Hlavní navigace

Tip: Jak na čištění registrů ve Windows

6. 7. 2011

Sdílet

Na téma zásahy do registrů OS Windows existuje množství kontroverzních názorů. Může uškodit avšak i citelně pomoci při nestandardním chování systému. Podívejte se, jak na to.

Speciální programy určené k čištění registrů operačního systému Windows obecně procházejí záznamy a vyhledávají ukazatele na neexistující soubory a podobné problémy. Po dokončení skenování vám nabídnou možnost opravy nalezených nesrovnalostí formou smazání podezřelých klíčů.

Mnoho expertů nicméně nesouhlasí s používáním podobných nástrojů. Argumentují faktem, že čističe registrů pomohou velmi málo nebo dokonce vůbec, ale mohou v systému napáchat velké škody. Jiní tyto programy považují za užitečné s určitými výhradami.

Většina chyb, které zmíněné nástroje umí opravit, ve skutečnosti nepředstavuje pro systém závažnou hrozbu. Kromě zbytečného zvětšování kapacity registrů tyto záznamy ničemu neškodí. Na druhou stranu jejich odstraněním rovněž nic nepokazíte.

Čisticí nástroj ovšem může nevhodně smazat některý klíč představující důležitou součást operačního systému. Pokud nástroj dokáže vyhledat a smazat ten správný klíč, může to nestabilnímu systému velice prospět.

Obecná rada tedy zní, neprovádějte čištění registrů jako běžnou rutinu, dejte těmto nástrojům šanci pouze v případě, kdy se Windows začne chovat nestandardním způsobem.

 

1) Záloha registrů a bod obnovení

Před započetím samotné operace je velmi důležité vytvořit zálohu současného stavu registrů pro případ, že by pročištění systému uškodilo. Specializované nástroje pro čištění registrů většinou zálohu provádějí automaticky, avšak pro jistotu si vytvořte systémový bod obnovení. Návod naleznete například zde.

 

2) Specializované nástroje

Prvním z doporučovaných nástrojů je bezplatný program CCleaner. Kromě hledání chyb ve vašich registrech nabídne správu cookies a čištění dočasných souborů.

Reg Organizer potom představuje vybavenější placený produkt, který je však dostupný ve formě shareware na 30denní vyzkoušení. Kromě automatického a manuálního čištění registrů program rovněž disponuje propracovaným editorem registrů s užitečnými funkcemi jako vyhledání a nahrazení.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Úvodní foto: ©Kostakostov - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?