Hlavní navigace

Tablet, který zvládne úplně vše

1. 3. 2007

Sdílet

Toshiba Portégé M400 otoč displej, sklapni a makej Když jsme si v minulém čísle pochvalovali úspěšný návrat...


Toshiba Portégé M400 otoč displej, sklapni a makej


Když jsme si v minulém čísle pochvalovali úspěšný návrat Toshiby na český trh, v duchu jsme přemýšleli, jak výtečné by bylo, kdyby se v legendární řadě Portégé objevily nějaké zajímavé a pokud možno cenově dostupné novinky. Toshiba nejspíše umí číst myšlenky, protože přesně tohle nám o několik týdnu později přistálo na stole: cenově dostupný a plně vybavený konvertibilní tablet.
Tablety to v minulosti neměly příliš jednoduché. První modely byly prakticky neprodejné díky přemrštěné ceně či jednoúčelovému provedení (neměly klávesnici). Časem se jasně ukázalo, že s výjimkou velmi specifických oblastí jako lékařství je jedinou rozumnou cestou vpřed filozofie konvertibilních tabletů tedy PC, která jsou klasickými notebooky či subnotebooky, ale pouhým přetočením displeje je lze proměnit v klasický tablet pro psaní poznámek či snadné čtení elektronických knih (třeba v posteli). Problém byl v tom, jak najít správný kompromis mezi hmotností, rozměry, plnohodnotnou výbavou a cenou.
Novému Portégé M400 se to daří téměř bezezbytku. Nabízí totiž téměř vše, co byste od moderního lehkého notebooku čekali: procesor Intel Core 2 Duo T7200, 80GB pevný disk, duální DVD vypalovačku, čtečku otisku prstu, Wi-Fi a Bluetooth či podporu dokování. Je ale zároveň tabletem s otočným 12" displejem, jenž má při svých rozměrech neuvěřitelné rozlišení 1 400 x
x 1 050 bodů a do výbavy přidává takové perličky jako integrovaný 3G/GSM modul, podporu RAID (pokud do šachty pro optickou mechaniku nainstalujete druhý harddisk) či ochranu disku při pádu. To vše za necelých 50 000 Kč s DPH (při troše hledání patrně notebook seženete pod hranicí 40 000 Kč bez DPH a budete jej tak moci ve firmě odepsat najednou). Toshiba nabízí v prodeji jedinou konfiguraci s tříletou zárukou, k níž ovšem máme jednu výtku ohledně velikosti RAM: 512 MB je opravdu málo. Nic vám ale nebrání dokoupit další RAM (relativně levně) jinde a do notebooku jí nainstalovat (případně za to zaplatit servisnímu středisku přístup k paměťovým slotům pod klávesnicí je přece jen o něco složitější).
Zprvu nám přišlo možná až zbytečné použít u malého displeje rozlišení SXGA+, když jsme ale poprvé přetočili displej a přešli do režimu tabletu se zobrazením na výšku, pochopili jsme rychle kouzlo tohoto řešení. Tablet obvykle držíte na ruce, poměrně blízko očí, případně jej máte přímo před sebou na stole při psaní poznámek i relativně jemný rastr displeje tak patrně přečtete bez větších problémů a při prohlížení dokumentů a zejména webových stránek máte k dispozici displej široký 1 050 bodů. Vzhledem k tomu, že drtivá většina on-line obsahu je dnes optimalizována pro šířku zobrazení 1 024 bodů, zobrazí se vám na displeji tabletu otočeném na výšku bez problémů či bez potřeby posouvání. Hmotnost 2,2 kg je na hranici použitelnosti pro tablet dlouhodobé nošení na ruce už může být, zejména pro křehčí ženy a dívky, poněkud únavné, ale vzhledem k tomu, že M400 má "plnou" výbavu, jedná se o dobrý kompromis. V souvislosti s plnou výbavou jsme narazili u některých CD a DVD na problém když jsme pracovali v režimu tabletu, občas se stalo, že se uvolnila ze středového uchycení v optické mechanice a nebylo možné je číst (a bez restartu ani vysunout) podle všeho se ale jednalo o kusovou závadu. Z hlediska výkonu splnil notebook očekávání: 216 bodů v SysMark2004 je velmi dobrý výsledek, s 1GB RAM by ale mohl být ještě lepší. Výdrž baterie udává výrobce něco málo přes 4 hodiny, náš výsledek by zhruba o půl hodiny až hodinu horší v závislosti na způsobu používání.
Toshiba M400 představuje výtečnou kombinaci kompaktního plně vybaveného notebooku a konvertibilního tabletu. Jistým kompromisem je sice hmotnost a výška notebooku, vzhledem k bohaté výbavě a ceně je to ale podle našeho názoru kompromis přijatelný. Pokud navíc přidáte dostatečně velkou paměť, měl by si notebook bez problémů poradit i s novými Windows Vista.

Toshiba Portégé M400

bohatá výbava
displej SXGA+ pouze 512 MB RAM
Cena vč. DPH: cca 50 000 Kč
K testu zapůjčila firma: Toshiba, www.toshiba.cz

Byl pro vás článek přínosný?