Hlavní navigace

Tenhle plně opravitelný a konfigurovatelný ultrabook si budete moct koupit ještě letos

25. 2. 2021

Sdílet

Zdroj: Framework
Vyměníte u něj displej i jednotlivé porty. Startup s názvem Framework přišel se snadno opravitelným a konfigurovatelným notebookem. V balení dostanete dokonce i šroubovák a na trh přijde letos v létě.

Framework založil bývalý inženýr z Oculusu Nirav Patel, který má zkušenosti i z Applu. Prvním produktem, který přijde na trh už letos v létě, bude 13,5" notebook s název Framework laptop (jméno se ještě může změnit). Vyměníte u něj prakticky vše: Displej, klávesnici i jednotlivé porty. Rozměry jsou přitom podobné ultrabooku: 15 mm v pase a hmotnost jen 1,3 kg.

Můžete vybírat z několika konfigurací, nebo si nechat poslat notebook v rozloženém stavu. Na výběr jsou procesory Intel 11. generace, přičemž ty jediné snadno upgradovat nejdou. Zůstávají součástí základní desky, která ale vyměnit za lepší půjde – až budou časem v prodeji novější verze. Samozřejmě až po odpojení všech komponent.

Framework Laptop 5 Framework Laptop

Displej má rozlišení 2256 × 1504 px, poměr stran 3:2 a vyměnit se dá demontáží magentických rámečků. Webová kamera nabídne nadstandardní rozlišení Full HD při 60 snímcích a samozřejmě fyzickou krytku. Akumulátor s 55Wh kapacitou je pak příslibem slušné výdrže.

Konektory jsou vyměnitelné moduly

Framework Laptop 4 Moduly s konektory se připojují vnitřne přes USB-C / Thunderbolt

S procesorem se pojí Wi-Fi nejnovějšího standardu 6E. Bohužel verze s AMD zatím v plánu není. Operační pamět si nakonfigurujete až 64 GB a SSD až 4 TB. U operačního systému si můžete vybrat mezi Windows 10 Home a Pro.

Zajímavě pojaté jsou i konektory. Jde vlastně o rozšiřující moduly, které mají na venkovní straně HDMI, čtečku karet či jiný port, zatímco zevnitř je vždy univerzální připojení přes USB-C. Půjde je témeř libovolně měnit za jiné. Jediní co zřejmě nepůjde upravovat je klávesnice (viz neergonomické šipky nebo absence evropského rozložení ISO), která je jedním modulem.

Framework Laptop 2Šetrnost není jen v samotném konceptu snadno opravitelného laptopu. I jeho tělo je prý vyrobené z 50 % z recyklovaného hliníku. Podobně jako Framework u počítačů se u smartphonů snaží nizozemská společnost Fairphone. Také v noteboocích to už někteří zkoušeli – Alienware Area 51m měl vyměnitelný procesor a třeba laptopy značky Eurocom lze také poměrně dobře servisovat.

Nirav Patel tvrdí, že jeho notebook nebude žádné ořezávatko, ale ani předražený kus hardwaru. Hodlá se měřit s nejlepšími a zmiňuje třeba ThinkPady řady T či Dell XPS 13. Framework laptop bude v prodeji v létě, jeho cena zatím nebyla stanovena.

zdroj: Framework, Engadget

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.