Hlavní navigace

Supreme Commander

17. 6. 2007

Sdílet

Nástupce oblíbené strategie Total Annihilation opět přináší chytlavou futuristickou řežbu. Armáda vyzbrojená supermoderními technologiemi a obřím „mechem“ je připravena plnit vaše rozkazy.

Nástupce oblíbené strategie Total Annihilation opět přináší chytlavou futuristickou řežbu.



A tomu odpovídá i příběhová zápletka vyšperkovaná všemi možnými sci-fi ingrediencemi. Lidstvo vesele kolonizuje planety, a to díky kvantovým branám umožňujícím přesuny na velké vzdálenosti. Kolonizace se urychluje i díky simbiontům, kteří představují spojení lidského klonu s umělou inteligencí. Jak už to však v podobných příbězích - ať už filmových, knižních či herních – bývá, simbioniti usilují o uznání vlastních práv a bouří se proti lidem. V čele s doktorem Brackmanem, jejich stvořitelem, se osamostatňují a vedou nesmiřitelný boj proti UEF, United Earth Force. Aby nebyl střet tak jednotvárný, přichází na scénu i třetí strana, Aeonský národ. Ten představuje duchovní nástupce mimozemské rady Serafímů a v rámci očisty a cesty k věčnému míru vede křížovou výpravu napříč galaxií...



Nelítostné boje trvají už tisíc let a válka se chýlí ke konci. Samozřejmě hlavně díky hráči, který si vybere jednu ze tří nabízených stran a dovede ji k finálnímu vítězství a ovládnutí celé galaxie. Každá kampaň se od těch ostatních samozřejmě liší, přesto, že se její děj vždy točí kolem využitá ultimátní zbraně zvané Černé slunce. A i když každá strana nabízí odlišné jednotky a taktické možnosti, jedno mají všechny tři národy společné. Většina misí začíná průchodem kvantovou branou na místo boje. Jelikož ovšem branou nelze poslat libovolné množství jednotek a materiálu, je obvykle vyslána jen ACU – Armored Command Unit, Obrněná velitelská jednotka. Jde o obrovského „mecha“, který je velitelským postem (tedy vaším virtuálním domovem), drtivou zbraní a zároveň prostředkem pro stavbu základních budov. Kromě toho, že se jedná o dost silnou jednotku již od počátku, je příjemná také možnost tohoto „mecha“ postupně vylepšovat.



Samozřejmě je ideální co nejdříve postavit a vyrobit potřebné budovy a jednotky, a nespoléhat se jen na ACU, to byste dlouho na bojišti nevydrželi. Ve stylu klasických realtimovek vás čeká postavení základní budovy, vyrobení stavebních robotů a následné rozšiřování základny. Potřeba budou továrny na různé bojové stroje, radary, obranné věže, skladiště... zkrátka klasika. Pochopitelně zde hraje důležitou roli i správa zdrojů představovaných hmotou a energií. Hmotu je možné získávat jen na předem daných místech pomocí extraktorů hmoty, případně v menším měřítku recyklací. Druhým důležitým faktorem je energie, kterou získáváte pomocí generátorů a elektráren.



Supreme Commander je minimálně na první pohled klasickou RTS. Stavba základny, těžba surovin a masivní výroba jednotek předchází lítým bojům, ve kterých se to jen hemží všemi možnými tanky, raketomety, roboty, letadly i námořními jednotkami... Speciální úlohu samozřejmě hraje již zmiňovaná velitelská jednotka. Samotné mise a úkoly v nich jsou poměrně pestré, zajímavou zvláštností pak je postupné odkrývání dalšího a dalšího území. K tomu často dojde po splnění nějakého dílčího úkolu; když třeba zničíte nepřátelské síly ve východní části mapy, zjistíte, že byly vlastně jen mobilní ochranou základny nepřítele, která se nachází v nově odkrytém sektoru...



Supreme Commander disponuje místy až strhující hratelností, a to jak ve hře jednoho hráče, tak v multiplayeru. Přispívá k tomu sice nikterak revoluční, ale vypilovaný herní systém, obrovská rozmanitost jednotek a pár dobrých nápadů. Grafické zpracování ovšem není úplně top, ale „jen“ lehce nadprůměrné, a překážkou pro devadesátkové hodnocení je i poměrně velká hardwarová náročnost. Přesto ale Supreme Commander nezklamal a nabízí kvalitní strategickou řežbu, určenou spíše náročnějším a zkušenějším hráčům.



Jiří Sládek (autor je manažerem magazínů portálu Centrum.cz)



Hodnocení: 8,4

příloha_ovladnete_sva_data

Žánr: Strategie
Výrobce: Gas Powered Games
Vydavatel: THQ
Distributor pro ČR: CD Projekt
Lokalizace: titulky
Cena: 899 Kč
Multiplayer: ano



Hru si můžete zakoupit na serveru Hry.sw.cz za cenu 1000Kč s DPH.

Byl pro vás článek přínosný?