Hlavní navigace

Star Wars Knights of the Old Republic II

28. 5. 2005

Sdílet

Není to tak dlouho, co se na pultech obchodů objevilo pokračování epického RPG z prostředí Hvězdných válek. Pokud vás však tato hra minula, měli byste se o ní dozvědět co nejvíce a co nejrychleji vyrazit do obchodu. Tento skvost za to určitě stojí!

Šílenství v podobě Hvězdných válek zasáhlo všechny oblasti zábavního průmyslu a mezi nimi samozřejmě nemůže chybět ani úžasný svět počítačových her. Sledovat udatné činy Luka Skywalkera na stříbrném plátně jistě stojí za těžce vydělané peníze. Pokud se však chcete bavit mnohem více, prozkoumejte tento úžasný svět na vlastní pěst. Sbalte pár adrenalinových stimulátorů, nasedněte na Ebon Hawk a vydejte se vstříc lepším zítřkům.



První díl fantastické RPG série Star Wars: Knights of the Old Republic vyšel na konci roku 2003 a svými nespornými kvalitami šokoval nejen fanoušky Hvězdných válek. Jedinou výraznou chybou tohoto skvostu od BioWare bylo upřednostněné vydání konzolové verze, které většina počítačových hráčů s chutí peprně komentovala. A do stejně nepříjemné situace se bohužel dostal i dlouho očekávaný druhý díl, jenž je od prosince minulého roku k dostání pro konzoli Xbox. Verze pro PC se objevila teprve nedávno, na začátku února. Vývoje Star Wars: Knights of the Old Republic II – The Sith Lords se zhostil zkušený tým Obsidian Entertainment, který stejně jako například v případě legendárního Planescape: Torment opět nezklamal. Náročná dřina sice nedopadla na jedničku s hvězdičkou, ale pilní vývojáři si přesto zaslouží metál. Ptáte se proč? Naposledy pohlédněte z okna do šedé reality, zavřete oči a nechte se unášet široširým vesmírem. Všechny odpovědi na své zvídavé otázky máte nyní na dosah ruky.



Tajemství na každém kroku

Příběh Knights of the Old Republic II se odehrává zhruba pět let po událostech v předchozím dílu a je jedním z nejlepších, jaké jste dosud mohli ve virtuálních světech prožít. Autoři předvedli neuvěřitelný smysl pro detail i poutavé vyprávění a nabízejí skvost, jaký se často nevidí. Hned na samém začátku vás vtáhne prudký vír událostí a procitnete až po finální animaci. Pokud vám to nebude stačit, spustíte hru podruhé a vrhnete se na spoustu dalších možností, které jste během jediného hraní neměli šanci prozkoumat. Právě z tohoto prostého důvodu vám o příběhu v novém dobrodružství ze světa Hvězdných válek nebudeme podrobně vyprávět, i když se musíme notně přemáhat. Knights of the Old Republic II je od začátku až do konce jedním velkým tajemstvím, po němž stojí za to důkladně pátrat.

Budoucnost rytířů Jedi a samotné Republiky není zrovna růžová – temní Sithové pořádají hon na Jedie a naděje pomalu uhasíná. Hlavní postava hry je údajně jediným žijícím rytířem Jedi, který však zradil a byl zbaven tolik důležité Síly. Jak mohou prosté činy tohoto vyhnance ovlivnit život v celé galaxii? A proč se zrovna o něj zajímá velmi mocná bytost, jež dokáže jedinou myšlenkou zničit celou planetu? Odpovědi, jež nacházíte během celé hry, vyvolávají další otázky. Brzy zjistíte, že samotná hlavní postava i její tajemní společníci skrývají mnohem více, než si vůbec dokážete představit.



