Hlavní navigace

Superzoom Pentax X70 s rychlou sekvencí

11. 3. 2009

Sdílet

Zajímavou novinku představil na veletrhu PMA Pentax. Jde o prvního zástupce této firmy ve třídě EVF ultrazoomů a Pentax X70 skutečně stojí za pozornost!

Pentax X70


Pentax X70

příloha_ovladnete_sva_data

Nejzajímavější částí novinky je pochopitelně její optická část. Objektiv je totiž širokoúhlý (rozsah ohnisek je od 26 do 624 milimetrů při přepočtu na kinofilm) a umožňuje až 24-násobné optické přiblížení. Navíc by měl Pentax X70 disponovat funkcí "Intelligent Zoom", jež by měla prodloužit nejdelší ohnisko až na neuvěřitelných 3900 mm, a to při zachování kvality optického zoomu. Uvidíme ale až v praxi, zda nejde pouze o nějakou vylepšenou formu digitálního zoomu. Pozitivní je, že model disponuje mechanickou stabilizací obrazu fungující na základě drobných posuvů celým CCD snímačem.

Jak nás nadchla vynikající optická část, tak nás  poněkud zklamal snímač, který je malý (typu 1/2,3"), přičemž ale obsahuje celkem 12 milionů obrazových buněk, takže zůstává otázkou, jak si poradí se šumem na snímcích. Co se týká funkčního vybavení, tak model umožńuje manuálně nastavit clonu i čas a také vykalibrovat teplotu bílé. Skvostné je zejména sekvenční snímání, kdy lze nasnímat sérii snímků za sebou rychlostí až 11 fotografií za sekundu (v pětimegapixelovém rozlišení).

Jak je v poslední době dobrým zvykem, tak i Pentax X70 umí kromě exponování fotografií natáčet video ve vysokém rozlišení. Bohužel v rozlišení 1280 x 720 bodů je dostupná pouze rychlost 15 snímků za sekundu. Standardních 30 snímků za sekundu dosáhnete teprve při nastavení nižšího rozlišení. Komponovat scénu můžete buď přes elektronický hldáček nebo pomocí 2,7-palcového LCD displeje.

Byl pro vás článek přínosný?