Hlavní navigace

Srovnávací testpočítačových skříní

1. 6. 2008

Sdílet

Na naše miláčky existuje spousta možných převleků, ale který je ten pravý? Právě na tuto otázku se pokusíme odp...


Na naše miláčky existuje spousta možných převleků, ale který je ten pravý? Právě na tuto otázku se pokusíme odpovědět v následujícím článku.
Po dlouhé době vám opět nabízíme průřez trhem s PC skříněmi. V každém obchodě s počítači naleznete nespočet počítačových skříní, které se liší velikosti i cenou. Pokud právě uvažujete o tom, že byste pořídili vašemu součastnému počítači nějaký nový kabátek, můžete se inspirovat tímto testem.
V dnešní době stoupají nároky běžných uživatelů raketovou rychlostí: dříve jsme byli všichni nadšeni, že nemáme malou šedou myš, ale například černou plastovou bedýnku, která se alespoň malinko odlišuje od ostatních. Dnes jsou nároky následující: pevná torzní konstrukce, luxusní vzhled a samozřejmě nejdůležitějším bodem celého výběru je perfektní chladící systém.
Důležitou částí testu bylo zjištění torzní pevnosti skříně. Jak již říkal jeden výrobce vysavačů: víme, co někteří se skříněmi provádějí. Testování probíhalo opravdu neprofesionálním zacházením, bočnice byly pod tlakem odtlačovány od konstrukce, po odejmutí jsme ještě samozřejmě nezapomněli na bočnice šlápnout. Tím jsme velice rychle zjistili stabilitu postupného zkřížení. Další pokus spočíval v odkládání těžkých předmětů na horní část skříně. Pozorovali jsme tak prohýbání, které postupně vzniká častějším transportem počítače. Aby toho nebylo málo, jako poslední krok bylo zvoleno chaotické bouchání do pláště skříně. Tím byla zjišťována rezonance, která vzniká postupným opotřebením pevných disku a následovným přesunem vibrací do kostry. Posledním nedílným faktorem testu byl také názor na zpracování celé skříně. Tento bod je samozřejmě pouze subjektivní a s potenciálními zákazníky může být naprosto odlišný. Tím je výčet bodů, jež předcházely tomuto testování, u konce. Je čas si postupně představit jednotlivé zástupce. 8 0297/KaW oNa čem jsem testovali
Právě chlazení bylo primárním faktorem našeho testu, proto jsme si zvolili procesor Intel Pentium 4 560 s paticí 775 LGA se základním boxovým chladičem. Jako základní deska nám posloužil model D915GUX, také od Intelu. Teplota procesoru v zátěži se stabilně pohybovala okolo 76 °C. Při tzv. klidovém stavu, kdy počítač neprováděl žádný výkonnostní proces, činila teplota 52 °C. Test byl rozdělen do celkem čtyř kategorií. Za prvé byl počítač na dvě hodiny stoprocentně vytížen testovacím programem BOINS se zapojenými předinstalovanými ventilátory. Za druhé byl systém opět vytížen pomocí BOINS, ale bez zapojení přibalených chladičů. Poté byl počítač po dobu jedné hodiny vypnutý (mezitím byly opět zapojeny větráčky) a po spuštění zůstal další dvě hodiny pouze na základní ploše Windows. Po dvou hodinách byly opět ventilátory odpojeny.

Jak na výběr zdroje

Zdroje 350–400 W

Ačkoli se vám možná bude zdát, že se v součtu do předpokládaného odběru vejdete možná i s rezervou, mohli byste být ve finále nemile překvapeni. Mezi nejčastější problémy těchto zdrojů patří zoufalý nedostatek Molexů a poddimenzování 12V větve. Takovéto zdroje mohou vyhovovat nenáročnému kancelářskému desktopu, ale rozhodně ne vám.

Zdroje 550–670 W

U této třídy se většinou příliš nespletete, všechny zdroje v ní zahrnuté nabízejí standardně 1–2 PCI Express napájecí konektory a dobře strukturovanou napájecí kabeláž. 12V větve by rozhodně dohromady neměly nabídnout výkon pod 360 W. Pokud máme možnost výběru, je lepší volit zdroje s přídavným napájením základní desky.

Zdroje 700 W a více

Zdroje z této skupiny nesou všechny výhody kategorie předcházející, zpravidla kromě většího množství Molexů a SATA napájení disponují také 8pin PCI Express napájením, spokojeni by tedy měli být i ti nejnáročnější uživatelé. Na co je ovšem dobré dávat si pozor, to jsou chladící prvky. Kvalitní zdroj by měl také rozhodně disponovat možností monitoringu teploty.

Apevia X-Telstar Jr.

Když je design to hlavní.

2 114?Kč

www.bostar.cz
Počítačová skříň zaujme na první pohled především svou netradičně barevně řešenou čelní maskou a ohromným informativním displejem. Horní část dvířek pro skrytí optických zařízení na sobě nese dominantní logo výrobce, které je příjemně podsvětlené modrými LED diodami. Dvířka jsou, jak je již běžné, vyrobena z tvrzeného plastu, tudíž je částečně zamezeno nechtěnému zkroucení či popraskání krytu při neopatrném zacházení. Spodní části panelu je osazena kulatým informativním panelem, který dokáže zobrazit napětí, rychlost otáček ventilátorů, hlasitost zvuku nebo teplotu procesoru. Levá bočnice je navíc opatřena plexisklovým okénkem s modře svítícím ventilátorem o velikosti 120 × 120 mm. Všechny vnitřní úchyty pro optická a magnetická zařízení jsou na rozdíl od dnes již standardních bílých vyrobena z poloprůhledných modrých plastů, které při pohledu do vnitřku skříně opravdu působí krásným dojmem. Instalace komponent: Základní desku lze upevnit standardním způsobem pomocí šroubku a hrdla ve standardní velikosti, nebo o něco širšími šrouby pro desky typu BTX. Instalace ostatních komponent je řešena zásuvným systémem do již výše zmiňovaných modrých lišt. Chlazení: Skříň se dodává s dvěma ventilátory o velikosti 120 × 120?mm, jeden je umístěn v bočnici a stará se přísun čerstvého vzduchu do skříně. Druhý ventilátor je umístěn v zadní části počítače a stará se o odvod přebytečného tepla ze skříně. Ventilátory dosahují maximálních otáček okolo 1 200 rpm při hlučnosti 23 db.

Apluscase Wind Tunnel

Počítač jako výměník.

3 511?Kč

www.bostar.cz
A+ case přišel na trh s opravdu netradičním modelem PC skříně, která spadá do kategorie Bigtower. Čelní panel je vyrobený z tmavého plastu, který na první pohled vypadá jako guma. Přední krycí dvířka na sobě navíc nesou modře podsvícené logo výrobce. Na spodní části se nachází malinký OLED displej, který zobrazuje aktuální teplotu vně skříně. Při zavření čelních dvířek nejsou nikde vidět žádné znatelné přechody, skříň vyvolává dojem masivního celku. Bohužel kvůli zachování celkového dojmu zmizelo spínací tlačítko, a tím přibyla nutnost stálého otevírání a zavírání krytky. Ale dost již o masce skříně Wind Tunel, uvnitř a na ní najdeme zcela jiné skvosty. Na levé bočnici se totiž nachází dva modře zářící ventilátory o neuvěřitelném rozměru 250 × 250?mm. Oba tyto ventilátory mají nezávaznou regulaci otáček od cca 800 do 1 000 ot./min a samostatný spínač. Chlazení: Jak již bylo uvedeno výše, skříň disponuje nefalšovanými větrníky, které neuvěřitelnou rychlostí ženou vzduch do celého prostoru počítače. V testu tato skříň dosáhla ještě lepších výsledků než konkurenční 3Dmars od Gigabytu, bohužel Wind Tunnel produkuje nesrovnatelně více hluku než zmiňovaný 3Dmars, konkrétně se jedná o cca 20–28 db. Zde je nezbytné podotknout, že ventilátory Tunnelu disponují skvělým výkonem 76 kubických stop za minutu. Tím je zřejmé, že Gigabyte má lepší pasivní prvky chlazení a naopak A+ vsadilo na dokonalý průtok vzduchu. Co je pro uživatele atraktivnější, to se dozvíme až časem podle počtu prodaných kusů.

