Hlavní navigace

(staro)nová dimenze webu přichází se službou netvibes. zapojíte se do ní i vy?

1. 9. 2007

Sdílet

NetVibes je plně konfigurovatelný portál. Na jedné obrazovce poskytuje uživateli informace a služby z mnoha zdrojů. J...


NetVibes je plně konfigurovatelný portál. Na jedné obrazovce poskytuje uživateli informace a služby z mnoha zdrojů. Je jednoduchý na použití a nabízí stovky možností. Je to ideální startovací stránka pro (váš?) prohlížeč.

Bylo, nebylo, společnost Microsoft před mnoha lety vyhlásila iniciativu „Digital Dashboard“, tedy digitální přístrojová deska. Smyslem této iniciativy bylo přenést řízení složitých informačních systémů na jedinou obrazovku a do webového rozhraní. Sloužit k tomu měla tehdy takřka zbrusu nová aplikace Outlook a typický příklad najdete v tomto programu dodnes, v jeho již příliš nepoužívaném okně „Dnes“.
I když ideu digitálního dashboardu postupně převzaly desítky výrobců softwaru, ve své podstatě se ujala ani zdaleka tak dobře, jak si její tvůrci původně představovali. Místo toho, aby došlo ke zjednodušení a unifikaci práce se složitými aplikacemi, se z celého nápadu stalo jen nekonečné omílání onoho okna „Dnes“.

On-line přístrojovka

Před nějakou dobou přišel Microsoft s určitým oživením výše uvedené myšlenky. Mělo se tak stát prostřednictvím nového portálu Live (www.live.com). Tento portál, jehož základ tvoří vyhledávání pomocí služby MSN, umožňuje na jedinou webovou stránku (kompatibilní netypicky i s Firefoxem) přidávat množství různých služeb a hlavně RSS zdrojů. Každý uživatel si tak může svou stránku Live definovat (v rámci možností) podle sebe.
Live.com v době svého oficiálního představení vypadal velmi dobře, nicméně dnes se analytici ptají, kdy bude více „živý než mrtvý“. Stejně jako u Digital Dashboardu se objevilo hned několik pokusů o okopírování myšlenky portálu Live. Svou trochou do mlýna přispěl i Google v podání služby iGoogle. Ani ona však nepatří k těm nejpopulárnějším, protože jak tvůrce z Microsoftu, tak i Google překonal někdo jiný: zprvu nenápadná konkurence s podivným názvem NetVibes (www.netvibes.org).

NetVibes

Představte si webový portál, jehož obsah si můžete vybrat z takřka nekonečného rozsahu desítek tisíců položek. Můžete si přesně určit, co kde chcete mít, jak má co vypadat. Je libo vyhledávání? Chcete nejnovější zprávy z tuzemských i zahraničních serverů? Předpověď počasí? Jednoduché hry? Seznam úkolů? Obrázky? Kalendář? Poznámky? A mnoho, mnoho, dalšího? To vše z jediné stránky, respektive panelu vašeho webového prohlížeče, celkem lhostejno, jakého a na jaké platformě? Pak je NetVibes to nejlepší řešení.
Po prvním otevření domácí stránky www.netvibes.org se před uživateli objeví informace o načítání obsahu a následně výchozí podoba portálu. Ta zahrnuje několik modulů. Jsou zde zprávy, počasí, vyhledávání (na webu a v oblíbených videotékách), integrace se službou Gmail, galerie obrázků a RSS kanálů z několika blogů. Výchozí obsah se vytváří podle toho, kde se nachází vaše IP adresa, takže českému uživateli je vše dáno v lokalizované podobě (a česky). Jednotlivé prvky lze na stránce přesouvat pomocí myši, lze je také odstranit nebo nahradit novými.
Doopravdy užitečnými se ale NetVibes stávají až po registraci a přihlášení uživatele, kdy si portál pamatuje nastavení. Pak je možné vybrat si z mnoha možností přizpůsobení jak vzhledu samotné stránky, tak i jejího obsahu. Uživatel je při výběru toho, co chce na „svých“ Netvibes vidět, omezen velikostí své obrazovky, nicméně portál má možnost pracovat s virtuálními panely, podobně jako prohlížeč. Panely lze vytvářet a plnit obsahem. Obsahem v tomto případě jsou, jak jsme již řekli, jednak RSS kanály, jednak „widgety“, tedy jednoduché skriptové programy, které mohou přinášet do okna prohlížeče nové funkce. Může to být prakticky cokoliv, počínaje analogovými hodinami po například karetní hru. NetVibes je pochopitelně možné spojit i s jinými službami. O Gmailu již byla řeč, nicméně na obrazovce může být v rámci boxíku (či portletu) zobrazeno prakticky cokoliv.

