Hlavní navigace

Tip: Jak bezpečně vymazat obsah pevného disku - 1. díl

21. 9. 2012

Sdílet

 Autor: © Péter Mács - Fotolia.com
Přesvědčte se, zda jsou data na vašich starých pevných discích skutečně důsledně ukryta před zvědavýma očima ostatních uživatelů! Tento jednoduchý průvodce vám poradí, jak skutečně důkladně a hlavně nevratně vymazat obsah pevných disků.

Tak už jste se konečně dočkali a vaše přání bylo vyslyšeno: konečně jste se stali hrdým majitelem zářivého nového počítače, rychlejšího a lepšího disku SSD, popřípadě většího a výkonnějšího pevného disku. Je tedy na čase, abyste staré počítačové komponenty vyhodili a začali si hrát se svými novými hračkami, souhlasíte? Ale pozor, nespěchejte! Je tu totiž jeden malý háček.

Před definitivním vyhozením vašeho starého pevného disku je totiž třeba z něj důkladně smazat všechna data, aby nedošlo ke krádeži vaší identity. Prosté vymazání dat z vašeho pevného disku ve skutečnosti tato data nesmaže, ale pouze je skryje tak, aby se jen jevila, jako že na pevném disku již nejsou. Pokud tedy chcete skutečně smazat data na vašem disku a ochránit se před krádeží identity, musíte použít daleko drastičtější (a také časově náročnější) prostředky, která přepíší veškerý prostor na pevném disku jedničkami a nulami. A právě touto problematikou se zabývá tento seriál.

Faktem je, že každá technologie a každý konkrétní případ zasluhuje jiné řešení. V tomto seriálu se tedy zaměříme na ty nejlepší nástroje pro bezpečné smazání dat, které jsou nejvhodnější pro každý konkrétní případ, přičemž je úplně jedno, o jaký typ disku se bude jednat – mohou to být klidně třeba i vyměnitelné disky USB. Poradíme vám i tehdy, když budete potřebovat smazat pouze některé soubory. A to nejlepší na konec – všechna námi představená řešení vás nebudou stát ani korunu.

 

Ještě než začnete

V první řadě si zálohujte všechna data! Jakmile se některý z námi představených programů dostane k vašemu disku, pak vězte, že pokud si vzpomenete, že budete potřebovat nějaký zapomenutý soubor, pak máte smůlu. Pokud budete chtít vymazat pevný disk na notebooku, ujistěte se, že jste před samotnou operací připojili notebook do zásuvky. Pokud by totiž během mazání disku došlo k výpadku napájení, byla by to pro pevný disk doslova katastrofa.

Pojďme se nyní věnovat několika pojmům, které budeme v tomto článku používat. Nástroje pro mazání disků mimo jiné udávají, kolik průchodů tento program provádí. Při každém průchodu dojde k úplnému přepsání dat uložených na disku. Nástroj, který provádí tři průchody, tedy přepisuje data na pevném disků jedničkami a nulami hned třikrát za sebou. Platí, že čím více přepisů provedete, tím je menší pravděpodobnost jejich obnovení. Některé utility podporují ochranu označovanou jako Gutmannova, která provádí hned 35 přepisů, nicméně i tři průchody jsou dostatečné k tomu, aby vyhověly specifikaci ministerstva obrany USA označované jako Short a aby vyhověly zároveň požadavkům používaným v ozbrojených silách ve většině zemí celého světa.

Nezapomeňte ani na velmi jednoduchou možnost spočívající v zašifrování obsahu celého disku a následně zlikvidování šifrovacích klíčů – to je rozhodně daleko snazší řešení než bezpečné mazání veškerého obsahu disku. V současné době je šifrování disku dostatečně efektivním způsobem a standardně se jedná o způsob, s nímž bezesporu vystačíte. Na druhou stranu – proč dávat někomu byť jen teoretickou šanci data rozšifrovat? Jak šifrování, tak i mazání disků zabere poměrně dost času, takže za stejný čas provedete i bezpečné a úplné vymazání všech dat na disku.

V každém případě nezapomeňte, že ať si vyberete kteroukoliv metodu pro mazání dat, vybíráte ji na vlastní nebezpečí – i to je důvod, proč vám doporučujeme provést před vlastním mazání zálohování dat. Ať je to jak chce, vězte, že všechny metody jsme v minulosti úspěšně vyzkoušeli.

 

příloha_ovladnete_sva_data

V následujícím díle se seznámíte s programem Eraser, který je vhodný pro bezpečné mazání jednotlivých souborů, včetně jeho ovládání.

Byl pro vás článek přínosný?