Hlavní navigace

Technologičtí inovátoři, kteří nás opustili v roce 2018 (5)

3. 1. 2019

Sdílet

 Autor: Computerworld/CC
Byli zakladateli firem zvučných jmen, jako Atari nebo Microsoft. Postavili hardwarový a softwarový základ pro internet. Byli průkopníky strojové řeči. Následujících 13 mužů a žen si zaslouží svoje místo v učebnicích dějepisu. A všichni nás opustili v roce 2018.

Předchozí díl

 

Za svoji kariéru Dabney vděčí jedinému středoškolskému předmětu – algebře. „Nebyl jsem v ní dobrý – a v tom byla celá pointa. Ono mě to totiž zajímalo, fascinovalo,“ říkal Dabney. „Ten správný učitel vám může výrazně změnit život.“

Dabney zemřel ve věku 81 let na rakovinu jícnu.

Frank Heart: Vynálezce Interface Message Processoru

Frank Heart získal svůj magisterský titul z MIT v roce 1952, zatímco pracoval jako výzkumný asistent na počítači Whirlwind I společně s Robertem Everettem a Jayem Forresterem. Po zakončení studia zůstal Heart na MIT, jen se s Whirlwindem přesunul do MIT Lincoln Laboratory, centra pro výzkum a vývoj pro ministerstvo obrany. Zde propojoval počítače s externími senzory pro sběr dat přes telefonní linky.

Díky této zkušenosti v oblasti sítí byl Heart atraktivním novým zaměstnancem pro technologickou firmu BBN, do které nastoupil v roce 1966. O tři roky později vyhrál Heartův tým vládní zakázku na vývoj tzv. Interface Message Processoru (IMP), jakéhosi raného routeru pro ARPANET. IMP odesílal, přijímal a směroval data, a také ověřoval jejich integritu, při jejich přenosu nově zrozenou sítí. Po dodávce projektu začal první IMP fungovat téměř okamžitě a fungoval neustále díky detekci chyb a vzdálené diagnostice, které do něj Heartův tým integroval. Tyhle principy jsou využívány dodnes, dlouho poté, co byly IMP společně s ARPANETem v roce 1989 postaveny mimo službu.

příloha_ovladnete_sva_data

Heart zemřel v massachusettském Lexingtonu, domově MIT Lincoln Laboratory, ve věku 89 let.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?