáší žádné třetí straně. Jinými slovy, vaše soubory zůstanou pro ostatní nečitelné dokonce i v případě, že se hackerům podaří ukrást vaše heslo či nějak jinak prolomit ochranu poskytovatele vámo používaného cloudového úložiště.

Nastavení BoxCryptoru je docela bezbolestné, ovšem služba má i několik málo nuancí, které vám mohou poněkud zamotat hlavu. Dostaneme se k nim poté, co se podíváme na rozdíly mezi jednotlivými nabídkami BoxCryptoru a ukážeme si, jak tento šifrovací software zprovoznit.

Která verze BoxCryptoru je pro vás ta pravá?

BoxCryptor je k dispozici celkově ve třech verzích – jedna z nich je zdarma, neomezená osobní verze pak stojí 40 amerických dolarů a neomezená business verze potom 100 dolarů. Dostupné jsou také bezplatné aplikace pro Android a iPhone.

Pro zvětšení klikněte

 

Bezplatná verze by měla být dostačující pro spoustu lidí. Umožňuje vám ovládat jediný virtuální hard disk pro šifrování a dešifrování souborů (více na toto téma si povíme později). Upgrade na neomezenou osobní verzi aktivuje několik virtuálních disků, které vám umožní přístup k několika šifrovaným složkám najednou; umožní vám také šifrovat názvy souborů, nejen jejich obsah. Business licence je stejná jako neomezená osobní licence, ovšem obsahuje také právní klauzuli, která vám dovolí používat BoxCryptor na svém pracovišti.

příloha_ovladnete_sva_data

 

V následujícím díle se podíváme na instalaci BoxCryptoru.

Byl pro vás článek přínosný?