Hlavní navigace

Sumka 2.1.1

1. 11. 2006

Sdílet

Licence: freeware Domovská stránka: www.deskex.com Sumka je svérázný název (podle ruského výrazu pro "brašnu na...


Licence: freeware
Domovská stránka: www.deskex.com

Sumka je svérázný název (podle ruského výrazu pro "brašnu na náboje") pro spouštěč programů. Je to vhodný program pro uživatele, kteří při práci na počítači obvykle používají velké množství aplikací. V principu je program Sumka kaskádovitým menu, jehož pomocí spouštíte oblíbené nebo často používané aplikace a otevíráte soubory dokumentů. Na ploše obrazovky připomíná spouštěcí panel Sumky rozbalovací navigační menu internetových stránek. Panely obsahují tlačítka s názvy aplikací, panelů či dokumentů. Program zastupuje ikona v systémové liště. Ta jednak umožní přístup k panelům rychlého spouštění, jednak k hlavnímu oknu pro definování položek. Panel rychlého spouštění aplikací se na ploše zobrazí ve tvaru miniaturní lišty. Když na ní klepnete, rozvine se první panel s nabídkami.
Konfigurace panelů se provádí v okně, které se otevře příslušným příkazem z ikony v systémové liště. Okno obsahuje řadu tlačítek a voleb pro výběr souborů, ikon a dalších potřebných komponent. Můžete definovat nové panely (subpanely) s dalšími složkami a spouštěcí soubory. Konfigurace disponuje bohatým nastavením pro text tlačítek (font, velikost písma, barva), ikony (systémová, vlastní), tlačítka (jejich vzhled: vypouklé, vmáčklé, rámeček) a panely (jejich pozadí a průhlednost). Všechny soubory, složky a panely mohou být spouštěny horkými klávesami, které si definujete sami. Pro snadnější zvládnutí konfigurace nabídkových panelů je k dispozici průvodce.
Spouštěcí utilita Sumka nabízí příjemné prostředí, s programem budete úspěšně pracovat pod operačními systémy Windows NT 4.0, 2000 a XP.

ZeallSoft Screen Saver 2.7

Licence: freeware
Domovská stránka: www.zeallsoft.com

Screen Saver firmy ZeallSoft je editor pro tvorbu vlastního šetřiče obrazovky. Jeho hlavní předností je možnost vybrat vlastní obrázky a fotografie. Podporuje přitom nejpoužívanější grafické formáty, především BMP, JPEG, GIF, PNG, PSD, TIF, PCX a další. Vybrat můžete i více obrázků, Screen Saver je pak bude všechny promítat za sebou jako sekvenci. Pro zvýšení efek
ku šetřiče je možné přidat zvukové soubory a projekci obrázků podbarvit hudbou. I zvukových souborů můžete vybrat několik a Screen Saver je bude rovněž přehrávat jako sekvenci. Výběr zvukových souborů je omezen na dva formáty, WAV a MP3.
Vyberete-li více obrázků, resp. několik zvukových souborů, umožní editor nastavit několik parametrů pro projekci: pořadí vybraných souborů, ve kterém bude promítání/přehrávání probíhat, délku projekce jednotlivých obrázků a dobu trvání přechodu mezi dvěma snímky. Umožní zvolit buď Sequential Play, sekvenční projekci, při které budou obrázky a zvuky promítány/přehrávány v pořadí, kterté jste stanovili, nebo Random Play, kde bude pořadí náhodné, generované programem.
Přechody mezi jednotlivými obrázky jsou vytvořeny výrobcem, není možné je upravit ani přidat vlastní, k dispozici je pouze nastavení délky trvání přechodu. Přechodů je však vytvořen dostatečný počet a jsou opravdu postačující, není třeba nic nového vymýšlet.
Autoři programu nezapomněli na Preview, náhled hotového díla ještě předtím, než vše uvedete v život tlačítkem OK. Chcete-li nastavit dobu, za jak dlouho v případě nepoužití myši či klávesnice se má šetřič spustit, je nutné použít právě volbu Preview, protože toto nastavení autoři ukryli právě sem.
ZeallSoft Screen Saver je díky své jednoduchosti programem, jenž odpovídá freewarové licenci. Tvoří jej jediné okno s pěticí tlačítek po levé straně pro výběr grafických a zvukových souborů a pro nastavení parametrů projekce. Je tak jednoduchý, přehledný a srozumitelný, že po jeho instalaci a spuštění okamžitě pochopíte, jak s ním pracovat a jak program ovládat. Proto také neobsahuje žádnou nápovědu. Je vhodný pro uživatele, kteří hledají možnost rychlé práce s programem bez jakýchkoliv zbytečností.
ZeallSoft Screen Saver pracuje v operačním systému Windows 95, 98, Me, NT, 2000, XP a 2003 Server.

