Hlavní navigace

TIP: jak jednoduše zabezpečit domácí Wi-Fi

16. 8. 2010

Sdílet

Využíváte doma bezdrátového připojení na internet? Poradíme vám, jak ho jednoduše zabezpečit proti nezvaným uživatelům.

1. Umístění antény

První věc, kterou musíte udělat, je namířit anténu přítupového bodu přímo na místo, odkud se chcete k Wi-Fi primárně připojovat. Anténu byste neměli umisťovat například blízko oken, neboť ty signál snadno propouštějí.

2. Používejte WEP

WEP, neboli Wireless encryption protocol, je technologie, která zašifruje všechen provoz na vaší bezdrátové síti. Nastavení hesla pro WEP byste neměli nikdy vynechat, neboť bez této technologie se vaše síť nezvaným uživatelům přímo nabízí.

3. Změňte SSID a zamezte jeho přenosu

SSID (Service Set Identifier) umožňuje uživatelům připojení k vaší síti. Důležité je, abyste pro každý bezdrátový přístupový bod nastavili jiné SSID. Pokud následně zamezíte přenos SSID přes anténu, neobjeví se vaše Wi-Fi ve výběru bezdrátových sítí, takže o ní nikdo nebude vědět. Vy však své SSID znáte, takže se k internetu budete moci bez problémů připojit.

4. Vypněte DHCP

Pokud vypnete DHCP, budou nezvaní uživatelé k přístupu do vaší sítě muset nejprve dekódovat parametry TCP/IP stejně jako vaše IP adresy.

5. Změňte nebo upravte nastavení SNMP

Změňte všechna nastavení SNMP nebo je zcela vypňete. Pokud tak neučiníte, útočníci díky SNMP získají důležité informace o vaší bezdrátové síti.

příloha_ovladnete_sva_data

6. Nastavte přístupový seznam

Pokud to váš přístupový bod umožňuje, vytvořte seznam konkrétních počítačů (či jiných zařízení), které se k vaší bezdrátové síti mohou připojit.

Byl pro vás článek přínosný?