Hlavní navigace

Tip: Jak bezpečně vymazat obsah pevného disku - 6. díl

29. 9. 2012

Sdílet

 Autor: © ludodesign - Fotolia.com
Poslední díl tohoto seriálu vám přiblíží program Parted Magic v souvislosti s bezpečným mazáním souborů na discích SSD.

Přesvědčte se, zda jsou data na vašich starých pevných discích skutečně důsledně ukryta před zvědavýma očima ostatních uživatelů! Tento jednoduchý průvodce vám poradí, jak skutečně důkladně a hlavně nevratně vymazat obsah pevných disků.

 

1. díl - Úvod & Ještě než začnete

2. díl - Bezpečné mazání určitých souborů pomocí speciálního nástroje Eraser

3. dílBezpečné mazání dat na vyměnitelných USB flash discích

4. díl - Bezpečné mazání obsahu mechanických pevných disků pomocí nástroje DBAN

5. díl - Dokonalé smazání dat na hybridním disku či disku SSD pomocí příkazu Secure Erase

 

Dokonalé smazání dat na hybridním disku či disku SSD pomocí programu Parted Magic

Chcete-li pro bezpečné smazání obsahu disku použít program Parted Magic, musíte si nejprve stáhnout obraz ISO tohoto programu a vytvořit vypálením obrazu bootovatelný disk. Následně jeho prostřednictvím spusťte počítač a pak klepněte na tlačítko Start nacházející se v levém dolním rohu. Přesuňte se na položku System Tools a následně vyberte v nabídce, jež se vzápětí zobrazí, položku Erase Disk. Objeví se okno, které bude obsahovat řadu možností pro vymazání obsahu disku. Příkazy označené jako External fungují bez problémů zejména u klasických pevných disků – vám však doporučujeme vybrat možnost Internal: Secure Erase command writes zeroes to entire data area, která vám zajistí bezpečné smazání obsahu disku SSD. Klepněte na položku Continue, vyberte ze seznamu příslušný disk a stiskem tlačítka OK zahajte mazání dat.

Pokud vám nástroj Parted Magic zobrazí varování o tom, že váš disk nereaguje, pak se řiďte doporučením a uveďte počítač do režimu spánku, z něhož jej následně probuďte a poté nástroj spusťte znovu. Pokud se zobrazí dotaz, zda chcete spustit pokročilou variantu bezpečného mazání dat (Enhanced Secure Erase), pak odpovězte záporně – klasická varianta je totiž dobře vyzkoušená a spolehlivá.

Spusťte Parted Magic a pomocí něj bezpečně smažte data na discích

příloha_ovladnete_sva_data


Jaký je váš názor?

V tomto seríálu jsme uvedli pouze několik málo nástrojů pro bezpečné mazání dat na discích. Jaký program máte v oblibě vy?

Byl pro vás článek přínosný?