Hlavní navigace

Těžba Litecoinů, Dogecoinů a dalších alternativ Bitcoinů - 3.díl

18. 7. 2014

Sdílet

 Autor: (c) Melpomene - Fotolia.com
Možná jste už něco zaslechli o nejznámější virtuální měně – bitcoinu. Jeho těžba je pro běžného uživatele velmi obtížná. Existují však další virtuální měny (tzv. altcoiny), jejichž těžba je daleko snazší. Napovíme, co k tomu potřebujete.

Koho by nezajímal Bitcoin, virtuální měna, jejíž historie vzniku je protkána pokoutními obchody, podvody obrovského rozsahu a lidmi, kteří se právě díky bitcoinu stali přes noc milionáři? Nejlepším způsob, jak do  světa virtuálních měn proniknout, spočívá v získání vlastních zkušeností. Ty pak získáte, pokud zkusíte s virtuálními měnami obchodovat.

Virtuální měnu můžete získat buď výměnou za své úspory v klasické měně, nebo vlastní těžbou. Pro obyčejné uživatele je však dnes těžba bitcoinů čím dál obtížnější, ne-li téměř nerealizovatelná. Je tu však ještě svět alternativních variant bitcoinu (tzv. altcoinů), který je k obyčejným uživatelům daleko přívětivější. Pojďte se podívat, co všechno obnáší těžba altcoinů.

 

Předchozí díl

Proč se vůbec zabývat altcoiny?

Díky nárůstu hodnoty bitcoinu během posledních několika let se těžba bitcoinů stala velmi lukrativní záležitostí. Není tedy divu, že na ně zareagovaly nejrůznější firmy, a to vývojem čipů určených pouze pro běh šifrovacích algoritmů, které se používají pro těžbu bitcoinů. Tyto čipy označované zkratkou ASIC (Application-Specific Integrated Circuit) jsou pro těžbu natolik výkonné, že výkon klasického hardwaru je s jejich výkonem takřka nesrovnatelný. Ani ten nejvýkonnější desktopový počítač s výkonnou herní grafickou kartou není schopen vygenerovat tolik bitcoinů, aby pokryl výdaje na elektřinu, kterou spotřeboval při těžbě.

Při těžbě altcoinů můžete uspět i dnes, a to vám stačí i klasická grafická karta, jako je třeba Radeon R9-280 od firmy AMD

Vzhledem k tomu, že altcoiny nejsou tak známé a také vzhledem k tomu, že používají jiný algoritmus (označovaný výrazem scrypt), jenž nelze použít u čipů ASIC, je možné poměrně snadno takové altcoiny vydělat spuštěním programu pro těžbu na svém počítači. Vytěžené altcoiny pak můžete buď utratit, nebo je vyměnit za bitcoiny ve směnárně kryptoměn. Na rozdíl od altcoinů je možné bitcoiny utrácet daleko snáze, protože s nimi lze platit v řadě elektronických obchodů, jako je třeba Overstock.com nebo co se týče České republiky, pak je možné platit bitcoinem ve vybraných restauracích a obchodech (mapu můžete najít na internetové adrese http://www.coinmap.org/).

Na základě čistě ekonomických principů je zřejmé, že čím bude získávání altcoinů obtížnější, tím bude jejich hodnota vyšší. Zpeněžení altcoinů na klasickou měnu je také daleko obtížnější než v případě bitcoinů. Altcoiny jsou tedy především dobrým základem, který vám poslouží k získání podrobnějších informací o kryptoměnách – v žádném případě vám nedoporučujeme, abyste se vrhli na altcoiny a kvůli tomu dali výpověď ze zaměstnání.

 

příloha_ovladnete_sva_data

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?