Hlavní navigace

TIP: Co dělat při pravidelném výskytu „modré obrazovky smrti“

22. 4. 2011

Sdílet

Máte už plné zuby toho, že v jednu chvíli pracujete na PC zcela bez problému, ovšem za okamžik se díváte na modrou obrazovku zaplněnou vám nesrozumitelným bílým textem?

Pokud se do této situace dostanete jednou za čas, mávnete nad tím rukou, restartujete počítač a poté pokračujete v práci. Jinak tomu však je v případě, kdy se s modrou obrazovkou setkáváte pravidelně. Pak se jedná o problém, který je třeba nějakým způsobem vyřešit.

Operační systém Windows 7 vede protokoly těchto chyb označované termínem STOP. Jedná se o pojem, který Microsoft používá právě pro BSoD (Blue Screen of Death). Chcete-li zobrazit obsah těchto protokolů a správně je interpretovat, stáhněte si aplikaci BlueScreenView a následně ji spusťte. Tento zdarma dostupný program vyvinula firma Nirsoft a distribuuje jej v portable verzi, takže se nemusí instalovat. Ukáže vám, které ovladače běžely v okamžiku pádu a zvýrazní nejvíce podezřelé z nich. Pokud zjistíte, že se na pádu systému podílejí ty samé ovladače, je nejvyšší čas na jejich aktualizaci.

Když hovoříme o aktualizaci ovladačů, pak se v každém případě nezapomeňte ujistit, že verze, kterými je budete aktualizovat, jsou skutečně ty nejnovější. Výborným pomocníkem vám přitom bude zdarma dostupný nástroj SlimDrivers od firmy SlimWare, který tento úkol zvládne naprosto hravě. Projde totiž celou složku Windows a zobrazí seznam ovladačů, které je nutno aktualizovat. Pokud se navíc bezplatně zaregistrujete, vyhledá požadované ovladače a provede jejich aktualizaci. Před každou aktualizací dokonce nabízí i možnost vytvoření bodu obnovení. Nedoporučujeme vám však provádět aktualizaci všech ovladačů zaráz. Pokud tak učiníte a aktualizace byť jednoho ovladače se nepovede, budete mít co dělat, abyste zjistili, o který z nich se jedná.

Častý výskyt obrazovek BSoD může mít svoji příčinu také v problémech s hardwarem. Hlavním viníkem bývá často vadný modul operační paměti RAM. Windows 7 sice obsahují vlastní nástroj pro diagnostiku operační paměti, v redakci ale upřednostňujeme zdarma dostupnou aplikaci Memtest86+. Tu je třeba nabootovat před spuštěním systému. Program si lze stáhnout buď jako ISO soubor, z něhož vytvoříte spustitelný CD disk, anebo jako EXE soubor, který program a jeho bootovací systém nainstaluje na vyměnitelný USB disk.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Úvodní foto: Thinstock

Byl pro vás článek přínosný?