Tréninkem k dosažení mistrovství

Zvolíte si ze tří stupňů obtížnosti a potom vás čeká tvorba postavy, která je v podstatě stejná jako v předchozím dílu. Pokud se nechcete přehrabovat ve statistikách a raději se hned pustíte do hry, můžete vývoj hlavního hrdiny hodit za hlavu a nechat si všechno nastavit automaticky. Tím se ovšem dobrovolně ochudíte o jeden z nejdůležitějších prvků her na hrdiny a jen těžko se s vaší postavou dostatečně sžijete. Raději jí věnujte chvilinku času – jakmile se propracovaným licencovaným systémem D20 jednou prokoušete, rozhodně nebudete litovat. Zvolíte si muže, nebo ženu a jedno ze tří známých zaměření: Guardian, Consular a Sentinel. Prvně zmiňovaný hrdina se soustředí především na boj, druhý disponuje mocnými silami a třetí využívá od každého trochu. Dále vás čeká jednoduchý výběr portrétu, rozdělení bodíků do vlastností (síla, obratnost, konstituce, inteligence, moudrost a charisma) a skillů (ovládání počítačů, přesvědčování lidí, otevírání zámků, léčení zranění atd.), výběr speciálních schopností známých z předchozí hry (bojové specializace, pohyb v brnění, údery atd.) a konečně vymyšlení jména. Zajímavou novinkou jsou „cross-class featy“, které vám umožní dobré ovládnutí i takových skillů, ve kterých podle povolání zrovna nevynikáte.

Jak vidíte, od prosince 2003 toho autoři moc nezměnili. Přidali sice spoustu zajímavých speciálních schopností a sil, ale základní (a úspěšný) systém zůstal zachován. V průběhu hry získáte zkušenostní body a při postupu na další úroveň zvolíte z mnoha výše zmíněných možností. S ovládáním se seznámíte (nebo si ho pouze připomenete) v zajímavém tutoriálu, v němž převezmete roli šikovného robota T3-M4, který bezpečně dopraví zraněného hrdinu ve vesmírné stíhačce Ebon Hawk na první planetu Peragus. Vzhledem k tomu, že příběh je zahalen rouškou tajemství, nevyhnete se počátečnímu tápání a hledání vlastní identity. Časté rozhovory s mystickou Kreiou vás ale brzy posunou blíž novému poznání a opět získáte ztracenou Sílu.

Celkový vývoj hry je v případě Knights of the Old Republic II trochu pomalejší a třeba světelný meč získáte až na třetí navštívené planetě. Tím ovšem autoři vůbec nic nezkazili, ba naopak! Každý rytíř Jedi musí nejdříve pochopit, že jeho posvátná zbraň neslouží jen k efektivní dekapitaci nepřizpůsobivých hlav, ale je rovněž symbolem moci a zrcadlí jeho vlastní duši. Až tedy nadejde čas, chopíte se i vy vlastního světelného meče a pak hře propadnete ještě více. Pod bedlivým dozorem vlastního mistra dostanete také časem na výběr ze tří prestižních povolání, jež jsou až na pár drobností v podstatě stejná pro světlé i temné hrdiny. Láká vás Weapon Master (Sith Marauder), Jedi Watchmen (Sith Assassin) nebo Jedi Master (Sith Lord)? Každá ze zmiňovaných specializací s sebou přináší rozdílné schopnosti i síly a opět vás pohltí skvělý pocit z neustálého sebezdokonalování.



Ve víru událostí

Knights of the Old Republic II ale není pouze o vývoji hlavního hrdiny a jeho společníků. Je to hluboká studnice nápadů, které vývojáři z Obsidian Entertainment naházeli do jednoho pytle, aby nenasytným hráčům neposkytli ani chvilku oddechu. Zatímco předchozí hra časem upadala do mírného stereotypu, zde na nudu ani nepomyslíte. U monitorů vás drží poutavý příběh, který stále nabízí něco nového – časem se k vám do party může přidat až deset různých společníků s vlastními problémy a komplikovanou minulostí. Zajímavé je, že v akci můžete být stále pouze tři, čímž autoři vymezují další prostor pro opakované hraní. Během vašeho putování galaxií se navíc čas od času ujmete i postavy, s níž se později již nesetkáte, což hru činí ještě zajímavější.

Důležitou novinkou jsou body vlivu, určující působení hlavního hrdiny na jeho parťáky. Pokud jim kápnete do noty, budou si s vámi rozumět a sdílet vaše přesvědčení, prozradí vám důležité informace a někteří se od vás nechají dokonce zasvětit do tajemství Síly. Bravo, tak vynikající vztahy mezi postavami by neměly chybět v žádném pořádném RPG! Jen obyčejným klábosením se společníky můžete strávit desítky příjemných minut. Nutno tedy podotknout, že Knights of the Old Republic II je celkově hodně zaměřen na komunikaci a značnou část hry strávíte prozkoumáváním nových lokací a získáváním důležitých informací. Pokud tedy raději bojujete a vaší doménou jsou akční RPG, nechte si tentokrát zajít chuť.

