Hlavní navigace

Tip: Jak opravit poškozenou instalaci Windows 7 - 3. díl

14. 11. 2011

Sdílet

 Autor: © James Thew - Fotolia.com
V dnešním díle se podíváme na samotnou opravu instalace Windows 7. Ukážeme si, jak instalaci spustit a jak vyřešit případné problémy.

Ať už vinou škodlivého kódu či vlastní neopatrností může dojít k poškození systémových dat OS Windows 7, což zapříčiní nekorektní chod systému. Poradíme vám, jak instalaci opravit.

1. díl: Úvod, záloha

2. díl: Odinstalace bezpečnostního woftwaru, Vyčištění disku

3. díl: Instalace Windows 7

4. díl: Mazání nepotřebných dat

 

Nainstalujte Windows 7

Nyní, když už máme veškeré přípravy systému úspěšně za sebou, můžeme přistoupit k vlastní opravě operačního systému. Budete potřebovat originální instalační médium Windows 7, které vám umožní provedení čisté instalace. Pokud jste majitelem notebooku či PC s předinstalovaným OS, pravděpodobně budete mít k dispozici pouze upravený Recovery disk OEM výrobce. Následující postup  pravděpodobně nebude možné za pomoci Recovery disků provést, neboť ty čistou instalaci Windows neumožňují, nýbrž vám nabídnou vlastní sadu funkcí. Dále budete potřebovat alespoň 10 GB volného místa na systémovém disku (disk se současnou instalací Windows 7).

Vložte instalační disk do mechaniky, spusťte instalátor (Setup.exe) a v okně vyberte možnost Install Now. Instalátor vám následně nabídne možnost stáhnout updaty a zahrnout je do instalace. Pokud máte k dispozici funkční připojení k internetu, zvolte možnost zahrnující stažení updatů. Jakmile potvrdíte licenční podmínky, instalátor vám nabídne výběr mezi upgradem a instalací. Jak jsme uvedli v předchozím díle, pro opravu použijeme možnost Upgrade (instalace by nezachovala vaše osobní soubory a nastavení).

install now

Systém nyní provede kontrolu kompatibility, jež by neměla vypisovat žádná chybová hlášení, pakliže používáte instalační disk se stejnou verzí systému, již máte nainstalovanou. Následně klikněte na tlačítko Next, čímž zahájíte proces instalace.

Pokud vám instalátor nenabídl možnost Upgrade, budete muset instalaci spustit v módu kompatibility pro Windows Vista SP2. Klikněte pravým tlačítkem na spouštěč Setup.exe, vyberte Vlastnosti a přepněte na kartu Kompatibilita. Zde v rozbalovacím menu Tento program spustit v režimu kompatibility pro vyberte Windows Vista (Service Pack 2) a potvrďte tlačítkem OK. Na spouštěč setup.exe opět klikněte pravým tlačítkem a zvolte Spustit jako správce. Nyní by vám již instalátor možnost Upgrade měl nabídnout.

kompatibilita

Několik následujících fází instalace nevyžaduje žádný zásah uživatele. Instalátor si zjistí potřebné informace o vašem systému, zkopíruje nezbytné soubory a přesune všechny osobní soubory a programy do čerstvé verze Windows 7. Celý proces zabere v závislosti na vašem hardwaru a množství přenášených dat 30 minut až hodinu.

 

V závěrečném díle se zaměříme na dokončení instalace a úklid "smetí" po původním systému.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Úvodní foto: ©yellowj - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?