Hlavní navigace

The Wheelman - na plný "diesel"

11. 1. 2009

Sdílet

GTA 4 rozpoutalo opět velkou poptávku po hrách s otevřeným a realistickým světem, v tomto případě městským prostředím Barcelony, ve kterém to roztočíte v kůži Vina Diesela a budete muset zamést s místními gangy.

 

The WheelmanNestává se příliš často, aby se hvězda filmového plátna angažovala v herní branži. A když už, tak je to dáno převážně licencováním určitého snímku, podle kterého následně vzniká (obvykle nepříliš kvalitní) herní titul. Jenže v případě The Wheelman je to jinak. Na tomto projektu se velkou měrou podílí hollywoodská akční hvězda Vin Diesel, která si dokonce za tímto účelem založila vlastní vývojářské studio. Ne snad, že by přímo programoval - na to má své lidi, ale schvaluje nápady a spolu s dalším studiem - Midway Newcastle - ovlivňuje směřování hry. Ale nejen proto je The Wheelman tak zajímavým počinem.

 

Nejsnadněji by se dal popsat jako klon Grand Theft Auta 4. Máte tu neohroženého hlavního hrdinu, mimochodem ztělesněného právě Dieselem, máte tu spoustu aut a máte tu i otevřené město, ve kterém si s trochou nadsázky můžete dělat, co chcete.

 

Tím hrdinou je tajný policista Milo Burik, těmi auty všemožné, i když nelicencované a tím pádem vymyšlené značky (avšak autenticky vypadající modely). Městem je potom Barcelona, ve které o moc zápolí trojice gangů a ohrožuje tak veřejný život. Cílem Burika není nic menšího než se infiltrovat do těchto přísně hierarchických organizací. To znamená, že musí stoupat hezky stupínek po stupínku na gangsterském žebříčku, věrohodně řešit pro mafiány zakázky, až se dostane až na samý vrchol a bude moct bossům nasadit klepeta.

 

The WheelmanAčkoliv ve hře jako takové si užijete dostatek volnosti ve vykonávání úkolů, v rámci příběhu přílišnou svobodu nečekejte. Nemusíte ho sice plnit misi po misi a můžete si občas odskočit na nějaký ten vedlejšák, ale rozhodně to není tak, že si budete moct vybrat, zda misi splníte po dobrém či po zlém a případně se v konečném součtu připojit na stranu mafiánů, byť by to bylo samozřejmě lákavé. V The Wheelman jako polda začnete a jako správňácký fízl také skončíte. I když v průběhu hry se na toto své společenské postavení příliš ohlížet nebudete. Máme tím na mysli, že zdevastujete hezkou část Barcelony, rozdrtíte spoustu aut, která předtím ukradnete, a když nebudete opatrní, tak přejedete i lecjakého chodce. Ostatně fakt, že jste policajtem, vašim kolegům v uniformách rozhodně nebrání, aby vás naháněli celým městem, poté, co pro gangy vykonáte nějakou tu zločinnost. Naopak, kromě honiček s konkurenčními gangy patří prchání před policejními vozy s blikajícími majáky k tomu nejlepšímu, co v takových titulech můžete zažít. A The Wheelman vás o to rozhodně nehodlá ochudit. Co se během honiček bezesporu hodí, to je možnost zpomalení času. Zejména tehdy, když se chystáte vyklonit z okénka a za jízdy pálit, což jsou činnosti, které se za plné rychlosti neprovádějí zrovna jednoduše a už vůbec ne přesně. Proto zpomalíte čas a zaměříte choulostivá místa pronásledovatelů. Ať už to jsou jejich hlavy za sklem, pneumatiky či nádrž. Zaměřovací kříž při zpomalení navíc pomáhá najít cíle, a když se do některého zrovna trefíte, označí ho červeně a doporučí střelbu.

The Wheelman

The Wheelman má být hrou velmi arkádovou, ale zase ne tolik, aby auta létala z jedné strany silnice na druhou po letmém dotyku směrové šipky. Autoři tvrdí, že tak to původně plánovali, ale po vypuštění veleúspěšného Grand Theft Auta 4 to změnili. Titul od Rockstar Games totiž nabídnul robustnější jízdní model - a hráčům to podle všeho velmi vyhovovalo. Stále ale bude jednoduché vozy ovládat a vyvádět s nimi psí kusy. Jako například přeskakování z jednoho do druhého za jízdy. Když už hlavní hrdina jede v hodně poškozeném křápu a má za sebou smečku pronásledovatelů, hodí se mu akrobatické schopnosti. Tehdy překvapí vedle jedoucího řidiče, přeskočí mu na střechu, vytáhne ho z auta a sám do něj nasedne. A má stroj fungl nový.

 

The WheelmanPodobně jako jiné „freeroamingové" hry typu GTA 4, bude také v The Wheelman takzvaná „chodící" složka, tedy chvíle, kdy hrdina vystoupí z auta, čapne zbraň a zajde si zastřílet hezky na férovku. Tvůrci si nicméně uvědomují, že tento part nelze zpracovat tak adrenalinově jako svižné ježdění, na které se ostatně soustředí ze všeho nejvíce. Proto bude poměr herních aktivit stanoven v poměru 70:30 ve prospěch jezdeckých činností. To ale neznamená, že by přímá akce byla odfláknutá. Je ale pravdou, že ve hrách tohoto typu je střílecí součást spíše vyčerpaná a nic moc nového už nabídnout nemůže. Kromě hlavních a vedlejších misí, jež by se měly vyznačovat značnou variabilitou, si autoři pro hráče připravili celou řadu bonusů. Například si budete moct střihnout kariéru taxikáře, po jejímž úspěšném završení se vám otevřou teleportační možnosti po celém městě. Nebo si s kamarády zahrajete na kořist a lovce. Případně se vydáte do jednoho z barcelonských sousedství a dostanete za úkol tu napáchat maximální možnou paseku. Čím více rachotu, tím lepší bodové ohodnocení.

 

příloha_ovladnete_sva_data

Zkrátka a dobře, The Wheelman vypadá na velmi zdařilou imitaci Grand Theft Auta 4. Možná nedosáhne zcela kvalit svého velkého vzoru a pravděpodobně se nebude tak skvěle prodávat, to ale ještě zdaleka neznamená, že by to měla být hra nehodná hráčské pozornosti. Naopak, podobných projektů stále příliš nevzniká a autoři The Wheelman mají poměrně jasnou vizi, jak do hráčských doupat přivést zábavu.

 

Byl pro vás článek přínosný?