Rozšiřitelnost

Největší výhoda NetVibes ale není laickému návštěvníkovi patrná hned na první pohled a vyžaduje trochu soustředění. „Pod“ základní nabídkou funkcí se nachází obsáhlý archív komponent, z nichž si uživatel může vybrat. Komponenty jsou k dispozici jednak jednotlivě, jednak rozdělené do tzv. vesmírů. Vesmíry jsou předem připravené stránky (panely) s definovaným obsahem. Pokud vás například zajímá časopis Forbes, můžete si otevřít, respektive do svého profilu přidat panel s jeho zprávami, vyhledáváním, aktuálními novinkami a dalším. Samozřejmě máte také možnost přidat nejnovější zprávy z některé z rubrik tohoto (a stovek jiných) titulů přímo na svou domácí stránku NetVibes, bez nutnosti navštěvovat celý „vesmír“.
Tím ale možnosti rozšíření ani zdaleka nekončí. Pokud se na to cítíte, můžete si vytvořit vlastní widget, který pak bude dostupný ostatním uživatelům, již budou mít možnost přidat jej do svého profilu a mít tak například k dispozici nejnovější informace o vás nebo vašem serveru.
A když vám ani to nestačí, můžete samozřejmě vyprodukovat i svůj osobní „vesmír“ a dát jej k dispozici ostatním uživatelům portálu. Přestože se nejedná o činnost, která by byla úplně pro laiky, nejde o nic obtížného a informace pro vývojáře, potřebné k tomu, abyste mohli svůj vlastní obsah pro NetVibes připravit, jsou k dispozici.

Žijeme z uživatelů

Základem NetVibes je z technického hlediska něco, čemu tvůrci říkají netvibes UWA, multiplatformní aplikační rozhraní určené k programování uživatelských objektů (tímto názvem překládáme slovo widget, které jinak znamená „věcička“). Díky tomuto rozhraní a samozřejmě i díky serveru lze dosáhnout nejdůležitějších vlastností serveru; tedy možnosti rychle a kvalitně naprogramovat další prvek na stránku uživatelů NetVibes. Autoři serveru dávají k dispozici kompletní dokumentaci svého aplikačního rozhraní, k dispozici jsou také fóra programátorů, úvodní tutoriály, názorné ukázky a množství nástrojů sloužících k tomu, aby se zájemce se systémem naučil zacházet a dokázal programovat nové widgety, které jsou následně k dispozici všem ostatním.
A tady jsme uhodili hřebíček na hlavičku. Portál NetVibes, z hlediska běžného uživatele hezká a užitečná stránka se spoustou vlastností, žije díky tomu, že kolem něj existuje početná skupina autorů dalších hračiček, vylepšení, vlastností, integrací s dalšími službami na webu a možnostmi. Jedině díky nim dosáhl počet dostupných widgetů desítky tisíc a obdobně se daří i novým vesmírům. NetVibes je portál, který lze uživatelsky doplňovat o další funkce, což je věc, která je v případě konkurence velmi omezená. Každý do něj může přispět svým informačním boxem, pokročilou funkcí či hříčkou. Uživatel se ovšem může rozhodnout, zda právě jeden konkrétní widget využije či nikoliv. NetVibes v současné době žije z produkce svých návštěvníků. Najdeme na něm vesmíry a widgety zvučných firem, vydavatelství, portálů. Ale to, co připravují a nabízejí jednotlivci, umožňuje jiným jednotlivcům výběr. Netvibes je portál zcela nového druhu.

Web 2.0

Jedno z „proroctví“, respektive jeden z analytických odhadů týkajících se internetu tvrdí, že budoucnost webových služeb patří především těm, které umožňují maximální zapojení samotných uživatelů a které jim dávají možnost nejen čerpat ze služeb (ať už placených či volně dostupných), ale také uživatelům umožňují přispět svým vlastním obsahem. Tato koncepce se již osvědčila například v případě elektronické encyklopedie Wikipedia nebo u serverů pro sdílení videa YouTube. Netvibes je ale něco zcela nového. Je to aplikace stejného konceptu, ovšem v oblasti webových portálů. Tedy služeb, které byly až doposud zcela profesionální záležitostí, kde byly možnosti uživatele omezeny na výběr barevného provedení serveru, případně na možnost omezeně si nastavit zprávy, které chce mít na titulní stránce. NetVibes je oproti tomu „portálem 2.0“. Je plně uživatelsky konfigurovatelný, nabízí desetitisíce různých funkcí a další přibývají, je univerzální, relativně spolehlivý a vyloženě láká, abyste z něj udělali startovací stránku svého prohlížeče. Určitě ho vyzkoušejte, stojí totiž rozhodně za to a možná to konvenčním portálům v dohledné době pěkně „nandá“ (případně je donutí se mu podobat).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku