Hlavní navigace

Surfshark Antivirus: Povedená ochrana od známého provozovatele VPN

14. 11. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Známý provozovatel VPN rozšiřuje své služby o antivirovou ochranu, která by měla být jednoduchá a současně spolehlivá. Pojďme se na ní podívat blíže v naší recenzi.

Výrobců antivirů je mnoho, ale ne každé řešení je cenově přijatelné, snadno ovladatelné a spolehlivé. SurfShark je firma, která se doposud zabývala hlavně provozem sítě VPN přístupových serverů a poskytovala uživatelům způsob, jak se anonymně pohybovat internetem.

Svoje služby nyní rozšiřují o antivirovou ochranu, která by měla být na rozdíl od složitých řešení jednoduchá a spolehlivá.

Jak začít

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Prvním krokem po zakoupení licence je založení webového účtu.  Následně se uživateli nabídne možnost stažení instalačního souboru, a to buď pro Windows, macOS nebo Android. Můžete si tak ochránit jak domácí počítač nebo notebook, tak i mobilní telefon či tablet. Anebo vše najednou, protože SurfShark Antivirus umožňuje instalaci až na pět zařízení, což by mohlo většině uživatelů stačit.

Kromě to nabízí webový profil i informace o délce předplatného, platbách nebo stavu chráněných zařízení.

Prostředí profilu uživatele s možností výběru instalačních programů pro různé platformy

Autor: Surfshark

Instalace

Samotná instalace je rychlá a přehledná. Nejprve se spustí aplikace, která nainstaluje uživatelské prostředí Surfshark One. Pak následuje zadání údajů z webového účtu. Následuje dokončení instalace vybráním instalace samotného antiviru. Tím je ochrana počítače aktivována a v prostředí webového účtu se objeví první zařízení.

U mobilního telefonu nebo u tabletu je postup obdobný, jenom aplikace se stahuje rovnou z Google Play případně je k dispozici na stránkách výrobce samostatný APK balíček.

Nastavení funkcí antiviru je velmi jednoduché

Autor: Surfshark

Nastavení

Pokud jsem v úvodu zmínil, že je Surfshark Antivirus jednoduchý na ovládání, tak je to pravda. Žádná komplikovaná nastavení portů, ssl, https, imap a podobné zkratky nečekejte.

Antivir vám nabídne, jak často chcete počítač otestovat na výskyt hrozeb a jestli to má být kontrola rychlá, anebo hloubková. Tedy, jestli se budou skenovat pouze vybrané soubory a části systému které jsou nejčastěji infikovány, anebo jestli se prověří všechny typy souborů a složek.

Online ochranu, která je po instalaci automaticky aktivní, je možné vypnout, anebo nastavit výjimku pro určité soubory nebo složky, aby nebyly kontrolovány. Antivir vás nebude děsit několikrát denně hláškami o hrozícím nebezpečí, pokud nebude reálné. Nebude vás nutit abyste si dokoupili další ochranu nebo upgrade, tak jak to dělají jiní výrobci.

Plánování testu počítače

Autor: Surfshark

Spolehlivost

Antivir Surfshark prošel náročným testem Virus Bulletinu zatím 3× a pokaždé s výsledkem 100%. Tedy zachytil všechny škodlivé kódy a viry které mu byly předloženy. A falešný poplach způsobil pouze u jednoho ze 100 tisíc testovaných souborů.

To jsou výsledky srovnatelné s renomovanými výrobci antivirů, kteří je ladí a dodávají desítky let. Doufejme, že Surfshark vydrží podávat takové výkony dlouhodobě.

příloha_ovladnete_sva_data

Přehled chráněných zařízení s možností jejich odebrání

Autor: Surfshark

Bonusy

Ochrana na internetu je dnes komplexní záležitost, a tak k tomu přistupuje i Surfshark. Uživatel si může aktivovat i sledování svých emailových účtů nebo kreditních karet, jestli se neobjevily na některém ze seznamů ukradených údajů. To nabízejí například někteří výrobci programů na správu hesel, ale běžný antivir vám tuto službu neposkytne.

Další způsob, jak zvýšit ochranu na internetu, je použití VPN, kterou získá uživatel Surfshark Antiviru v ceně. Díky VPN zmizí jeho skutečná internetová adresa a veškerý obsah, který bude do jeho počítače přicházet, bude zbaven běžného balastu. Cookies, sledovacích kódů sociálních sítí anebo například podvodných stránek.


  • Pro: Snadnost obsluhy a VPN v ceně
  • Proti: Chybí lokalizace do češtiny
  • Celkem: 95 %

Byl pro vás článek přínosný?