Hlavní navigace

Tip: Jak poznat bezpečný odkaz, aniž byste na něj museli kliknout

8. 2. 2012

Sdílet

 Autor: © Sashkin - Fotolia.com
Internetové odkazy představují jeden z nejběžnějších způsobů, jak uživatele nepozorovaně dostat na nebezpečnou stránku a získat od něj citlivé údaje. Podívejme se, jak podezřelé odkazy prověřit.

Internetové odkazy představují jeden z nejběžnějších způsobů, jak uživatele nepozorovaně dostat na nebezpečnou stránku a získat od něj citlivé údaje. Podívejme se, jak podezřelé odkazy prověřit. V době rozvinutých chatovacích nástrojů a sociálních sítí na nás čeká nějaký odkaz téměř „za každým rohem“. Nebezpečné odkazy vás mohou lákat na vtipná videa, šokující novinky, skvělé obchodní nabídky nebo se mohou prezentovat jako oblíbená „Like“ tlačítka, avšak ve skutečnosti je jejich jediným záměrem získat vaše osobní informace či infiltrovat počítač. Podobné odkazy můžete dokonce obdržet od svých přátel bez jejich vědomí prostřednictvím emailů, příspěvků na Facebooku či na chatu. Dále se s nebezpečnými linky často setkáte v reklamách a výsledcích vyhledávání. Jak se tedy přesvědčit, že na odkaz můžete s klidem na duši kliknout? Podívejme se na několik technik a bezplatných online nástrojů.

1) Najeďte na odkaz myší

Názvy odkazů často maskují pravou destinační URL. Pokud umístíte kurzor myši nad odkaz, v dolním panelu prohlížeče uvidíte opravdovou adresu, na níž link odkazuje. Například oba následující odkazy, ačkoliv to tak na první pohled nevypadá, vás zavedou na domovskou stránky www.pcworld.cz.


Klikněte zde!
http://www.vyhrajteipod.cz/

2) Použijte ověřovací nástroj

Nástroje pro skenování linku existují ve variantách jako webové stránky či doplňky do prohlížeče. Umožní vám vložit podezřelý odkaz a ověřit jeho bezpečnost. Doporučujeme například nástroj URLVoid, který vložený link prověří za pomocí několika služeb, jako je Google, MyWOT a Norton SafeWeb a oznámí vám výsledek.

urlvoid

příloha_ovladnete_sva_data

3) Zkontrolujte zkrácené odkazy

URLVoid však nedokáže korektně prověřit zkrácené odkazy vytvořené službami jako bitly, Ow.ly, TinyURL, nebo goo.gl (URLVoid prověří pouze službu, která link vytvořila). Pro ověření neprůhledných odkazů, s nimiž se často setkáte na Facebooku či Twitteru, použijte nástroj Sucuri. Ten dokáže prověřit cílovou URL pomocí nástrojů jako Google, Norton SafeWeb a PhishTank a vyhodnotit tak bezpečnost odkazu. Sucuri můžete samozřejmě použít také pro prověření nezkrácených odkazů, avšak URLVoid využívá pro kontrolu více zdrojů.
sucuri

4) Kopírujte odkaz bezpečně

Do URLVoid i Sucuri musíte inkriminovaný odkaz nejprve zkopírovat. Tohoto úkonu bezpečně dosáhnete tak, že na odkaz kliknete pravým tlačítkem myši z kontextového menu vyberete možnost Kopírovat adresu odkazu v případe prohlížeče Firefox, Kopírovat zástupce v případě prohlížeče Internet Explorer a Kopírovat adresu odkazu v případě prohlížeče Google Chrome.

Byl pro vás článek přínosný?