Hlavní navigace

Stolní počítač nebo notebook – také se nemůžete rozhodnout?

26. 4. 2016

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Pokud se zeptáte zaměstnanců ve firmě, jestli chtějí pracovat na notebooku nebo na stolním počítači, pak v naprosté většině se vám dostane odpovědi, že notebook je lepší. Kupodivu to ale nemusí být vždy pravda.

Při práci v týmu zjistíte, že jeho členové ve valné většině vyžadují a povětšinou také používají notebooky. Je ale zřejmé, že používání notebooku nemusí být vždy tím nejlepším řešením. Při hledání odpovědi na otázku, zda volit stolní počítač nebo notebook, budete pravděpodobně hledat důvody pro nebo proti. Dají se vůbec stanovit nějaká kritéria či pravidla, kdy je lepší notebook a kdy počítač?

Při rozhodování mezi notebookem a počítačem a porovnávání výhod a nevýhod toho či onoho řešení lze stanovit obecné zásady, kterých je vhodné se držet. I když – notebooky jsou v současnosti moderní, jejich majitel je nositelem určitého statusu, můžete je vzít kamkoliv. Všichni ředitelé, vedoucí nebo vaši nadřízení mají notebooky. U stolních počítačů je to naopak – považují se za staromódní a překonané. Vypadá to, jako by stolní počítač už snad ani nikdo nechtěl.

To všechno však neznamená, že notebooky jsou vždy tím nejlepším řešením pro každého zaměstnance ve firmě.

Stolní počítače nemusí vždy nutně být levnější či výkonnější než notebooky. Nicméně poměr cena/výkon hovoří jasně právě pro stolní počítače. Pokud chcete pořídit počítač za nejvýhodnější cenu, pak je koupě stolního počítače jasnou volbou. Pokud stojíte o maximální výkon, pak za výkonný stolní počítač opět zaplatíte daleko méně než za notebook.

A neplatí to jen při pořizování nového počítače. Stolní počítače se snáze upgradují i opravují – což platí zejména tehdy, pokud si nekupujete all-in-one počítač, ale klasický stolní počítač.

Další hledisko, které je při výběru typu počítače třeba zohlednit, je i hledisko zdravotní. Jde totiž o ergonomii. Velké monitory a plnohodnotné klávesnice jsou právě z hlediska ergonomie a tedy i zdraví daleko vhodnější než notebooky. Pokud se rozhodnete jako šéf firmy koupit svým zaměstnancům notebooky, pak jim na pracovní stůl zároveň pořiďte monitor a klávesnici. Pouvažujte i o pořízení dokovací stanice, díky nimž bude mít notebook více portů. Navíc stačí notebook vložit do dokovací stanice a nemusíte vždy připojovat monitor a klávesnici zvlášť. Nevýhoda je zřejmá – bude to pro vás jako pro zaměstnavatele znamenat další výdaje navíc.

příloha_ovladnete_sva_data

Notebooky jsou sice dražší, znamenají další výdaje za monitory, klávesnice či dokovací stanice, nicméně někteří zaměstnanci se prostě bez notebooků při své práci neobejdou. Jedná se o zejména o zaměstnance, kteří splňují následující kritéria:

  • Často jsou na cestách při nejrůznějších firemních jednáních.
  • Při práci si potřebují nosit počítač všude s sebou.
  • Potřebují pracovat i po odchodu z budov firmy a z nejrůznějších důvodů nemohou svoji práci vykonávat na svém domácím počítači.

Je tu ještě i další možnost, která se již nejednou velmi osvědčila: v práci budou zaměstnanci používat stolní počítače a na pracovních cestách tablety (respektive konvertibilní zařízení 2 v 1). Tím pádem budou moci vaši zaměstnanci naplno pracovat ve firmě v kanceláři a zároveň jim zajistíte potřebnou mobilitu, pokud budou muset cestovat.

Byl pro vás článek přínosný?