Hlavní navigace

Tato tři rozšíření pro Chrome vám usnadní šifrování - 1.díl

19. 9. 2014

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Jedním z nejpopulárnějších opatření, jak zabránit přístupu neoprávněných osob k našim datům, je šifrování. Až dosud nebylo šifrování e-mailů, souborů či komunikace pro každého. Tato rozšíření pro Chrome to změní!

Po odhalení špionážních praktik vlády USA se začala ne nevýznamná část uživatelů zajímat o nástroje pro šifrování e-mailů, počítačových souborů či komunikace prostřednictvím programů pro okamžité zasílání zpráv (instant messaging). V této souvislosti nedávno prohlásila firma Yahoo, že do své služby Yahoo Mail integrovala možnost šifrování a něco podobného plánuje i Google u své služby Gmail. Znamená to, že se konečně objevily nástroje, díky nimž se šifrování veškeré komunikace stane samozřejmostí?

 

Úvod

Šifrování představuje jednu z nejlepších ochran proti neoprávněnému přístupu. Problém je v tom, že šifrování je obvykle úkolem, se kterým se vypořádají pouze zkušenější uživatelé. Šifrování e-mailové komunikace například typicky vyžadovalo instalaci programu pro práci s elektronickou poštou. Ale kdo dnes nepoužívá pro práci s elektronickou poštou webové rozhraní? A právě na tento problém se zaměřuje Yahoo mail a Gmail.

Ale samozřejmě nezůstává jen u nich. Před nedávnem se objevily nástroje, které jsou velmi dobře navržené a které nevyžadují, abyste kvůli jejich používání nějak závratně měnili své zvyky.

Pojďme se podívat na tři z nich.

Všechny tři nástroje, kterými se budeme zabývat, jsou rozšířeními a aplikacemi pro internetový prohlížeč Chrome, ovšem dají se použít i pro jiné platformy a prohlížeče.

Na druhou stranu mějte při jejich používání na paměti, že rozhodně vám nedoporučujeme používat tyto nástroje pro akce politického charakteru, které zavánějí násilím či vzpourou. Touto problematikou se nyní zabývat nebudeme. Pro průměrného uživatele, který chce uchovat svoje data v relativním bezpečí před špehováním ze strany vládních institucí, soukromých firem, spolupracovníků a dalších, tyto nástroje naprosto vyhoví.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?