Hlavní navigace

Telefon Kin: Užitečná hračka pro mladé nebo další marný pokus Microsoftu?

14. 4. 2010

Sdílet

Microsoft si zase chce hrát na cizím hřišti, tentokrát ale možná přes prsty nedostane - nabízí produkt za "rozumnou" cenu určený především pro uživatele společenských sítí.

Telefon Kin od Microsoftu hledá prostor na trhu se smartphony

Nízká cena, kvalitní fotoaparát a především propojení se společenskými sítěmi Facebook či Twitter. To jsou hlavní zbraně nové dvojice mobilních telefonů Kin One a Kin Two. Podle zadání Microsoftu nové smartphony vyrobila japonská společnost Sharp. Operačním systémem ale překvapivě není Windows Mobile, nýbrž nově vyvinutý Pink.

Oba nové telefony jsou vybaveny dotykovým displejem a vysunovací klávesnicí, Kin Two ale díky jejich větší šířce nabízí uživateli větší komfort. Telefony disponují pamětí o velikosti 4 GB a 8 GB. Kin One se může pochlubit navíc 5megapixelovým fotoaparátem, Kin Two pak dokonce 8megapixelovým. O zvuk se u obou zařízení stará přehrávač Zune, který byl převzat ze stejnojmenného zařízení Microsoftu.

Největší předností má být ale on-line přístup k společenským sítím Facebook, Twitter nebo MySpace, který si může uživatel sám nastavit tak, aby mu co nejvíce vyhovoval. Propojení se společenskými sítěmi podporuje i software na prohlížení a uspořádávání zpráv, fotografií a videí. Všechna tato data navíc Kin dokáže uložit na vzdálený server, šetřit tak místo ve vlastní paměti a umožnit k informacím přístup i z jiných zařízeních.

Microsoft přijde s dvojicí smartphonů Kin na trh ve Spojených státech již příští měsíc, do Evropy nové telefony dorazí ale až na začátku podzimu. Kin One i Kin Two bude prodávat v zámoří výhradně firma Verizon, v Evropě pak Vodafone. Bohužel jak Microsoft, tak distributoři prozatím nezveřejnili cenu nových výrobků. Redmondský gigant prý ale bude svůj Kin nabízet levněji, než dnes stojí například Apple iPhone či Blackberry.

Microsoft ale nechce se svým mobilem Kin konkurovat ani jednomu ze zmíněných zařízení. Blackberry je totiž zaměřen na úplně jinou skupinu lidí a iPhone má být zase v jiné cenové kategorii. Pokud tomu tak opravdu bude a Microsoft nabídne za pár tisíc telefon, který umožní mladým snadný a rychlý přístup ke společenským sítím, má na trhu rozhodně šanci. Tvůrce Windows si tak sice zase hraje na cizím hřišti, tentokrát ale možná přes prsty nedostane, jelikož de facto nemá od koho.

příloha_ovladnete_sva_data

Byl pro vás článek přínosný?