Hlavní navigace

Steganos Privacy Suite 22: Na ucelený bezpečnostní balík zapomeňte

Sdílet

 Autor: PCWorld.cz
Co všechno umí program Steganos Privacy Suite 22? Nová verze se až tak nepovedla. Přečtete si recenzi.

Bezpečnost počítačů nemusí vždy znamenat jen otázku antivirové ochrany nebo třeba firewall. Jsou zde i jiné oblasti, které lze zahrnout pod pojem počítačová bezpečnost. Třeba jak pořádně mazat soubory, které nemusí nikdo vidět nebo třeba jak si chránit hesla.

Proto dnes bude řeč o něčem jiném – Program Privacy Suite německé firmy Steganos. A protože se tento program dočkal již 22. verze, mohli by vědět, co dělají.

Co umí nová verze?

V minulosti se jednalo o ucelený balík balík kombinující všechny důležité aplikace, dnes se ale dočkáme jen aplikace pro trezor a pro práci s heslem. Oboje si můžeme koupit samostatně jako Password Manager a Safe, pravda o něco dráž.

Omezenou verzi si můžete stáhnout a vyzkoušet na Slunečnice.cz

Password Manager organizuje a chrání veškerá hesla, samozřejmě pomocí šifrování. K dispozici je pochopitelně také virtuální klávesnice. Vedle toho si jako heslo můžeme vybrat třeba tváře nebo kombinaci obrázků. Samotné ovládání této aplikace je však stále trochu neohrabané.

Příjemná je možnost spojit heslo s flashkou, takže místo pamatování nám může fungovat připojení USB paměti. Výhodou je možnost kódovat důležité soubory jak na počítači, tak i ve smartphonu nebo na cloudu. Cloudu se samozřejmě nezbavíme, ale Steganos na něj ukládá data až po zakodování.

Hlavní účel je ale splněn všechna naše hesla jsou chráněna jedním silným heslem, takže si musíme pamatovat jen to klíčové heslo. Ochrana toho hesla je samozřejmě důležitá, Steganos proti podporuje dvoustupňové ověření pomocí aplikace Google Authenticator.

Cenově je Private Security stále dobrý kauf

Aplikace Safe je opět o něco jednodušší a hlavně si můžeme pohodlně upravit velikost trezoru. Navíc si místo použití hesla potřebného k otevření trezoru můžeme využít službu PicPass, s jejíž pomocí trezor otevřene kliknutím na několik vybraných obrázků, samozřejmě v patřičném pořadí.

příloha_ovladnete_sva_data

Tady je vidět, že se skutečně jedná o dva nezávislé programy, které se Steganos ani nepokusil nějak propojit. Kódování využívá verzi XEX s hardwarovou akcelerací AES-NI.

Dříve jsme do ruky dostali ucelený balík, ale na aplikace jako Shredder, Trace Destructor, Crypt and Hyde, Privacy nebo Private Favorites dnes můžeme zapomenout, jsou pryč. Cenově je Private Security stále dobrý kauf, ale brutální ořezání balíku je krokem zpět.


  • Pro: cena
  • Proti: výrazný krok zpět
  • Celkem: 60 procent

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.