Hlavní navigace

Test paměťových karet

1. 6. 2006

Sdílet

Karty Kingstone si nejlépe rozumějí s vlastní čtečkou Na dnešním trhu je možné nalézt celou řadu digitáln


Karty Kingstone si nejlépe rozumějí s vlastní čtečkou


Na dnešním trhu je možné nalézt celou řadu digitálních produktů, které využívají nejrůznější druhy paměťových karet. Skladná výměnná média se uplatňují doslova na každém kroku. Uživatelé se s nimi setkají nejen v digitálních fotoaparátech, kamerách, MP3 přehrávačích a mobilních telefonech, ale nezřídka i v nových radiích do automobilů nebo v DVD rekordérech. Je patrné, že výměnné paměťové karty se mohou uplatnit prakticky všude. Pro uživatele sice není příliš příjemnou skutečností, že existuje celá řada nejrůznějších typů karet a ne pouze jeden ustálený standard, nicméně s tím se nedá nic dělat. V průběhu času vzniklo mnoho typů, některé vlivem vývoje, jiné pouze z konkurenčních důvodů. Je logické, že některé modely mohou nabízet vyšší nebo nižší kapacitu, cenu i přenosové rychlosti. Pokud se v problematice paměťových karet a jejich výkonu zcela neorientujete, může vám pomoci náš zajímavý test. V něm jsme se rozhodli srovnat několik trendových paměťových karet. Aby bylo vidět, jak se budou média chovat v různých situacích, použili jsme pro test dvojici speciálních aplikací a celkem tři USB zařízení typu Card Reader. Vedle paměťové čtečky Verbatim, kterou máme k dispozici pro většinu testů paměťových karet, jsme si ověřili výkon i na čtečkách Kingston Card Reader (512 Kč vč. DPH, USB 2.0, 15 formátů karet) a Kingston TravelLite Card Reader (menší a levnější verze za 214 Kč vč. DPH, USB 2.0, bez podpory CF).
Ve výsledné tabulce je vidět, že fundovaně změřit výkon karty není v praktickém prostředí ani trochu snadné. Výsledný výkon médií je totiž poměrně významně ovlivňován i čtecím/zapisovacím rozhraním tedy čtečkou paměťových karet nebo obecně produktem, ve kterém je karta využívána (např. fotoaparát, kamera, atd.).

Kingston CompactFlash

Nejvyšší kapacitu nabízí rozměrově největší paměťová karta CompactFlash. Na toto médium je možné teoreticky uložit až 4 GB dat. V praxi je nutné kartu formátovat na souborový systém FAT32 (běžná FAT totiž tuto velikost nezvládne), přesto zůstane k dispozici skutečně objemný prostor o kapacitě 3,83 GB (3 928 MB). V minulosti byly tyto karty velmi oblíbené a dokonce i v dnešní době se v mnoha fotoaparátech stále úspěšně uplatňují. V mobilních telefonech, MP3 přehrávačích a dalších miniaturních zařízeních se s CF kartami potkávat v budoucnu ale nebudeme. Jejich rozměry jsou pro moderní miniaturní zařízení příliš velké.
Výrobce označuje výkon karty hodnotou 100x. My jsme výkon CF karty změřili v reálném testu na dvou USB čtečkách připojených k PC s podporou USB 2.0. Médium si vedlo dobře jak v testu kontinuálního zápisu a čtení v aplikaci HD Tach RW 3.0.10, tak i v testu Sifoftware Sandra 2005 SR3. Pokud bychom chtěli stanovit pořadí testovaných karet podle výkonu, obdržela by kartička typu CF stříbrnou medaili. Příznivce karet CF jistě potěší i nejvyšší nabízená kapacita. Naopak velmi zamrzí extrémně vysoká pořizovací cena.

Kingston Mini SD

Paměťové médium typu Mini SD bylo odvozeno přímo od svého předka SD (Secure Digital). Oproti němu nabízí menší rozměry, jinak je prakticky shodné. O tom svědčí i existence konstrukčně jednoduché redukce, do níž je možné Mini SD jednoduše vložit a dále ji používat ve všech standardních zařízeních, která nabízejí standardní SD slot. Mini SD karty se uplatňují především v nejmodernějších miniaturních zařízeních, většinou v rozměrově malých mobilních telefonech či jiných produktech, kde není místa nazbyt.
V praktických testech se karta umístila na třetím místě za SD a CF médiem. Na rozdíl od nejvýkonnější SD její zmenšená verze Mini SD nevykázala tak vysoký výkon v kombinovaném testu aplikace Sisoftware Sandra 2005 SR3. V kontinuálním přenosu dat (např. záznam videa) se karta jeví jako nadprůměrně výkonná. Model, který jsme testovali, nabídl kapacitu 1 GB.