Stejně jako v původním Knights of the Old Republic se sice i tady pustíte do křížku se spoustou nepřátel rozmanitých tvarů i velikostí, ale o boje samotné až tak moc nejde. Budete-li poctivě plnit většinu vedlejších úkolů a vývoj postavy nehodíte za hlavu, vyřešíte spoustu potyček bez větších problémů. S mistry Síly by si zkrátka neměl nikdo zahrávat! Soubojový systém zůstal více méně nezměněn (i když potěší třeba možnost rychlého přepínání dvou zbraňových konfigurací) stejně jako většina základních prvků hry, čímž se dostáváme k prvnímu většímu problému – umělé inteligenci. Té nepřátelé bohužel moc nepobrali, občas jen tupě zírají, jak jejich parťáci umírají, a čekají, až přijdou na řadu. Ještě štěstí, že podobné problémy nemají vaši společníci, kteří se celkem rozumně chovají na základě definovaného vzorce (stationary, ranged, aggressive a jedi support).



Poučení do budoucna

V průběhu hry se podíváte na několik různých planet a vyřešíte (nebo způsobíte) problémy spousty NPC postav. Vaše první kroky povedou na těžební stanici Peragus II, dostanete se na základnu Citadel Station na poničené planetě Telos a odtud pak můžete v jakémkoli pořadí navštívit planetu Onderon a její měsíc Dxon, Nar Shaddaa, Dantooine a Korriban. To ovšem rozhodně není konec, ještě vás totiž čeká například Malachor V, kde si užijete grandiózního finále. Autoři se očividně snažili vytvořit odlišná prostředí, a zbavit se tak možného vizuálního stereotypu. Do cesty se jim ale postavil již stařičký engine, který se od vydání původního Knights of the Old Republic příliš nezměnil. Přibylo sice několik drobných grafických vylepšení, ale se současnými tituly nemohou vývojáři z Obsidian Entertainment soutěžit ani náhodou.

Ještě štěstí, že v RPG není vizuální zpracování tak důležité jako v ostatních žánrech. Pokud se u takové hry vydaří příběh, vývoj postavy a další důležité aspekty, na starší grafiku si ani nevzpomenete, což je přesně případ Knights of the Old Republic II. Jen škoda těch nepříjemných bugů, s nimiž se čas od času setkáte a které snad opraví až budoucí patch. Největším problémem je však bohužel padání do Windows – to se stává ještě častěji než v původním titulu. Tento závažný nedostatek se nám na grafických kartách ATI podařilo vyřešit pomocí aktuálních amatérských ovladačů Omega, ale to autory rozhodně neomlouvá. Občas se vyplácí hry před vydáním trochu otestovat, ano?

Star Wars: Knights of the Old Republic II – The Sith Lords je však i přesto klenotem, který by neměl chybět ve sbírce žádného fanouška RPG a Hvězdných válek. Po dlouhé době přináší skvělý herní zážitek a na chvíli oživuje pomalu skomírající RPG scénu. Nebýt uvedených nedostatků, předčil by svého předchůdce a navždy by se usadil v síni slávy. Takhle je pouze vynikajícím pokračováním vynikajícího titulu, které vás ovšem zabaví na dlouhé desítky hodin. Nestačí to snad někomu?





Výrobce: Obsidian Entertainment

Vydavatel: LucasArts

Distributor v ČR: CD Projekt

Cena: 1499 Kč

Lokalizace: manuál

Internet: http://www.kotor2.com

Multiplayer: ne

Minimální konfigurace: CPU 1 GHz, 256 MB RAM, HDD 3,5 GB, 3D karta 32 MB

Doporučujeme: CPU 1,6 GHz, 512 MB RAM, HDD 3,5 GB, 3D karta 128 MB

Verdikt: Vynikající sci-fi RPG, které je v drsné okurkové sezóně darem přímo od samotného herního boha.



Hodnocení: 86 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku