Hlavní navigace

Symbol MC35

23. 9. 2007

Sdílet

Pokud právě přemýšlíte o novém chytrém telefonu s operačním systémem Windows, můžete při svém hledání narazit také na Symbol MC35 patřící do skupiny označované jako Enterprise Digital Asisstant.

První pohled může být až trochu odstrašující. Rozhodně nejde o tenké a malé zařízení, ale jeho klíčové funkce jsou jinde a své cílové skupině má co nabídnout. Symbol MC35 totiž není určen pro běžné uživatele. Ne že by si ho nemohli pořídit, ale primární skupinou jsou firemní zákazníci, pro které je zařízení maximálně optimalizováno. Tomu také odpovídá funkční výbava jako je například vyšší odolnost. Pojďme se blíže podívat na benefity, které MC35 nabízí.


Rodinné geny – odolný silák
Symbol MC35 patří do skupiny tzv. EDA zařízení – Enterprise Digital Asisstant. Primární zaměření je tedy na firemní klientelu. Pokud jste někdy viděli nějaké služební auto či notebook, jistě mi dáte za pravdu, že nese celkem viditelně známky používání. Uživatel zařízení nekupoval, takže logicky k němu nemá takový „vztah“ a chování tomu odpovídá. Hrubší zacházení nemusí každé zařízení ustát v klidu. Symbol MC35 nabízí optimalizovanou robustní konstrukci. S rozměry 127 × 67 × 21 mm a váhou 185 g skutečně nejde o žádného prcka. Při vytváření produktu šlo však právě o větší výdrž. Zařízení tak ustojí pád z prakticky až jednoho metru na zem. Garantovaných je podle výrobce na 150 pádu z 50 cm na dlažbu. Nesmíme zapomenout, že MC35 je "lifestylový model" rodiny přístrojů kam patří vysoce odolné MC50,MC75 a nebo industriální MC3000/9000

Pokud máte ve zvyku telefon doslova házet na palubní desku auta, MC35 to zdá se vadit nebude. Například i samotný displej je odolnější, což je ale i cítit při práci se stylusem – je třeba více tlačit. Typicky slabé místo mobilních telefonů – kryt baterie zde byl vyřešen prakticky, kdy samotná baterie tvoří z určité části kryt. I toto řešení jsme již viděli, nicméně v případě MC35 se skutečně povedlo. Kryt, respektive baterie, se ani nehne a k jejímu otevření je potřeba stylusem posunout jistícím jezdcem.

Displej
Žádné extrémy nečekejte. Rozlišení 320 x 240 při úhlopříčce 2,8“ je dnes spíše průměr. K větší ochraně přispívá také zapuštění do těla přístroje, takže je lépe chráněn. Zobrazení ve tmě či za běžných světelných podmínkách je dobré. Na slunci však Symbolu, stejně jako většině displejů dochází dech. Displej mohl být osazen lepší, ale vzhledem k zacílení na větší odolnost to lze asi přehlédnout. To dokazuje i jednoduchý test - pokud silně zatlačíte na displej, tak se zobrazení nedeformuje, jak tomu bývá u klasických řešení.

Ovládání
Pokud v něčem MC35 předhání konkurenci, tak je to také v ovládání. Zejména funkční tlačítka patří k tomu lepšímu, co jsme měli možnost vidět a mít v ruce. Ačkoliv je hlavním ovládacím prvkem samozřejmě stylus, je dále možné využít například i joysticku. Ten nabízí optimální poměr tuhosti a poddajnosti. Při práci v nabídkách se nám překlepy nedařily. Další tlačítka plní funkci Windows Start Key, výběru – OK, softwarových funkčních kláves a dvě jsou zde pro příjem a zavěšení hovoru. Ve většinu případů, pokud máte plné obě ruce, lze poměrně snadno ovládat celé zařízení jen pomocí kláves, což se hodí.

