Hlavní navigace

TIP: jak dělat profesionální screenshoty

14. 2. 2011

Sdílet

V dnešním tipu se podíváme na to, jak si poradit se screenshoty ve Windows.

Každý ví, že screenshot (zachycení aktuálního dění na monitoru) lze vytvořit stisknutím klávesové zkratky Prt Scr (nebo Alt-Prt Scr pro zachycení dění v aktivním okně). Existuje však i lepší cesta -  tou se pro vás může stát nástroj Výstřižky, který je zabudovaný do Windows 7 a některých verzí Windows Vista.

Nástroj Výstřižky vám umožní zachytit dění na vámi zvoleném úseků obrazovky, upravit screensot, uložit jej a sdílet. Je to jednoduché, rychlé a zadarmo, proč to tedy nezkusit? Začněte kliknutím na Start a napište nástroj Výstřižky, potom na něj klikněte. Program se spustí jako aktivní, což znamená že je ihned připraven k použití (tím se trochu upraví váš desktop, tak se toho nelekněte). Pokud právě teď nechcete aplikaci použít, klikněte na Cancel.

příloha_ovladnete_sva_data

Program funguje tak, že vám nabídne tužku, s jejíž pomocí označíte určitý úsek obrazovky. Jakmile tužku pustíte, označený výřez se objeví v okně nástroje Výstřižky. Odtud jej můžete uložit do libovolného formátu, poslat e-mailem, nebo nějak upravit.

Foto: Thinkstock

Byl pro vás článek přínosný?