Hlavní navigace

Stavíte malý počítač? Nezapomeňte na ochranu kabeláže

16. 5. 2023

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Stavíte si malý počítač? Nedopusťte, aby větráčky zničily vaše kabely uvnitř počítačové skříně.

Stavba počítačových sestav do počítačových skříní malých rozměrů je v současnosti v módě. (Neplatí to samozřejmě pro všechny – existuje stále nezanedbatelná skupina uživatelů, kteří milují velké a robustní počítačové sestavy). Když stavíte počítač, který má mít malou počítačovou skříň, pak to s sebou nese rovněž několik možná spíše nečekaných problémů, které u větších počítačových skříní typu mid-tower, neřešíte. Typickým příkladem jsou například kabely, které se mohou dostat nebezpečně blízko k lopatkám větráčku, které je tak mohou nenávratně poškodit.

Možná budete mít štěstí na malou počítačovou skříň, která bude mít vedení kabeláže vyřešeno, a to velmi dobře. Bohužel se někdy stává, že budete do počítačové skříně umisťovat takové komponenty, které do sebe zapadají způsobem, který ve výsledku způsobí, že kabely jsou vedeny nepřehledně, ba přímo zmatečně. A pokud počítačová skříň postrádá vhodné body pro uchycení kabelů, může se velmi snadno stát, že napájecí kabely nebo kabely od větráčků v důsledku povedou nebezpečně příliš blízko lopatek větráčků. Z počítačové skříně se pak mohou začít linout nepříjemné zvuky a může dojít ke zkroucení až poškození kabelů.

Tento balíček čtyř ochranných mřížek na větráčky stojí na Amazonu pouhých 8 USD.

Naštěstí je možné popisovaný problém snadno a levně vyřešit: stačí zakoupit ochranné mřížky na větráčky. V současnosti se již v počítačových sestavách tak často nepoužívají, ale v obchodech s počítači a počítačovými komponenty je najdete velmi snadno. Takové balení obsahující hned několik takových ochranných mřížek vás přijde na maximálně 10 USD.

příloha_ovladnete_sva_data

Jakmile tyto ochranné mřížky nainstalujete na větráčky, budete mít jistotu, že kabely křižující se v úzkém interiéru malé počítačové skříně budou v bezpečí. Pravdou je, že ne všechny počítačové skříně malého formátu budou nutně tyto mřížky potřebovat – to zjistíte až po sestavení počítačové sestavy.

A můžete jít dokonce ještě o krok dál a pořídit si efektní ochranné mřížky na větráčky, ale v tomto případě se kromě funkčnosti jedná hlavně o estetický vzhled a pečlivé promýšlení jejich vlivu na proudění vzduchu. Ve většině případů však úplně vystačíte se ochrannými mřížkami na větráčky v základním provedení, se kterými si svoji novou počítačovou sestavu užijete bez obav i tak.

 

Získejte pro svůj produkt či službu ocenění IT produkt roku! Soutěž „IT produkt roku“ vyhlašuje redakce Computerworldu s cílem vyzdvihnout výrobky disponující vlastnostmi, které je významně odlišují od konkurenčních produktů stejné kategorie. Může přitom jít jak o celkově inovativní pojetí produktu, tak o jednotlivé funkční zdokonalení, výrazně zjednodušené ovládání nebo třeba o výjimečně příznivou cenu.

Soutěž probíhá ve třech samostatných kolech v kalendářním roce a každý postupující produkt či služba do jednoho ze tří finálových kol získává právo na titul IT produkt roku.

Máte-li zájem účastnit se soutěže IT produkt roku, neváhejte. Kontaktujte nás prosím na itprodukt@iinfo.cz.

O přihlášku a více informací si můžete napsat nebo zavolat na telefonech 776 204 420 nebo 604 266 707 či 725 326 893, případně na také na adrese itprodukt@iinfo.cz.

Byl pro vás článek přínosný?