Hlavní navigace

Streamujte počítačové hry pomocí služby Twitch - 1.díl

2. 7. 2018

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Staňte se součástí soudobého trendu streamování her, který až neuvěřitelným způsobem proslavil službu Twitch.

Úvod

Není tomu až tak dlouho, kdy jediným způsobem, jak realizovat nějakou interakci s počítačovou hrou bylo vlastní hraní, tj. sedli jste si k počítači či konzoli a prostě jste hráli. Dobře – ještě tu byla možnost dívat se na to, jak hraje váš zkušenější kamarád nebo sourozenec, přičemž jste si pečlivě všímali všech chyb, kterých se při hraní dopustili. Nicméně hraní počítačových her nikdy nebylo takovým tím sportem, na který se jenom dívalo.

Toto se však během posledních let změnilo, a to díky celebritám herního světa na YouTube, náhlému vzrůstu obliby profesionálních e-sportů a možná největší zásluhu na proměně stylu a způsobu hraní počítačových her má služba Twitch zajišťující streaming her. Připojení se ke streamu sledování někoho jiného, jak tisíce kilometrů od vás hraje počítačovou hru je naprosto normálním způsobem, jak si hru užít. A co je ze všeho nejlepší – na každé straně streamu služby Twitch se můžete účastnit zdarma. Pokud se toužíte stát jedním z hráčů, kteří hrají pro živé publikum, pak můžete začít takřka okamžitě – a nebude vás to stát ani korunu.

Pojďme se tedy podívat, jak se dá pomocí služby Twitch streamovat hraní počítačových her.

Požadavky na počítač, a to ty minimální

Tento náš návod předpokládá, že máte k dispozici počítač se samostatnou grafickou kartou a procesor s dostatečným výkonem pro streaming počítačových her. Nejdříve ze všeho musíte spustit hru a zajistit současný upload obrazu i zvuku. Existuje sice řada profesionálů na službu Twitch, kteří pro dosažení jmenovaných cílů používají dva počítače – jeden pro streaming a jeden pro vlastní hraní, nicméně toto řešení je poměrně komplikované a rozhodně nepatří do tohoto návodu pro začátečníky.

Služba Twitch definuje na počítač následující minimální hardwarové požadavky: procesor Intel Core i5-4670 nebo procesor od AMD s odpovídajícím výkonem a 8 GB operační paměti RAM. Pro streaming není výkon grafické karty tak důležitý, nicméně služba Twitch doporučuje grafickou kartu kompatibilní minimálně s rozhraním DirectX 10. I když – pokud chcete hrát nějakou moderní počítačovou hru, budete rozhodně potřebovat DirectX 11 nebo DirectX 12.

Vezměte, prosím, v úvahu, že výše uvedené hardwarové požadavky jsou naprosto minimální doporučené. Výkonnější počítač bude samozřejmě vždycky lepší. A samozřejmě nezapomeňte na připojení k Internetu. Příručka Broadcasting Guidelines služby Twitch říká, že pro přenos 60 snímků za sekundu při rozlišení 1080p budete potřebovat šířku pásma 4 500 až 6 000 kbit/s a pro přenos 30 snímků za sekundu při rozlišení 1080p pak budete potřebovat šířku pásma 3 500 až 5000 kbit/s.

ICTrocenka

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?