Hlavní navigace

Tip: Jak bezpečně vymazat obsah pevného disku - 2. díl

22. 9. 2012

Sdílet

 Autor: © debert - Fotolia.com
V tomto díle se seznámíte s programem Eraser, který se používá pro bezpečné mazání jednotlivých souborů na pevném disku, a také s jeho ovládáním.

Přesvědčte se, zda jsou data na vašich starých pevných discích skutečně důsledně ukryta před zvědavýma očima ostatních uživatelů! Tento jednoduchý průvodce vám poradí, jak skutečně důkladně a hlavně nevratně vymazat obsah pevných disků.

 

1. díl - Úvod & Ještě než začnete

 

Bezpečné mazání určitých souborů pomocí speciálního nástroje Eraser

Pokud nechcete mazat pevné disky, ale jen určité soubory, pak je pro vás jako stvořený nástroj Eraser, který je šířen pod licencí Open Source. Program stačí pouze spustit, v horní části obrazovky klepnout na šipku vedle položky Erase Schedule, a poté vybrat položku New task. Vzápětí se zobrazí okno, kde si můžete nastavit rozličné parametry týkající se úlohy a plánování času. Klepnutím na položku Add Data si pak vyberete soubory, které se mají smazat, a poté si vyberete metodu mazání souborů (my osobně obvykle používáme volbu DoD provádějící tři průchody).

Program Eraser

Nástroj Eraser budete ostatně mít po ruce vždy, když budete pracovat s jakýmkoliv souborem v Průzkumníku Windows, protože se možnost jeho použití objeví v místní nabídce každého souboru (stačí tedy klepnout na soubor pravým tlačítkem myši a z místní nabídky vybrat příslušnou položku). Tak je možné snadno, rychle a bezpečně mazat soubory na vašem disku.

Pokud chcete pravidelně bezpečně mazat určité soubory či části pevného disku, pak si rovněž vzpomeňte na nástroj Eraser, který obsahuje nesčetně možností pro plánování a pro mazání souborů. S detailními nastaveními však manipulujte skutečně velmi pozorně, protože byste mohli snadno smazat něco důležitého. Také nezapomeňte, že program Eraser funguje pouze u mechanických pevných disků, protože algoritmy používané v discích SSD pro vyvažování zatížení jednotlivých paměťových buněk znemožňují nástroji Eraser bezpečně mazat data.

příloha_ovladnete_sva_data

 

V následujícím díle tohoto seriálu se seznámíte s programem Roadkil´s Disk Wipe, jenž se dá použít i pro vyměnitelné USB flash disky. Zároveň zjistíte, jaké odlišnosti platí pro nástroje používané pro bezpečné mazání dat na celých discích.

Byl pro vás článek přínosný?