FTP Commander 7.5

Licence: freeware
Domovská stránka: www.internet-soft.com

Jak už název napovídá, FTP Commander je program pro přenos souborů mezi počítačem a vzdáleným serverem. Přestože se jedná o mimořádně malý prográmek zabere pouhých 657 kB na disku, nabízí všechny vlastnosti a výkon vyspělých FTP klientů. Autoři programu zaručují kompatibilitu prakticky se všemi typy serverů.
Rozhraní programu není překvapivé, dvě okna vedle sebe, jedno pro lokální počítač, druhé pro vzdálený server. Program umožní odesílat a stahovat jeden nebo více souborů i celé složky s podadresáři. Stejné možnosti jsou připravené i pro mazání. Program umožňuje používat metodu drag&drop, je vybaven vyskakovací nápovědou, přístup k příkazům je možný i přes kontextovou nabídku.
Pokročilí uživatelé mohou pracovat s programem pomocí příkazové řádky. Všechny příkazy a operace mohou být zařazeny do souboru LOG. Soubory nebo složky můžete zobrazit jako tabulky, seznamy nebo ikony. Seznam souborů můžete řadit podle data, velikosti nebo názvu souboru, a to v obou oknech. Možné je použít filtrování (masku), chcete-li zobrazit jen určitý typ souborů, který se má odeslat nebo stáhnout. FTP Commander umožní specifikovat adresář na serveru, který se zobrazí přímo po připojení, abyste mohli hned spustit odesílání nebo stahování. Jednou z dalších vlastností FTP Commanderu je synchronizace adresářů místního a vzdáleného počítače.
Z pokročilých vlastností lze jmenovat schopnost zobrazit skryté serverové adresáře (odhalí je), schopnost obnovit kompletní přenosy souborů, jestliže bylo přerušeno spojení (už nemusíte dohlížet na přenos souborů). Automaticky se pokusí připojit k FTP serveru, jestliže se první pokus o připojení nezdařil. Když po nějakou dobu neprobíhají žádné přenosy, servery obvykle spojení přeruší. FTP Commander však spojení dokáže udržet, a to tak, že v pravidelných intervalech posílá serveru výzvy k uchování spojení. FTP připojení můžete vytvořit libovolné množství, ke každému serveru se připojíte pouhým kliknutím myši na položku v seznamu serverů.
FTP Commander byl přeložen do 24 jazyků včetně češtiny. Česká verze se v nabídce objeví dokonce dvakrát, jednou pod položkou cesky, podruhé jako czech. Doporučuji vybrat czech, zde je překlad rozhodně kvalitnější.

Photobie 2.8.2

Licence: freeware
Domovská stránka: www.photobie.com

Photobie je vyspělý editační software pro úpravu obrázků a fotografií. Už první pohled na aplikaci po instalaci odhaluje kvalitní program se spoustou možností. Photobie v sobě integruje nejužitečnější vlastnosti a funkce pro úpravu fotografií. Podporuje práci s vrstvami, nabízí mnoho vestavěných filtrů, podporuje plug-iny Photoshopu. Disponuje pokročilými nástroji pro snímání obrazovky. Zaručuje vysokou kvalitu animace GIF s průhledností i bez ní. Uloží obrázek s věrným uchováním barev (true color). Je vybaven pokročilými nástroji pro výběr oblastí a pomocí standardních obrazových nástrojů umožní vytvářet poutavé obrazy a animace. Pomocí nástroje Photo Frame snadno vytvoříte k vašim fotografiím rámečky. Zabudovaný Flash Player je schopný zpracovat soubory aplikace Adobe Flash Player verze 9, navíc umožní vytvářet seznamy skladeb (playlisty).
Mezi jeho možnostmi pro úpravu obrázků najdeme nástroje pro změnu velikosti, rotaci, ořez, dále pak pro úpravu barevného spektra, jasu, kotrastu, saturace, alfa a gama křivek a mnoho dalších.

V obrázku můžete vybrat obdélníkovou, kruhovou, elipsovitou a vícebodovou oblast (polygon), můžete použít výběr "od ruky" i výběr "magickou hůlkou". Photobie však umožní vybrat jakkoli složitou oblast, a sice pomocí zvláštních režimů pro výběr a dokonce umožňuje i inverzi výběru. Oblast výběru může být přesunuta, může být změněna její velikost. Pro řadu typů výběru nabízí Photobie kolekci šablon, které je možné doplňovat vlastními. Se soubory můžete provádět běžné souborové operace (kopírování, přesun, přejmenování, mazání). Pro práci s grafickými soubory podporuje nejběžnější formáty BMP, JPG, GIF, ICO a TIF.
K dispozici je i mnoho kreslicích nástrojů, každý dovoluje rovněž jemná nastavení. Samozřejmostí je možnost vkládat do obrázků text, přičemž je podporováno mnoho fontů, lze přidat textové efekty (např. 3D), text je možné přidat jako novou vrstvu.
Silnou stránkou programu je pak práce s vrstvami. Možnosti jsou opravdu rozsáhlé: umožňuje pracovat s nemezeným počtem vrstev, vnořovat vrstvu do jiné vrstvy, vrstvy kopírovat, vkládat, klonovat, přesouvat, měnit jejich velikost, otáčet je, ořezávat, odstraňovat části vrstvy speciální gumou, měnit jejich průhlednost, upravovat vyvážení barev, nastavit průhledovou barvu, vrstvu lze skrýt i zamknout proti nechtěným změnám.
Ve Photobie je možné využívat filtry, a to buď pro obrázek jako celek nebo pro každou vrstvu zvlášť. Vestavěný Prohlížeč obrázků umožňuje slideshow (promítání obrázků jako diapozitivů). Obsahuje také nástroj pro snímání obrazovky se všemi možnostmi výběru oblasti. Podpora funkce Undo a Redo je ve vyspělém editoru nezbytností.

Byl pro vás článek přínosný?