Hlavní navigace

Sudden Strike 3: Arms for Victory

17. 2. 2008

Sdílet

Náhlý úder je zpět. A opět jde o velkou výzvu pro zkušené virtuální stratégy. Od vydání zatím posledního dílu série uplynulo už pár let a není tedy divu, že „trojka“ byla očekávána s poměrně velkým zájmem. Jak tedy dopadla?

Náhlý úder je zpět. A opět jde o velkou výzvu pro zkušené virtuální stratégy.



Pro příznivce válečných strategií je Sudden Strike ekvivalentem Half-Lifu v kategorii akčních her – jde prostě o základ, který by si žádný virtuální generál neměl nechat ujít. Od vydání zatím posledního dílu série uplynulo už pár let a není tedy divu, že „trojka“ byla očekávána s poměrně velkým zájmem.



Hra je v rámci série vůbec poprvé zpracována kompletně ve 3D grafice. Mapy, na kterých se bojuje, jsou nahlíženy pohyblivou kamerou se slušným stupněm volnosti, který by měl k vašemu velení bohatě stačit. Kvalitně vymodelované jednotky trochu kontrastují s poněkud chudším prostředím, na druhou stranu je potřeba říci, že drtivá většina objektů na mapě je zničitelná – od stromků, které je možné „pokácet“ tankem, až po domy a bunkry, jež na zem položí dostatečný počet zásahů z těžkých zbraní. Špatné nejsou ani efekty (gejzíry vody po dělostřeleckých granátech, zvířený prach, výbuchy...), ale více měli autoři zapracovat na optimalizaci – hardwarové nároky jsou dost vysoké a pokud nemáte hodně nadprůměrné železo, zahrajete si SS3 jen na nízké detaily, což není nikterak zvlášť skvělá podívaná.



„Zcela novým prvkem v sérii je možnost obsazení některých strategických bodů, které vám přidají různé výhody.“



Hra nabízí samostatné mapy, multiplayerovou řežbu (po síti či internetu až pro osm hráčů) a hlavně pětici singleplayerových kampaní. Zahrát si můžete za všechny možné strany. V roli Němců budete bránit Francii, coby velitelé Západních Spojenců z ní naopak budete Wehrmacht vytlačovat. Můžete mrknout i do Tichomoří, kde spolu laškovali Japonci a Američané, a za obě zmíněné strany konfliktu bojovat o Iwo Jimu. A zkrátka nepřijdou ani rudě smýšlející hráči – se sovětskou armádou zkusíte dobýt poloostrov Krym. Ať zvolíte jakkoliv, čekají vás mohutné bitvy na opravdu rozlehlých mapách. Pod svým velením budete mít spoustu jednotek, nově i námořní jednotky – dělové čluny, ponorky a další stroje. Na souši pak jde o pěchotu (od klasických vojáků přes snipery a bazukáře, až po mediky či ženisty), samohybná děla, těžkou i protitankovou artilerii, protivzdušnou obranu, průzkumné vozidla, tanky... a také celou řadu užitkových strojů, tedy vesměs různých náklaďáků a ženijních vozů.



V rámci jednotlivých misí budete plnit všelijaké obranné i útočné úkoly a díky mnoha naskriptovaným událostem, ale i celkem aktivnímu přístupu umělou inteligencí řízeného nepřítele, se rozhodně nebude nudit. Budete zabírat důležité opěrné body a pak je hájit, přepadat nepřátelské námořní konvoje, vyloďovat se na opevněných březích či se naopak snažit o zastavení nepřátelské ofenzívy. Hru koncipovanou jako klasickou válečnou realtimovou strategii lze naštěstí zpomalovat a zrychlovat podle potřeby, a také zcela zastavit – bohužel si nemůžete pauzu navolit na oblíbený a hlavně praktický mezerník, ale jste natvrdo odkázáni na klávesu pause/break, do které se v bojové vřavě přeci jen trefuje hůře...



Série Sudden Strike vždy byla určena spíše pro pokročilejší a náročnější hráče a třetí díl není výjimkou. Hra je poměrně dost těžká (podle našeho názoru mohli autoři na obtížnosti klidně trochu ubrat a zpřístupnit tak hru více hráčům) a hlavně propracovaná co se taktických možností týče. Třeba i pěchota, v některých hrách nedoceněná, zde plní opravdu zásadní roli. Zcela nepostradatelní jsou pěšáci v městských bojích i proto, že s nimi lze obsadit budovy; důležitá je také schopnost vojáků ukořistit opuštěná nepřátelská děla nebo jiné stroje. Důstojníci a odstřelovači mohou použít dalekohled a odhalit tak z velké dálky nepřátelská stanoviště, ženisté zas umí pracovat s minami, opravují poničené stroje a poradí si i s poškozeným mostem či kolejemi. Zcela novým prvkem v sérii je možnost obsazení některých strategických bodů, které vám přidají různé výhody. Tak třeba radarové stanoviště dokáže odhalit nepřátelská plavidla a letouny, obsazení letiště vám zase umožní použít letecké údery. Další specialitkou je třeba dělostřelecká podpora nebo ostřelování vybrané oblasti z bitevních lodí.



Sudden Strike 3 je opravdu hodně propracovaná hra, která osloví zejména zkušenější generály – pro ty může být skutečnou lahůdkou. Sváteční stratégové si s ní asi moc zábavy neužijí, stejně jako majitelé slabých počítačů. V rámci svého žánru ale patří mezi hodně povedené kousky. A můžete si ji zahrát i v češtině.

příloha_ovladnete_sva_data



Jiří Sládek (autor je manažerem magazínů portálu Centrum.cz)



Hodnocení: 7,4
Žánr: strategie
Výrobce: Fireglow
Vydavatel: Fireglow
Distributor pro ČR: Cenega Czech
Lokalizace: titulky
Cena: 799 Kč
Multiplayer: ano
Internet: www.suddenstrike.com

Byl pro vás článek přínosný?