Hlavní navigace

System Mechanic 6

Sdílet

Šikovný údržbář vašich oken Zatímco většinu softwarových produktů, o kterých jsem kdy psal, mohu s klidný...


Šikovný údržbář vašich oken


Zatímco většinu softwarových produktů, o kterých jsem kdy psal, mohu s klidným svědomím doporučit i lidem zvídavým a šťouravým, se System Mechanicem si již tak jistý nejsem. Zatímco ostatní programy při nesprávném užití poničí jen datové soubory nebo samy sebe, System Mechanic má vzácnou schopnost zbourat operační systém, lidově řečeno "vytlouct okna".
Jak již název napovídá, jedná se o údržbářský a monitorovací program, který pomůže při správném užití vyladit operační systém a důležité systémové komponenty na stabilní běh při optimálním výkonu. Aplikace sama se de facto skládá ze dvou základních částí.
První z nich je informativně-analytická. Po jejím spuštění je důkladně prozkoumán celý počítač a jsou systematicky vyhledány slabiny v jeho konfiguraci. Analýza probíhá buď v režimu urychleném, nebo v důkladnějším. Zatímco urychlený režim poskytne informace méně přesné, zato v relativně krátkém čase, důkladná analýza nabídne během své práce uživateli několik nerušených minut odpočinku. Závisí samozřejmě na výkonnosti počítače a množství instalovaného softwaru. Ať už zvolíte libovolnou z obou variant, po ukončení analýzy se pevně držte, neboť váš polovodičový mazlík s velkou pravděpodobností dopadne bídně. Červené značky u jednotlivých testovaných oblastí spolu s podrobným popisem zjištěných nedostatků nebo závad vás vyvedou z omylu, že vlastníte vyladěný operační systém. Základních šest analyzovaných oblastí obsahuje řadu podrobných podoblastí, které lze rovněž zobrazit, spolu s jejich stavem. Jestliže je nějaká vlastnost systému označena jako Poor, pak je jistě vhodné podniknout záchranné práce.
Tím se zcela logicky dostáváme k druhé části, té skutečně opravářské. Ke každému zjištěnému nedostatku nabídne System Mechanic odpovídající akci, která by měla danou vlastnost operačního systému vylepšit. Lze využít jednak celou řadu úzce specializovaných funkcí pro každou jednotlivou akci, nebo lze využít služeb tzv. PowerTools, které pokrývají širší oblast problémů. Zatímco analýza počítače je spuštěna automaticky po spuštění prostředí System Mechanicu, žádná opravná akce není aktivována samočinně. Důvod je jednoduchý a vyplývá již z prvních vět tohoto článku: neuvážené nebo laicky (byť v dobré víře) provedené "opravy" mohou být pro operační systém fatální. Jako příklad lze uvést přehledné a šikovné rozhraní se seznamem běžících služeb, kde se ke každé nachází stručný popis programu i jeho autora. Na rozdíl od Task Manageru systému Windows umožňuje toto rozhraní služby nejen prohlížet, ale i zastavovat, a co víc, zakazovat jejich příští spuštění. I bez větší dávky fantazie si tak lze představit, co způsobí zákáz nějaké důležité systémové služby.
Lze tedy shrnout, že System Mechanic 6 je aplikace, která pomůže identifikovat slabá místa operačního systému, nabídne jejich zalátání, vyčištění systému od zbytečných a nepotřebných souborů, optimalizuje běh aplikací i využití paměti. I když některé z funkcí System Mechanicu jsou dostupné přímo v prostředí Windows, recenzovaný produkt jim dodává reálnou funkcionalitu a příjemné uživatelské rozhraní. Na závěr ale přece jenom jedno upozornění System Mechanic 6 je velmi dobrý sluha, ale takřka ukrutný pán.

System Mechanic 6

velmi výkonné nástroje
rozsáhlá schopnost detekce problémů
K recenzi poskytla firma: Iolo technologies, www.iolo.com
Cena: 49,95 USD

Byl pro vás článek přínosný?