Klávesnice
Samozřejmě dalším benefitem MC35 je integrovaná QWERTY klávesnice. Nebudeme vás napínat – možnost zadávání českých znaků je sice přítomná, ale je řešena dost krkolomně. Nejdříve je potřeba napsat písmenko a pak za současného stisku oranžové klávesy a „P“ postupně znaku dodat diakritiku. Takže předpokládáme, že většina uživatelů využije psaní pouze „cestiny“. Celkově klávesnici není co vytknout. Vzhledem k dostupnému prostoru nabízí vcelku rozumný kompromis velikosti jednotlivých tlačítek. Při troše cviku se dá po nějaké době napsat i obsáhlejší mail. Klávesnice je samozřejmě podsvícená a dlužno dodat, že rovnoměrně. Oceňujeme „rychlá“ tlačítka pro regulaci podsvícení displeje nebo například pro přístup do emailu. Zadávání numerických znaků je řešeno kombinací stisku funkční oranžové klávesy. Ta aktivuje funkci čísel – na klávesnici jsou vyznačeny oranžově.

Procesor a OS
Bijícím srdcem Symbolu je procesorIntel XScale PXA270 416 Mhz. Pro provoz systému i aplikací dostatečně dimenzovaný, což zaslouží pochvalu. Ještě více nás zaujala speciální nastavení v systému, kde můžete definovat chování procesoru. Konfigurovat lze spotřebu resp. výkon ve třech stupních – Maximum performance – procesor stále běží na maximální frekvenci, PowerSave – nižší výkon (208 MHz) a Auto – změna frekvence podle potřeby systému. Což PXA270 umožňuje nicméně řada PDA tuto možnost nastavení pomíjí.

Volba operačního systému padla na Windows Mobile 5.0 Premium Phone Edition s 64 MB RAM a 128 MB ROM. Další paměť lze doplnit díky slotu SD Card podporujícím SDIO. Snadno tak lze k zařízení doplnit další funkce - adaptéry využívající tohoto standardu. Nicméně většinu MC35 nabízí již v základu.

Konektivita
Pokud potřebujete být stále ve spojení, Symbol nabízí poměrně slušnou výbavu. Standardem je GPRS, potěší přítomnost EDGE. Chybí však 3G, což však bude vadit nejspíše jen uživatelům O2. Uživatel ocení podporu Wi-Fi standardu 802.11b/g. Nechybí ani Bluetooth, nicméně standard 1.2. S vysokými rychlostmi přenosu tak nepočítejte. Infračervené rozhraní ocení zejména majitelé starších notebooků, kde bylo IrDA/FIR standardem oproti Bluetooth.

Symbol MC35 je quadband - GSM (850/900/1800/1900), takže si zavoláte snad ze všech koutů planety. Oceňujeme přítomnost miniUSB portu, bohužel ale zařízení nefunguje jako MassStorage. Na cestách určitě oceníte integrovaný GPS modul, jen software si musíte opatřit sami, respektive my jsme testovali verzi, kde tento software není přiložen. Některá prodejní balení však mají v základní výbavě přiložen BeeLineGPS, který disponuje 1 měsíční zkušební verzí (plná za 30 USD).

Pochvalu zaslouží instalovaný Wireless Manager, který snadno jedním stiskem umožňuje aktivovat funkce Bluetooth, Wi-Fi a bezdrátové GSM části. Pokud plánujete zařízení používat v automobilu, uvítáte držák, který je součástí balení.

Foťáček – hlavně na práci
U většiny mobilních telefonů, ale také PDA, je foťáček hlavně zdrojem zábavy. V případě MC35 je to ale jinak.Foťáček je zde zejména pracovním nástrojem – funguje totiž také jako čtečka čárových kódů. Do tohoto režimu se přepíná pomocí posuvného jezdce, který je nutno ovládat stylusem. Co se spolehlivosti týče, není úplně nejlepší reps. vyžaduje cvik. Pokud skenujete větší kódy za denního světla, je spolehlivost dobrá. Jinak rapidně klesá a telefon má problém s menšími čárovými kódy. Pro focení běžných fotek můžete využít až dva megapixely a nechybí ani přisvětlovací dioda či speciální tlačítko pro rychlé spuštění foťáčku. Výstupní kvalita je ovšem mizerná.

Verdikt
Symbol MC35 není pro každého. Tak to však ani nebylo zamýšleno. Zařízení a jeho funkce ocení každý, kdo potřebuje odolnější zařízení s dobrou výbavou. Pokud vám jde o krásné fotky, pořiďte si Sony Ericsson K800i nebo Nokii N95. Symbol MC35 je na práci a tomu se také podřizuje.

Byl pro vás článek přínosný?