Hlavní navigace

Technologičtí inovátoři, kteří nás opustili v roce 2018 (10)

8. 1. 2019

Sdílet

 Autor: Computerworld/Computer History Museum
Byli zakladateli firem zvučných jmen, jako Atari nebo Microsoft. Postavili hardwarový a softwarový základ pro internet. Byli průkopníky strojové řeči. Následujících 13 mužů a žen si zaslouží svoje místo v učebnicích dějepisu. A všichni nás opustili v roce 2018.

Předchozí díl

 

V roce 1969 Berezinová založila svou vlastní společnost, Redactron, kde navrhla a uvedla na trh první textový procesor založený na polovodičích. Jako klávesnici a zároveň tiskárnu využila psací stroj IBM Selectric a údery kláves zaznamenávala do datových složek na počítačových čipech, což uživateli umožňovalo editovat a tisknout již napsané texty. Zařízení bylo více než 90 centimetrů vysoké a nemělo žádný monitor. Společnost Redactron, která na tomhle nově vznikajícím trhu konkurovala právě IBM, nakonec prodala 10 tisíc strojů Data Secretary.

Po prodeji společnosti firmě Burroughs v roce 1976 se Berezinová vydala kariérou investorky rizikového kapitálu. Založila American Women’s Economic Development Corporation, organizaci, která pomáhala ženám rozjíždět vlastní společnosti.

Berezinová zemřel na lymfom ve věku 93 let.

 

Zdroj: Computerworld.com (český překlad převzat s BusinessWorld.cz)

Byl pro vás článek přínosný?