Hlavní navigace

Tip: Jak opravit poškozenou instalaci Windows 7 - 1. díl

6. 11. 2011

Sdílet

 Autor: © Timo Darco - Fotolia.com
Ať už vinou škodlivého kódu či vlastní neopatrností může dojít k poškození systémových dat OS Windows 7, což zapříčiní nekorektní chod systému. Poradíme vám, jak instalaci opravit.

Každý operační systém vyžaduje občasnou opravu a ani Windows 7 není výjimkou. Ať jsou zdrojem problémů poškozená data či obzvláště zákeřný malware, někdy vás okolnosti zkrátka dovedou až k nutnosti přeinstalovat celý systém.

1. díl: Úvod, záloha

2. díl: Odinstalace bezpečnostního woftwaru, Vyčištění disku

3. díl: Instalace Windows 7

4. díl: Mazání nepotřebných dat

 

Formátování disku, provedení čerstvé instalace systému, vytvoření uživatelských účtů a instalace všech potřebných programů představuje několikahodinovou a hlavně nepříliš atraktivní práci. Naštěstí však existuje způsob, jak opravit poškozenou instalaci Windows 7 a současně zachovat nainstalované programy, uživatelská data i účty. Operační systém totiž umožňuje provedení instalace typu upgrade, kterou je možno spustit ze stávajícího operačního systému. Přestože je tento druh instalace technicky navržen pro provádění upgradu ze starších Windows (Vista/XP), může být použit rovněž pro opravu existující instalace Windows 7.

přeinstalace Windows 7

Berte tedy v úvahu, že zmíněný druh instalace je nutné provést z prostředí Windows, tudíž pokud systém nemůžete ani nabootovat, není tento tip určen pro vás. Dále je nutno zmínit, že reinstalace Windows by měla představovat až poslední možnost a měli byste ji zvážit pouze v případě, že jste již odstranili spyware, přeinstalovali ovladače hardwaru a neúspěšně se pokusili obnovit systém pomocí vestavěného nástroje Obnovení systému.

 

1) Zálohujte

Nežli přistoupíme k vlastní instalaci, bude potřeba provést několik preventivních opatření, abychom zajistili hladký průběh celého procesu. V prvním kroku zálohujte všechna důležitá data na externí úložiště. Přestože není příliš pravděpodobné, že by proces instalace selhal nebo poškodil vaše osobní data, zálohování je obecně dobré provést alespoň před každou sebeméně rizikovější činností (nejlépe je však zálohovat preventivně a automaticky).

 

V příštím díle se zaměříme na přípravu systému pro reinstalaci, především pak na vyčištění disku a odstranění zbytečných souborů.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Úvodní foto: © Timo Darco - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?