Arctic Cooling Silentium T3 Eco 80

Pro všechny, kdo chtějí absolutní ticho.

2 817?Kč

www.bostar.cz
Modely Silentium jsou již řadu let nejprodávanějším modelem počítačových skříní na celém světě. Náš zástupce s označením T3 se vyznačuje především decentně sladěným černo-stříbrným designem, který se hodí jako příjemný estetický doplněk vaší domácí pracovny nebo i kanceláře. Jak je již u modelů Silentium zvykem, skříň je tvořena ze dvou částí, samotné skříně a plastového podstavce pro průběžný odvod tepla z dna skříně. Instalace komponent: Instalace optických a magnetických zařízení probíhá za pomoci šuplíkového systému, pouhým zasunutím do předpřipravených otvorů ve skříni. Instalace základní desky je řešena pomocí šroubků a hrdla. Chlazení: Uvnitř skříně naleznete hned tři ventilátory, dva o rozměrech 80 × 80?mm, které se ukrývají v zadní části skříně, a jeden masivní ventilátor o velikosti 120 × 120?mm v přední části. Jak sám název napovídá, skříň je opravdu extrémně tichá, osazené ventilátory v sobě mají fluidní dynamická ložiska, která zajišťují bezhlučný chod i na plný výkon.

Eurocase EZCool X1000B

Zajímavý elegán.

2 697?Kč

www.eurocase.cz
Počítačové skříně od firmy EuroCese stále zůstávají na žebříčku nejprodávanějších skříní na našem trhu. Proto zde nemůže samozřejmě chybět její zástupce, my jsme zvolili jeden z posledních modelu EZCOOL. Maska skříně je vyrobena z hliníku a jako nestandardní zpestření nabízejí dvířka dvoukřídlový otevírací systém. Uprostřed dvířek se nachází elegantní modře podsvícené spínací tlačítko. Bočnice bohužel postrádají okénka k nahlédnutí do útrob počítače, ale tento fakt může leckterý uživatel přehlédnout. Chlazení: Skříň má předinstalované dva ventilátory o velikosti 120 × 120 mm. Rozložení ventilátorů je řešeno standardním způsobem, první se nachází vpředu pro nasávání čerstvého vzduchu, druhý vzadu pro odvod přebytečného tepla opět ven. Oba ventilátory se točí rychlosti okolo 1 200 ot./min, při hlučnosti necelých 24 db. Celkově chladící systém zapadá do standardu střední třídy počítačových skříní. O tom, jak se tato case poprala s konkurencí, se dozvíte ve výsledkové tabulce.

Gigabyte 3DMars GZ-FA2CA-AJB

Ledová almara pro velké kluky.

