Hlavní navigace

Tip: 11 tipů, jak nepokazit fotografie z dovolené - 2. díl

5. 8. 2012

Sdílet

 Autor: Gopas
V dnešním díle si povíme o hloubce ostrosti a zvýraznění objektu, který má být v centru pozornosti.

Chystáte se na dovolenou, kde budete fotit jako o závod? Přinášíme vám jedenáct tipů, jak o fotografování přemýšlet a pořizovat pěkné a nápadité snímky.

 

 

Nechte vyniknout významný objekt

Chcete-li ve své fotografii nechat vyniknout osobu, zvířecího mazlíčka či některý statický objekt, velmi vzhledné kompozice dosáhnete zaostřením na předmět vašeho zájmu, zatímco popředí či pozadí bude rozostřené. Podobného efektu se nejlépe dosahuje s použitím zrcadlovky a nejlépe teleobjektivu. Nemusíte však vlastnit drahé fotografické vybavení, abyste pořídili podobně pěknou fotku.

Celý efekt rozostřeného okolí se točí kolem tzv. hloubky ostrosti. Jedná se o pojem popisující rozsah mezi nejbližším a nejvzdálenějším místem, které ještě působí ostrým dojmem. Pakliže tedy dosáhnete malé hloubky ostrosti, například v hodnotě několika centimetrů, budete schopni vyfotografovat hezky vypadající portrét osoby s rozostřeným pozadím i popředím.

Jak tedy nízké hloubky ostrosti dosáhnout? V prvním případě si můžete pohrát se zoomem. Z hlediska optiky platí, že čím je větší ohnisková vzdálenost (přiblížení objektu), tím klesá hloubka ostrosti. Pakliže tedy chcete zaostřit pouze na vybraný objekt, použijte co nejvyšší optický zoom (pozor, digitální zoom již na výsledku nic nemění). Berte však v úvahu také fakt, že se zvyšujícím se přiblížením klesá světelnost objektivu, na což bude fotoaparát standardně reagovat prodloužením expozičního času. Může se tedy stát, že v takovém případě ostrou fotografii zkrátka z ruky neuděláte a budete muset sáhnout po stativu.

Pakliže váš fotoaparát umožňuje manuální nastavení clony, dosáhnete nižší hloubky ostrosti taktéž snížením clonového čísla (tedy zvětšením clonového otvoru). Tohoto efektu si nejlépe všimnete při pořizování makro fotografií.

hloubka ostrosti

příloha_ovladnete_sva_data

 

V příštím díle se zaměříme na pořizování makro fotografií a momentek.

Byl pro vás článek přínosný?