Hlavní navigace

Tip: 5 pokročilých triků s Microsoft Excel - 3. díl

1. 7. 2012

Sdílet

 Autor: © lucadp - Fotolia.com
V dnešním pokračování se podíváme na práci s posuvníkem umožňujícím rychlou změnu i přesné doladění vstupních hodnot.

Excel toho umí opravdu hodně, ale ruku na srdce, kdo zná a opravdu umí využít všechny funkce? Hodí se však mít po ruce několik triků, které vaše dokumenty posunou na další úroveň.

 

1. dílZpřístupněte si skryté nástroje

2. dílČíselník - klikátko pro snadné číselné vstupy

3. dílPosuvník – Rychlá změna hodnoty s možností jemného doladění

4. dílPřepínač - logické seskupení přepínačů

5. díl Zaškrtávací políčko – snadný výběr prvku

 

3) Posuvník – Rychlá změna hodnoty s možností jemného doladění

Posuvník se ve skutečnosti chová velice podobně jako ovládací prvek číselník, který jsme si ukázali v minulém díle. Klikněte na kartu Vývojář -> Vložit -> Posuvník. Nyní klikněte myší do dokumentu a táhněte vertikálně nebo horizontálně pro určení tvaru posuvníku. Oba typy pracují naprosto stejně, pouze mají jinou orientaci.

excel posuvník

Klikněte na číselník pravým tlačítkem a z menu zvolte Formát ovládacího prvku. Všechny možnosti nastavení, které jste ovládali v případě číselníku, naleznete i zde. Přibývá však pole Změna o stránku, které určuje, o kolik se bude měnit hodnota, když budete klikat na kteroukoliv ze stran posuvníku, jež odděluje aktuální pozice jezdce. Přírůstková změna se pak vztahuje k velikosti kroku, o nějž se mění hodnota při kliknutí na některou z okrajových šipek.

Díky přítomnosti jezdce se tento ovládací prvek hodí především pro případy, kde uživatel potřebuje rychle a o velkou část změnit aktuální hodnotu, již může pomocí šipek následně jemně doladit. Posuvník je stejně jako číselník omezen maximálním rozsahem hodnot od 0 do 30 000. To se může jevit jako nepříjemný limit, nicméně můžete použít jednoduchý vzorec pro získání hodnot z posunutého intervalu.

excel posuvink nastaveni

Představme si příklad, kdy bychom chtěli posuvníkem nastavovat hodnotu geometrického úhlu v rozsahu od -180° do 180°. Nastavme jako nejnižší hodnotu 0, nejvyšší hodnotu 360, přírůstkovou změnu 1 a změnu o stránku například 15. Jako propojení s buňkou zvolme D4 a potvrďme tlačítkem OK. Abychom docílili požadovaného rozsahu, nastavím do jiné buňky, například F4, vzorec D4-180, což představuje řešení našeho úkolu.

příloha_ovladnete_sva_data

 

V příštím díle se zaměříme na využití skupinového rámečku pro seskupení několika přepínačů s výlučným nastavením.

Byl pro vás článek přínosný?