3 567Kč

www.tntrade.cz
Tento gigant je především vhodný pro domácí servery a uživatele, kteří se často pouštějí do přetaktování svého počítače. 3DMars je speciálně navržen pro maximální udržení konstantní teploty i při extrémně náročných operacích. Design skříně je velmi nenápadný, skříň postrádá ochranná dvířka proti prachu, která jsou v této kategorii již zažitým standardem. Ve spodní části skříně se nachází obrovský masivní hliníkový blok s postraním žebrováním, jež zajišťuje chlazení všech pevných disků uvnitř počítače. Skříň je celá vyrobená z leštěného hliníku, ten skříň ještě opticky rozšiřuje. Instalace komponent: Instalace se opět, stejně jako u ostatních modelů skříní, realizuje pomocí upevňovacích lišt a zásuvného systému. Instalace základní desky je také řešena klasicky pomocí šroubků a hrdla. Chlazení: Systém chlazení se dá shrnout jedním slovem, a to je ZIMA! Skříň je dodávaná s třemi ventilátory velikosti 120 × 120?mm a dvojící menších o rozměrech 80 × 80?mm. Všechny ventilátory jsou navíc doplněny o modré LED diody. Rozložení ventilátorů je řešeno standardním způsobem. V zadní části se nacházejí dva o velikosti 120 × 120?mm, před pevnými disky se nachází dvojice 80 × 80?mm a pod hliníkovými žebry ještě jeden ventilátor o velikosti 120 × 120?mm. Výsledky naměřeného testu jsou opravdu nevídané, o kvalitě chlazení této skříně se můžete přesvědčit v přiložené tabulce.

Gigabyte GZ-X1 24ZX1-BMD500-000R

Jednoduchý kancelářský mazák.

1 118?Kč

www.tntrade.cz
Model GZ-X1 je ve srovnání s ostatními zástupci společnosti Gigabyte pouze typický kancelářský počítač. Čelní maska skříně postrádá oblíbený hliníkový chladič, ale i obyčejné tlačítko pro restart (restartování PC je řešeno pomocí intenzity stisknutí hlavního tlačítka). Pod spodními výklopnými dvířky se nachází dvojice USB konektorů a jeden konektor FireWire. Skříň je vyrobena z SECC plechu o tloušťce 0,6?mm, ale bohužel i přes tyto zajímavé údaje je extrémně náchylná vůči nárazům a zkroucení. Na druhou stranu musíme uznat, že v této cenové kategorii nabízí počítačová skříň opravdu velké množství vnějších přihrádek na mechaniky, konkrétně jsou to čtyři pro 5,25" a dvě o velikosti 3,5". Instalace komponent: Instalace všech optických a magnetických zařízení je řešena „nacvaknutím“ do šuplíkového systému, který zamezuje přenášení nechtěných vibrací způsobenými chodem zařízení. Chlazení: Skříň má v základu pouze jeden ventilátor o velikosti 120 × 120?mm, který se nachází v její zadní části a stará se o odvod přebytečného tepla z vnějšku počítače. Levá bočnice je navíc opatřena tunelem směřujícím k ventilátoru procesoru, čímž minimalizuje ukládání teplého vzduchu a přirozeným způsobem ho odvádí pryč.

Gigabyte Poseidon GZ-XA1CA-STB

Vysoká kvalita za nízkou cenu.

1 962?Kč

www.tntrade.cz
Hlavní předností tohoto modelu je jeho vynikající zpracování a příjemná cena. Gigabyte v tomto případě sáhl po zaručeně kvalitních výrobních materiálech, jedná se o ocel a hliník, ostatní materiály až na drobné výjimky nikde nenajdete. Přední hliníková maska je opatřena standardními konektory (2× USB, 1× FireWire, 1× audio in, 1× audio out). Uprostřed se nachází hliníková destička, která zde plní dokonce dva účely: jejím hlavním úkolem je odvádět přebytečné teplo, které vzniká při zahřívání pevných disků při dlouhé práci s objemnými daty. Druhou vlastnost ocení hlavně uživatelé, kteří mají rádi svojí skříň tzv. „cool“. Pod touto destičkou se totiž skrývají dvě LED diody, v barvě modré a čistě bílé, jež osvětlují štítek s nápisem Poseidon, který je následovně promítán na zem pod skříň. Bočnice skříně jsou tvořeny z pevné oceli, díky tomu nedochází k nežádoucímu prohýbání desek při neopatrném zacházení. Levá boční stěna na sobě nese okénko z jemného pletiva, díky kterému je zajištěn odvod tepla z vnějšku skříně, ale opět je tu pro zpestření celkového dojmu možnost úpravy: mřížku lze jednoduchým odšroubováním odejmout a vyměnit ji za přibalené okénko z plexiskla. Instalace komponent: Instalace základní desky je tvořena dnes již zastaralým, ale stále nejbezpečnějším způsobem, pomocí standardních šroubků a hrdla. Instalace ostatních komponent, jako jsou pevné disky či optické a magnetické mechaniky, se již obejdou bez šroubků. Chlazení: Skříň se prodává se dvěma již zabudovanými ventilátory o průměru 120 × 120?mm na přední a zadní straně. Tyto ventilátory dosahují  1 000 otáček za minutu pří hlučnosti pouze 20 db.

