Hlavní navigace

Svět IT bude mít nedostatek místa

8. 4. 2007

Sdílet

Nová analýza IDC tvrdí, že do roku 2010 bude svět IT pociťovat vážný nedostatek prostoru pro ukládání dat. Množství dat by mělo dosáhnout 988 exabytů, zatímco kapacita úložišť bude kolem 600 exabytů.

Studie uvádí, že celkové množství informatických dat vzrostlo z pěti exabytů v roce 2003 na 161 ve 2006 a 2007 má být rokem, kdy množství dat přesáhne kapacitu digitálních úložišť. V roce 2010 bude 70% digitálního světa tvořeno daty jednotlivců. Podle výzkumné společnosti TheInfoPro vzrostlo ve stejném období množství dat drženého malými a středními společnostmi v USA ze 2 TB na 100 TB.


Pro zajímavost, loni nabyla e-mailová komunikace (od jedince k jedinci, bez hromadných mailů a spamů) velikosti 6 exabytů, tedy 3% světových dat. Problémem je, že studie vlastně nevysvětluje, jak bude tato nerovnováha vyrovnána, jen ji předpovídá.

Tento masivní nárůst v množství ukládaných a přenášených dat bude bolehlavem jak pro domácí uživatele, tak zejména pro systémové a datové administrátory, kteří se budou snažit uřídit zejména narůstající množství videa a samozřejmě také spamu.

Grafika: www.esa.int

- - Alexandr Radecký

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku