Hlavní navigace

Tip: Jak odstranit program, který nemá odinstalátor

12. 6. 2012

Sdílet

 Autor: © Qilux - Fotolia.com
Pokud jste se již někdy snažili svépomoci odstranit program, jenž nedisponuje vlastním odinstalačním mechanizmem, jistě víte, že se jedná o poměrně problematický úkon. Podívejte se, jak nad neslušnými programy vyzrát.

Než se pokusíte nainstalovaný program odstranit ručně, zkontrolujte, zda opravdu nemá vlastní odinstalátor. Nejprve se podívejte do nabídky Start -> Všechny programy, zda jej zde nenaleznete. Taktéž zkontrolujte ovládací panel Programy a funkce (Start -> Ovládací panely -> Programy a funkce), který nese seznam všech systému známých odinstalátorů.

Pokud ani zde neuspějete, dejte ještě šanci vševědoucímu Googlu a hledejte heslo typu „jméno_programu uninstall“ apod. Pravděpodobně už před vámi někdo stejný problém řešil a mohli byste se tak dočíst o jeho nejsnazším řešení.

Nevede-li cesta ani tudy, můžete dát ještě šanci softwaru třetích stran, jako je například bezplatný Revo Uninstaller, specializovanému na mazání programů, nebo se pustit do ručního odstranění:

1) Vytvořte bod obnovení systému

Tento krok rozhodně nepodceňujte. Ve většině případů sice odstraněním programu žádnou neočekávanou změnu neprovedete, nicméně pakliže by opravdu došlo k poškození systému, budete mít v ruce snadný prostředek, jak vše vrátit do pořádku. Tvorbou bodu obnovení se zabývá článek Nástroj obnovení systému pomůže opravit systém.

2) Restartujte systém do nouzového režimu

Restartujte počítač a těsně předtím, než začne nabývat uvítací obrazovka Windows, stiskněte klávesu F8. Zobrazí se vám textové menu, v němž zvolte možnost Nouzový režim.

3) Zjistěte cestu k nainstalovanému programu

Pokud máte v menu Start nebo ploše uloženého zástupce pro puštění programu, klikněte na něj pravým tlačítkem myši a zvolte Vlastnosti. Cestu k programu naleznete v poli Cíl (bez samotného jména spouštěče). Například pro záznam “D:\Program Files\Nastroje\totalcmd\TOTALCMD64.EXE“ by se jednalo o cestu “D:\Program Files\Nastroje\totalcmd\“.

Pakliže jste zástupce nenalezli, podívejte se do složky Program Files (případně Program Files (x86)), již budete mít umístěnou v kořenovém adresáři systémového oddílu (typicky C:\Program Files), a pokuste se program vyhledat podle jeho názvu nebo názvu společnosti.

cesta k programu

Nalezený adresář odstraňte.

4) Pročistěte registry

Aby po programu v systému nezůstalo žádné „smetí“, bude nutné pročistit registry. K tomu vám dobře poslouží například program CCleaner. Program spusťte, v levém panelu klikněte na volbu Registry a následně spusťte analýzu tlačítkem Hledej problémy. Jakmile bude proces dokončen, klikněte na tlačítko Opravit vybrané problémy a v dialogovém okně potvrďte, že si přejete vytvořit zálohu registrů.

příloha_ovladnete_sva_data

ccleaner

Počítač nakonec restartujte.

Byl pro vás článek přínosný?