Hlavní navigace

TIP: Co vše je potřeba obstarat u nového počítače

13. 6. 2011

Sdílet

Pořídili jste si nový počítač s předinstalovaným OS Windows? Podívejte se, jaká počáteční opatření je třeba učinit pro zajištění optimálního běhu PC

Při prvním spuštění nového počítače budete muset provést některá inicializační nastavení, jimiž vás provede průvodce operačního systému. Jedná se především o tvorbu uživatelského účtu (doporučujeme použít stejné jméno jako na starém PC) a zadání vlastního jména nového počítače (pokud hodláte oba počítače propojit v domácí síti, nepoužívejte stejné jméno počítače).

Jakmile postoupíte do uživatelského rozhraní OS Windows, doporučujeme v prvním kroku zbavit se nechtěného softwaru, jímž výrobci dotují OEM verze prodávaných Windows. V drtivé většině případů se jedná o bezplatné verze programů, jež se mohou tvářit užitečně, nicméně zpravidla podobné nástroje vůbec nevyužijete, nebo na internetu existují výhodnější alternativy. Ve výsledku toto "smetí" pouze zabírá operační paměť, místo na disku a může zpomalovat běh systému (agresivita těchto předinstalovaných nástrojů sahá až k automatickému spouštění při startu Windows). Důvodem, proč výrobci operační systém Windows podobnými programy doplňují, jsou většinou smlouvy s vývojáři třetích stran, již za přítomnost svých programů ve Windows slušně zaplatí. Výjimku mohou (ale nemusí) tvořit některé doplňující utility samotného výrobce, které například v případě notebooků spravují nabíjení baterie či nabídnou možnost vytvoření záložního DVD.

Jak se tedy nechtěného softwaru zbavit? Ačkoliv ve většině případů programy disponují vlastním odinstalačním mechanizmem, za nejbezpečnější způsob považujeme využití některého z bezplatných nástrojů Revo Uninstaller nebo Total Uninstaller.

Po dokončení odstraňování nepotřebného softwaru nainstalujte své vlastní programy. Nejbezpečnějším postupem je pochopitelně instalace antiviru, firewallu a až poté ostatních programů. Nakonec ještě zkontrolujte, zda k nainstalovanému softwaru nejsou k dispozici aktualizace a případně je doinstalujte.

Není třeba instalovat ovladače k žádné hardwarové komponentě, jíž je nový počítač vybaven, budete však muset doplnit drivery k ostatním periferiím, které k PC připojujete. Pokud Windows ovladače nenalezne sám, můžete je nainstalovat prostřednictvím dodaných médií či patřičné soubory vyhledat na webových stránkách výrobce.

Konečně došla řada na samotná uživatelská data, jež budete jistě chtít přenést ze starého na nový počítač. Než však s kopírováním započnete, vytvořte si záložní obraz harddisku v aktuálním stavu. Zálohu oceníte v případě, kdy dojde k nečekané havárii systému. Pomocí záložního obrazu totiž můžete počítač dostat zpět do stejného funkčního a připraveného stavu, ve kterém se nachází nyní.

Windows 7 disponuje nástrojem pro tvorbu obrazu disku, nicméně doporučujeme raději některý z programů Macrinum Reflect Free nebo EASEUS Todo Backup, jež jsou k dispozici zdarma a odvedou kvalitnější práci.

Nyní jsme s bezpečnostními procedurami definitivně hotovi a můžete s čistým svědomím přikročit k vlastnímu kopírování osobních dat na nový počítač.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Úvodní foto: Nmedia - ©Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?