Lian-Li PC-60B Plus II

Průměrná počítačová skříň od renomovaných „hliníkářů“.

3 243?Kč

www.tntrade.cz
Těm z vás, kteří již někdy pracovali s hliníkem, není potřeba tuto společnost ani představovat, ale pro neznalé: LIAN-LI je největší výrobce všeho hliníkového, co si jen dovedete představit, od záslepek mechanik přes chladiče notebooku až k počítačovým stolům. Tím pádem je jasné, z čeho je asi celá skříň vyrobena – ano, je to broušený hliník. Přední maska postrádá ochranná dvířka, což je docela škoda, protože dvířka z broušeného hliníku se jen tak nevidí. Levá bočnice má v levé spodní části okénko vyrobené z včelích plástů, které je nestandardně namířeno na ventilátor upevněný na kostře počítače a ne na bočnici, jak jsme již všichni zvyklí. Okolo zdroje a optických mechanik je veden zvláštní tunel, který se stará o pasivní odchod tepla, respektive udržení konstantní teploty u obou zařízení. Chlazení: O chlazení zvnějšku skříně se stará trojice ventilátorů o velikosti 120 × 120?mm, samozřejmě jsou opět upevněny v hliníkové konstrukci. Ventilátory nejsou nijak regulovatelné a dosahují konstantního výkonu cca 100 ot./min, při hlučnosti 23 db. Teplota se drží v relativně optimálních podmínkách i při vypnutém chodu ventilátorů.

Tacens Algeo

Kabriolet mezi PC skříněmi.

1 621?Kč

www.bostar.cz
Tento model je celý vyroben z černého, vysoce leštěného SECC plechu. Čelní masku překrývají jednodílná dvířka, která jsou vyrobena z pevného plastu s vysokým leskem. V horní části se nachází logo ALGEO, jež je jemně modře podsvíceno. Uprostřed čelní masky je pak masivní spínací knoflík, který je vyroben z broušeného hliníku. Spodní část je rovněž obohacena o modře podsvícený text, tentokrát se jedná o nápis TACENS. Levá bočnice na sobě nese extra tichý 240 × 240?mm velký ventilátor, který zajišťuje bezproblémový průtok vzduchu do střev vašeho počítače. Netradičním způsobem byla vytvořena horní deska celé skříně, je totiž kompletně vyrobena z vyřezávaného plechu neboli včelích plástů. Tím je zamezeno veškerému ukládání přebytečného tepla vně počítače. Chlazení: Ve skříni jsou namontovány celkem tři ventilátory, na přední straně se nachází jeden o průměru 13,5?cm, v zadní části skříně další o průměru 14?cm, a nakonec již zmiňovaný boční ventilátor o průměru 25?cm s vlastním regulátorem otáček. Celkový průtok vzduchu se pohybuje okolo 200 kubických stop za hodinu při neuvěřitelné hlučnosti pouhých 16 db. Nedílným prvkem kvalitního chlazení je zmiňovaný otevřený strop PC skříně, díky kterému bylo možné srazit rozdílnou teplotu při přechodu ze zátěže do klidného stavu počítače za méně než 5 vteřin.

Byl pro vás článek přínosný?