Kingston MMC mobile

Dalším moderním médiem je bezesporu karta MMC mobile, někdy označovaná souslovím MultiMedia Card Mobile nebo případně zkratkou MMCM. Produkt jsme obdrželi ve verzi nabízející kapacitu 1 GB. Paměťová kartička disponuje titěrnými rozměry a zcela logicky vychází ze starší verze MMC. Na rozdíl od ní je však rozměrově téměř dvakrát menší a navíc podporuje i duální napájení (3,3 V/1,8 V). Pokud budete chtít produkt využívat i v zařízeních navržených pro standardní MMC kartu, můžete využít malý plastový adaptér. Do něj se však MMCM karta nevkládá, jako je tomu u Mini SD karty a SD adaptéru. Přípravek slouží pouze pro zvětšení rozměrů a k upravení tvaru karty do velikosti a podoby MMC standardu. Z tohoto důvodu se připojí adaptér k zadní části miniaturní kartičky. Konektory jsou u MMCM zcela identické se standardem MMC. Při testování jsme museli adaptér použít, abychom mohli kartu bezproblémově zasunout do slotu pro kartu MMC/SD.
Z hlediska výkonu nepatří karta Kingston MMCM mezi ty nejsilnější. Alespoň ve spolupráci s testovacími USB čtečkami karet nebyly přenosové rychlosti nijak výrazné. Karta se uplatní ve shodných produktech jako Mini SD v moderních mobilech, miniaturních MP3 přehrávačích a podobně.

Kingston MMC Plus

Pod označením MMC Plus jsme do testu získali hned dvojici paměťových karet. První nabízí kapacitu 1 GB, druhá 2 GB. Standardní karty MMC se řadí svými přenosovými rychlostmi spíše k méně výkonným záznamovým médiím, nejinak jsou na tom i obě karty MMC Plus. Zajímavá je přitom skutečnost, že karta s kapacitou 1 GB vykázala výrazně nižší výkon než 2GB verze. Přestože nejsou karty závratně rychlé, těší se přízni uživatelů. Za tento stav může zřejmě jejich příznivá pořizovací cena a možná i skutečnost, že karty na bází MMC (a dnes i MMCM) podporuje ve svých produktech známý výrobce mobilních telefonů Nokia.

Kingston SD Ultimate 133x

Paměťové karty typu SD se začínají těšit stále vyšší oblibě, a to jak u mnoha výrobců, kteří své produkty osazují sloty pro SD kartu, tak i u uživatelů. Ti pro změnu oceňují příjemné rozměry, dostupnou kapacitu a dnes i přijatelnou pořizovací cenu. Kladem karty Kingston SD ultimate 133x je bezesporu i její výkon. Při testu přenosové rychlosti jsme u tohoto produktu naměřili nejvyšší hodnoty, a to jak při testování na naší referenční čtečce karet značky Verbatim, tak i na USB 2.0 zařízení Kingston Card Reader.

Kingston Card Reader
Verbatim Card Reader
Kingston TravelLite Card Reader

Produkt
Nominálníkapacita Skutečná kapacita HD Tach výkon čtení HD Tach výkon zápisu
Sandra 2005 SP3 Index HD Tach výkon čtení HD Tach výkon zápisu
Sandra 2005 SP3 Index
HD Tach výkon čtení
HD Tach výkon zápisu
Sandra 2005 SP3 Index
Cena za megabajt Pořizovací cena vč. DPH
Záruka
Výkon
Kapacita
Cena za gigabyte
Kingston CF Ultimate 100x
4 GB
3 928 MB
12,1 MB/s
10,8 MB/s
3185 op./min
8,9 MB/s
8,3 MB/s
2740 op./min
1,65 Kč
6 469 Kč
doživotní
HHHHH
HHHHH
HHHHH
Kingston Mini SD
1 GB
954 MB
18,7 MB/s
12,7 MB/s
910 op./min
9,9 MB/s
9,4 MB/s
883 op./min
9,8 MB/s
8,9 MB/s
848 op./min
1,10 Kč
1 052 Kč
doživotní
HHHHH
HHHHH
HHHHH
Kingston MMC mobile
1 GB
995 MB
18,8 MB/s
7,2 MB/s
1200 op./min
1,8 MB/s
1,8 MB/s
863 op./min
2,4 MB/s
2,3 MB/s
919 op./min
1,09 Kč
1 085 Kč
doživotní
HHHHH
HHHHH
HHHHH
Kingston MMC Plus
1 GB
994 MB
8,9 MB/s
4,5 MB/s
674 op./min
1,8 MB/s
1,8 MB/s
546 op./min
2,4 MB/s
2,3 MB/s
552 op./min
0,74 Kč
737 Kč
doživotní
HHHHH
HHHHH
HHHHH
Kingston MMC Plus
2 GB
1 947 MB
20,1 MB/s
13,5 MB/s
1336 op./min
1,8 MB/s
1,8 MB/s
999 op./min
2,4 MB/s
2,3 MB/s
1009 op./min
0,98 Kč
1 906 Kč
doživotní
HHHHH
HHHHH
HHHHH
Kingston SD Ultimate 133x
1 GB
945 MB
18,7 MB/s
14,1 MB/s
4009 op./min
9,1 MB/s
6,3 MB/s
3681 op./min
9,0 MB/s
5,8 MB/s
3136 op./min
1,20 Kč
1 137 Kč
doživotní
HHHHH
HHHHH
HHHHH

Testování

Na test jsme si zapůjčili celkem šestici paměťových karet značky Kingston. Pro zjištění výkonů jsme použili dvě externí čtečky karet s rozhraním USB 2.0. Jeden produkt byl vyroben společností Verbatim, druhý Kingston. Pro ilustraci jsme zopakovali test karet ještě na přenosné USB 2.0 čtečce Kingston TravelLite. Protože produkt neobsahuje slot pro CF kartu, změřili jsme s ním výkon u pěti médií (museli jsme vynechat CF). Abychom mohli výsledky relevantně porovnávat, údaje naměřené pomocí TravelLite jsme do souhrnného hodnocení nezapočítali.

Byl pro vás článek přínosný?